Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Εκτιμώ την κάθε μέρα, δε θα εκτιμήσω το νέο έτος;


«Πάει ο παλιός ο χρόνος ας γιορτάσουμε παιδιά» τραγουδάμε, μια ανάσα πριν αποχαιρετίσουμε το 2012 και υποδεχθούμε το νέο 2013. Έχει και αυτό το 13 και για τους προληπτικούς δεν κάθεται καλά.
Δεν μας φταίει τίποτα. Ούτε η μοίρα μας, ούτε τα νούμερα, ούτε η χώρα μας. Οι επιλογές μας; Ναι ευθύνονται. Κάθε μέρα που περνά είναι πολύτιμη για όλους εμάς. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν σηκώνομαι από το κρεβάτι είναι να δοξολογήσω το Θεό που με ξημέρωσε. 
«Η ζωή περνά και χάνεται» λέει ένα τραγούδι. Και εμείς τι κάνουμε; Ε τέτοια μέρα ενδείκνυται η φιλοσοφία. Να μη μιζεριάζουμε και να μη λέμε ότι θα έρθουν χειρότερες μέρες. Εμείς τις κάνουμε με την ερμηνεία και τη διάθεση μας.
Η μέρα που έρχεται είναι μια νέα έκπληξη. Κάνω το Σταυρό μου και ας βάλει ο Θεός την υπογραφή Του στο τέλος. Είναι ανάγκη δηλαδή όλα να τα έχουμε υπό τον πλήρη έλεγχο μας; Ακόμη και αν κάτι πάει λάθος, στραβά, ή όχι αναμενόμενα, ας κάνουμε υπομονή. Πού ξέρεις; Για καλό μας γίνεται το κάθε τι.
Όλα στο σχέδιο του Θεού και στο έλεος Του. Αυτό θέλω για το 2013 να αφεθώ πλήρως στα χέρια Του. Να Τον εμπιστεύομαι. Να τον παρακαλώ να με φωτίζει. Τα πάντα Εκείνος. Δε γίνεται αλλιώς. Το ξέρω ότι όταν σκέφτομαι για το Θεό και μιλάω γι Αυτόν είμαι γαλήνια… Δεν είμαι Αγία. Ένας άνθρωπος είμαι και εγώ χωμάτινος μα με μια διάθεση να μιλάω για τα ουράνια.
Και όταν πέφτω πάλι να ξανασηκώνομαι. Με τη βοήθεια Του. Αλλιώς εκεί κάτω θα μαι. Θεέ μου δώσε μας Αγάπη να σε Αγαπούμε, δώσε μας Ελπίδα να Ελπίζουμε σε Σένα, δώσε μας Πίστη να Πιστεύουμε σε σένα. Τελικά, όλα Εσύ Κύριε μας τα δίνεις τα όμορφα και νομίζουμε ότι κάνουμε κάτι και κορδωνόμαστε και φουσκώνουμε από περηφάνια. «Πού πας ρε Καραμήτρο;» που αναφέρεται στη γνωστή διαφήμιση. Ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ είμαστε και θέλουμε να καμωνόμαστε ότι κάποιοι ΚΑΠΟΙΟΙ.
Όποιος είναι ΚΑΠΟΙΟΣ είναι ο ΠΙΟ ΤΑΠΕΙΝΟΣ. Αυτό διδασκόμαστε από τους Πατέρες της Εκκλησίας. Όταν είσαι ταπεινός δεν μπορεί ούτε ο πονηρός να σε βρει. Δεν σε βλέπει.
Αχ Θεέ μου, πάλι φλυάρησα. Στα λόγια είμαι πολύ καλή. Στις πράξεις χωλαίνω. Γιατί πάλι θα τσαντιστώ με κάτι μικρό που θα γίνει και δεν θα έχω την ηρεμία που είχες Εσύ ακόμη και μέχρι τη Σταύρωση Σου.
Αν όλα αυτά σας φαίνονται κατηχητικό και μελό ή οτιδήποτε άλλο που σας ξενίζει μη με παρεξηγείτε. Είχα διαβάσει κάπου: «Όσο αποφεύγεις το Θεό, τόσο σε καταδιώκει». Τώρα θέλω κάθε μέρα να Του λέω: «Σ αγαπώ. Σφάλω κάθε μέρα αλλά σε χρειάζομαι. Σε παρακαλώ μη με εγκαταλείπεις»…
Καλή χρονιά εν Θεώ! Αυτό και μόνο τα λέει ΟΛΑ!

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Τα δένδρα των σκουπιδό-Αποκριών στο Πίλημα Ξάνθης



Γράφει ο Γρηγόρης Κωστάκης

Η ιδέα για αυτό το κείμενο ήρθε πριν τα Χριστούγεννα όταν με τους φίλους μου Θοδωρή Πεϊχαμπέρη και Αργύρη Μυτακίδη πήγαμε μια βόλτα να βγάλουμε φωτογραφίες στο πέτρινο γεφύρι του ποταμού Κόσυνθου που βρίσκεται στον δρόμο για το χωριό Πίλημα δίπλα στην (εθνική) επαρχιακή οδό Ξάνθης - Δράμας. Εκεί παρατήρησα ότι στα δένδρα εκατέρωθεν του ποταμού βρισκόντουσαν κρεμασμένα σκουπίδια και έκανα το σχόλιο ότι με τον τρόπο αυτό τα δένδρα “έγιναν χριστουγεννιάτικα”. Τότε ο Θοδωρής μου απάντησε ότι αυτά τα σκουπίδια παριστάνουν τα στολίδια, χωρίς να είναι οπότε μάλλον καλύτερος χαρακτηρισμός είναι “αποκριάτικα”. Όπως και να αναφερθούμε σ' αυτά, γεγονός παραμένει πως στα κλαδιά τους βρίσκονται μπλεγμένες νάιλον σακούλες σε διάφορα χρώματα καθώς και  παλιά ρούχα. Πως βρέθηκαν αυτά εκεί; Να το πάρει το ποτάμι. Και δεν είναι μόνο ρητορική έκφραση. Τα πήρε το ποτάμι καθώς φούσκωσε σε κάποια βροχή και αφού η στάθμη του ήταν τότε στο ύψος των κλαδιών αυτά μπερδεύτηκαν εκεί και έμειναν να κρέμονται στον αέρα όταν μειώθηκε η ροή του νερού.
Συνήθως σε θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος είμαι επικριτικός αλλά ως φωτογράφος η σουρεαλιστική εικόνα που έβλεπα μου άρεσε και έτσι είμαι με δυο γνώμες. Σίγουρα το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμιά περίπτωση γραφικό και φυσικό, όμως από την άλλη πλευρά φανερώνει την ουσία της σχέσης μας με το περιβάλλον. Στην οικονομική ανάλυση συστημάτων στο πανεπιστήμιο διδάσκεται ότι ένα σύστημα ορίζεται να μελετηθεί αυθαίρετα και ό,τι αλληλεπιδρά με αυτό χωρίς να αποτελεί τμήμα του είναι “περιβάλλον”. Τελείως διαφορετική είναι η χριστιανική διδασκαλία της οικουμένης, δηλαδή του κόσμου όλου που είναι το σπίτι μας. Και σίγουρα δεν θα πετούσαμε σκουπίδια στο σπίτι μας, πετάμε όμως στις ρεματιές και στα ποτάμια μας. Ίσως επειδή για μας αποτελούν “περιβάλλον” και εμάς μας ενδιαφέρει το “σύστημα” της ζωής και ευημερίας ή αδιαφορίας μας κατά περίπτωση. Έτσι αυτά τα υπολείμματα της κατανάλωσης μας αποτελούν ένα εργαλείο για την πιο φυσική “trash art”, αυτήν που ανακυκλώνει το άχρηστο ανθρώπινο προϊόν με την ανάπτυξη της χλωρίδας χάρη στη δημιουργική δύναμη του νερού. Πέρα από αυτά τα γενικά το ενδιαφέρον μου κίνησαν τα πλαστικά μπουκάλια που βρίσκονταν εκεί που φυσιολογικά η ροή του νερού είναι αργή κατάντι του ακριανού βάθρου της γέφυρας. Δεν στάθηκε ακόμα το ποτάμι ικανό να τα στολίσει κι αυτά πάνω στα δένδρα, όπως ούτε και τα μπάζα που βρίσκονται καρφωμένα στην άμμο. Τέλος στην γέφυρα υπάρχει κανόνας που μετρά το ύψος το ποταμού. Μπροστά του έχει φυτρώσει ένα δένδρο  και στα κλαδιά του με δυο νάιλον σακούλες σαν να καταγράφονται τα ρεκόρ που έχει κάνει το ποτάμι. Βέβαια η αντίληψη αυτή είναι λάθος καθώς από την βόλτα μας φάνηκε ότι την τελευταία φορά το ποτάμι είχε φτάσει στο ύψος του δρόμου που βρίσκεται κανα δυο μέτρα ψηλότερα από αυτές. Αλλά τι σημασία έχουν ορισμένες μίζερες πραγματολογικές παρατηρήσεις μπρος στην τέχνη;

Πολλές προσευχές για τη Ζωή και την οικογένεια της


Δύο μέρες πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς και ενώ ο αέρας λυσσομανά έξω η Ξάνθη και όλη η Ελλάδα είναι υπό τη σκιά του στυγερού δολοφονικού κατά της 34χρονης Ζωής από τα χέρια του 27χρονη μανάβη που είχε απασχολήσει την αστυνομία πέρυσι και όπως είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής ήταν ο νούμερο ένας ύποπτος.
Σαν δημοσιογράφος που έχω το blog μου φρόντισα να μην αναπαράγω το βομβαρδισμό πληροφοριών που διάβαζα και άκουγα. Το θεωρώ κανιβαλισμό το να επαναλαμβάνεις τις πτυχές του εγκλήματος ενώ την ίδια στιγμή η οικογένεια του κου Θεολόγου καίγεται από τον πόνο τους. Μπορεί να μην παρακολουθούν τα ΜΜΕ αλλά αυτό που θα ανακούφιζε θα ήταν η προσευχή. Και δεν είναι απόδειξη καλοσύνης αλλά χρέος απέναντι στο συνάνθρωπο. Το «μνήσθητι Κύριε τη δούλη σου Ζωή» και το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε το δούλο σου Θεολόγο και την οικογένεια του». Τώρα με το να καταριόμαστε το δράστη δεν καταφέρνουμε τίποτα. Η δικαιοσύνη έχει πια το λόγο.
Διάβασα στο συνάδελφο Γιάννη Σιδηρόπουλο στο XanthiPress http://www.xanthipress.gr/index.php/parapolitiki/20123-2012-12-29-00-13-12 ότι βγήκε από τη φυλακή ο δράστης πέρυσι, γιατί απέσυρε τη μήνυση το θύμα βιασμού και όχι γιατί η δικαιοσύνη αμέλησε κάτι. Πιστεύω πως είναι έγκριτη η πληροφορία του.
Ο πατέρας της και ο ένας εκ των αδελφών της βγήκαν και δεν μίλησαν εκδικητικά και αυτό δείχνει το ήθος της οικογένειας και το μεγαλείο της καρδιάς τους που πρέπει να μας διδάξει. «Και να τον σκοτώσουν, η αδελφή μου δε γυρίζει πίσω» είπε ο αδελφός της. «Η φωτιά καίει εκεί που πέφτει. Αλλά και να ήταν άλλο παιδί το ίδιο θα ήταν», είπε ο πατέρας. Αυτοί είναι τώρα μέσα στη φωτιά και απαντάνε με ανθρωπιά.   
Η Ζωή έμενε στη Θεσσαλονίκη και έφυγε με το πιο μαρτυρικό θάνατο ανήμερα της εορτής του Πρωτομάρτυρα Αγίου Στεφάνου στην φιλήσυχη Ξάνθη. Δεν σκέφτηκε ότι κινδυνεύει στην μικρή πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Περπάτησε με τη φίλη της μέχρι το σπίτι. Δεν πήγε το μυαλό της στο κακό. Και αυτό και μόνο δείχνει πόσο καλή ήταν. Ζωή εκεί ψηλά που είσαι να πρεσβεύεις για το καλό της κοινωνίας μας.
Είσαι πια στην αγκαλιά του Κυρίου μας και δεν θα σε ξεχάσω στις προσευχές μου. Σε ήξερα μικρή στα αγγλικά που πηγαίναμε. Είχα να σε δω από τότε. Το πρόσωπο σου όμως το θυμόμουν. Δεν μου αρέσει να σε βλέπω έτσι και να ακούω το μαρτυρικό σου τέλος. Σκέφτομαι πως είσαι στην αγκαλιά του Κυρίου μας και είσαι μέσα στην Αγάπη Του. Αυτό με παρηγορεί.
Με ρώτησε μια φίλη αν ήμουν συγγενής σου. Δεν έχει σημασία η συγγένεια ή η φιλία. Είμαστε άνθρωποι και πονάω για σένα. Είχες την ίδια ηλικία με μένα και πριν δύο χρόνια και εγώ έβγαινα μόνη μου με το αυτοκινητάκι μου και φοβόμουν. Θα μπορούσε η κάθε γυναίκα να ήταν στη θέση σου.
Εύχομαι καλόν Παράδεισο ψυχούλα! 

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ομολόγησε ο δράστης της δολοφονίας της 34χρονης στην Ξάνθη


Ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του ο δράστης της υπόθεσης της ανθρωποκτονίας της 34χρονης στην Ξάνθη που συντάραξε το πανελλήνιο. Σήμερα στις 11 το πρωί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γιώργος Γκοδοσίδης θα μιλήσει για το αποτρόπαιο έγκλημα.Να σημειωθεί ότι η σύλληψη του έγινε και ενώ στην αρχή ομολόγησε μετά αρνήθηκε τις πράξεις του. Κάτω από το σπίτι του και έξω από την αστυνομία υπήρχε μεγάλο πλήθος και έτοιμο να τον λιντσάρουν. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα δικαστήρια, γι αυτό και είναι ισχυρές οι αστυνομικές δυνάμεις.Ο αδελφός της 34χρονης κοπέλας δήλωσε πως ότι και να γίνει, η αδελφή του δε γυρνάει πίσω.

Καλόν Παράδεισο στην κοπέλα που έφυγε τόσο μαρτυρικά από το χέρι ενός γείτονα της και ο Θεός να δίνει παρηγοριά στην οικογένεια της.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Βρέθηκε νεκρή 34χρονη στη Ξάνθη


Bρέθηκε νεκρή, 34χρονη ημεδαπή, με ολικά και εκτεταμένα εγκαύματα στο πάνω μέρος του σώματός της τις πρωινές ώρες σήμερα (27-12-2012), στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας στη Ξάνθη.
Διενεργείται ιατροδικαστική εξέταση.
Προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης. 

Αιθαλομίχλη: Τι να προσέξουμε, πώς να προφυλαχτούμε



Καθώς τα επίπεδα αιθαλομίχλης να αυξάνονται συνεχώς στην ατμόσφαιρα των μεγάλων ελληνικών πόλεων, είναι σημαντικό να πάρουμε τα μέτρα μας, ειδικά άτομα με ευαισθησία στην αναπνοή όπως για παράδειγμα άτομα που έχουν άσθμα.
Από την Καναδική Ένωση για την υγεία των Πνευμόνων μαθαίνουμε λοιπόν τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:
Αν έχετε άσθμα, η αιθαλομίχλη μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και να εμφανιστεί βλέννα στους αναπνευστικούς σας αγωγούς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βήχα αλλά και δυσκολία στην αναπνοή.
Γι’ αυτό τις ημέρες με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση είναι καλό να παίρνουμε τα μέτρα μας.
√ Πρώτα από όλα μάθετε τα συμπτώματα της αιθαλομίχλης στην αναπνοή σας. Το νέφος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος. Ίσως να παρατηρείτε ότι, σε ημέρες με αιθαλομίχλη, η αναπνοή σας γίνεται όλο και πιο δύσκολη μέτα από λίγα λεπτά σε εξωτερικό χώρο. Βέβαια, η αιθαλομίχλη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που θα παρατηρήσετε αργότερα, ίσως και μετά από ημέρες.
√ Αν εμφανίσετε προβλήματα αναπνοής, καλύτερα μείνετε στο σπίτι. Αν έχετε ιονιστή ή κλιματιστικό με φίλτρο αέρα, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε. Μην ανοίξετε τα παράθυρα, αλλιώς ο μολυσμένος αέρας θα μπει στο σπίτι σας. Αν η ατμόσφαιρα στο σπίτι σας δεν σας ανακουφίζει, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα δημόσιο χώρο (βιβλιοθήκη, κέντρο αναψυχής).
√ Αν πρέπει να βγείτε έξω, μην ζορίσετε τον εαυτό σας. Μην εξασκείστε και μην ιδρώνετε. Προσπαθήστε να μείνετε στην σκιά, μακριά από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία και πίνετε άφθονο νερό.
√ Αν θέλετε να γυμναστείτε, κάντε το σε εσωτερικό χώρο. Η γυμναστική συνεισφέρει στην καλή υγεία του σώματος και είναι απαραίτητη, ακόμη και για αυτούς που έχουν άσθμα, αλλά η γυμναστική σε ημέρες με αιθαλομίχλη μπορεί να είναι επικίνδυνη για όσους πάσχουν από άσθμα.
√ Αν έχετε άσθμα τότε σε ημέρες με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση καλό είναι να παρακολουθείτε την αντίδραση του σώματός σας. Αν εμφανίσετε συμπτώματα άσθματος, σταματήστε αυτό που κάνετε κι ακολουθήστε το σχέδιο δράσης του γιατρού σας για το άσθμα σας. Αν αισθανθείτε άρρωστος, ζητήστε ιατρική βοήθεια.
√ Ελέγχετε συχνά τον δείκτη ποιότητας του αέρα (π.χ. για Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Η αιθαλομίχλη μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε μέσα στο χρόνο, χειμώνα ή καλοκαίρι. Αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι η ποιότητα του αέρα θα είναι κακή, μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας κατάλληλα.

Ισχυρότατη έκρηξη σε υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ στο κέντρο της Ξάνθης!


Αναστάτωση προκλήθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης λόγω της ισχυρότατης έκρηξης που σημειώθηκε σε υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ.
Η έκρηξη που σημειώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία (οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βλάβη στις ασφάλειες ρεύματος) τάραξε τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους αναζητώντας την πηγή του εκκωφαντικού ήχου. Ο υποσταθμός βρίσκεται κάτω από υποκατάστημα τράπεζας στην πόλη της Ξάνθης καθώς και από πρακτορείο του ΟΠΑΠ χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές σε αυτά.
Άμεσα κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης η οποία και κατέφτασε στο σημείο για προληπτικούς ελέγχους καθώς και η Αστυνομία. Από την έκρηξη όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σκότωσαν 35 χρονη στην Ξάνθη

Ανάστατη είναι από το πρωί η κοινωνία της Ξάνθης, μετά από την διαρροή της είδησης ότι σε ακάλυπτο χώρο οικοδομής και πιο συγκεκριμένα στην 40 Εκκλησιών λίγο πιο κάτω από την Σάρδεων, βρέθηκε νεκρή νεαρή γυναίκα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται πως άγνωστος ή άγνωστοι δράστες επιχείρησαν να την βιάσουν χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει αν το κατάφεραν ή όχι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η άτυχη 35χρονη επέστρεφε από βραδινή έξοδο μαζί με φίλη της, με την οποία χώρισαν λίγα μέτρα πριν το σπίτι της, όπου είναι και ο τόπος του συμβάντος. Προσπαθώντας η κοπέλα να μπει στην είσοδο της οικοδομής, δέχθηκε την επίθεση του δράστη-δραστών, οι οποίοι την έσυραν στον ακάλυπτο χώρο προκειμένου να διαπράξουν το στυγνό έγκλημα. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο θύμα επιφέροντάς του το θάνατο.
Έρευνες διεξάγονται από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, ενώ στον τόπο του εγκλήματος βρίσκεται η ιατροδικαστής καθώς και περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής.

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη


“Χριστός γεννάται˙ δοξάσατε. Χριστός επί γης˙ υψώθητε.”

Ας πανηγυρίσωμεν χαρμοσύνως την άφατον Θεού συγκατάβασιν. Οι Άγγελοι προηγούνται ψάλλοντες “δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία”.
Επί της γης όμως βλέπομεν και βιούμεν πολέμους και απειλάς πολέμων. Και όμως δέν αναιρείται εκ τούτου η χαρμόσυνος α γ γ ε λ ί α. Η ε ι ρ ή ν η, πράγματι ήλθεν επί της γης δια της καταλλαγής, εν τω προσώπω Ιησού Χριστού, του Θεού και των ανθρώπων.
Αλλά, ατυχώς, δεν κατηλλάγημεν, παρά το άγιον θέλημά Του, οι άνθρωποι μεταξύ μας. Διακείμεθα εχθρικώς προς αλλήλους. Διακρινόμεθα δια φανατισμούς ως προς τας θρησκευτικάς και πολιτικάς μας πεποιθήσεις, δια πλεονεξίαν ως προς την απόκτησιν των αγαθών, δια επεκτατισμόν ως προς την άσκησιν της πολιτικής εξουσίας. Και ούτω συγκρουόμεθα προς τους συνανθρώπους μας.
Ο πεφωτισμένος αυτοκράτωρ των Ρωμαίων Άγιος Κωνσταντίνος ο Μέγας, δια του Διατάγματος των Μεδιολάνων, του εκδοθέντος εν έτει 313 μετά Χριστόν, εθέσπισε την ελευθέραν άσκησιν της χριστιανικής πίστεως, παραλλήλως και την ελευθέραν άσκησιν πάσης άλλης θρησκείας.
Δυστυχώς, μετά την πάροδον, έκτοτε, χιλίων επτακοσίων ακριβώς ετών,εξακολουθούν ασκούμενοι κατά τόπους θρησκευτικοί διωγμοί κατά χριστιανών η άλλων χριστιανικών μειονοτήτων.
Παραλλήλως, οι οικονομικοί ανταγωνισμοί εντείνονται παγκοσμίως και η επιδίωξις του προσκαίρου κέρδους προωθείται ως κεφαλαιώδης σκοπός. Αι θλιβεραί συνέπειαι τής υπερσυγκεντρώσεως του πλούτου εις χείρας ολίγων και της οικονομικής εξαθλιώσεως μεγάλων ανθρωπίνων μαζών παραβλέπονται.
Η δυσαναλογία αύτη, η οποία χαρακτηρίζεται παγκοσμίως ως οικονομική κρίσις, είναι κατ  οσίαν απότοκος της ηθικής κρίσεως.
Εις την ηθικήν ταύτην κρίσιν, ατυχώς η ανθρωπότης δεν δίδει την πρέπουσαν σημασίαν. Προς δικαιολόγησιν της στάσεώς της επικαλείται την ελευθερίαν των συναλλαγών.
Η ελευθερία όμως των συναλλαγών δεν επιτρέπει το έγκλημα. Και εγκληματική συμπεριφορά δεν είναι μόνον η περιγραφομένη εις τους ποινικούς κώδικας. Είναι και εκείνη η οποία, αν και δεν προβλέπεται υπό των επιταγών των ποινικών νόμων, υφαρπάζει τον πλούτον των άλλων δια καταλλήλων μεθοδεύσεων.
Εφ  σον ο νόμος δεν επιβάλλεται, αι αντιδράσεις των θιγομένων πολιτών εκδηλούνται πολλάκις ανεξελέγκτως και προκαλούν διασάλευσιν της κοινωνικης ειρήνης.
Παρακολουθούντες, λοιπόν, από του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου, τα “σημεία των καιρών”, κατά τα οποία “ακούονται” πανταχόθεν και βιούνται “πόλεμοι και ακαταστασίαι” καίεγείρεται έθνος επί έθνος και βασιλεία επί βασιλείαν, σεισμοί τε μεγάλοι κατά τόπους και λιμοί και λοιμοί, φόβητρά τε και σημεία απ  ορανο μεγάλα παρουσιάζονται (πρβλ. Λουκ. κα , 10-12), βιούντες δε εμπραγμάτως το Βασιλειανόν, ότι “της αγάπης εξαίρετα δύο ταύτα• το λυπείσθαι μεν και αγωνιάν εφ  ος βλάπτεται ο αγαπώμενος, χαίρειν δε και αγωνίζεσθαι υπέρ τήςωφελείας αυτού•…ο δε μη ούτω συνδιατιθέμενος φανερός εστι μη αγαπών τον αδελφόν” (Μ. Βασιλείου, Όροι κατ  πιτομήν, P.G. 31, 1200Α), κηρύττομεν από της Ιεράς ταύτης Καθέδρας του Κέντρου της Ορθοδοξίας το επί θύραις νέον Έτος ως Ετος Πανανθρώπινης Αλληλεγγύης.
Ελπίζομεν ότι ούτω θα ευαισθητοποιήσωμεν αρκετάς καρδίας των μελών τής ανθρωπότητος επί του προβλήματος της μεγάλης και εκτεταμένης πτωχείας και επί τής ανάγκης λήψεως μέτρων, προς ανακούφισιν των πεινώντων και δυστυχούντων.
Ζητούμεν, ως πνευματικός εκκλησιαστικός ηγέτης, την σύμπραξιν όλων των καλής θελήσεως προσώπων και Κυβερνήσεων δια την πραγματοποίησιν επί της γης της του Κυρίου ειρήνης.
Της ειρήνης, την οποίαν επηγγέλθησαν οι Άγγελοι και έφερε το βρέφος Ιησούς.Επιθυμούντες την αληθή ειρήνην ταύτην, την πάντα νουν υπερέχουσαν, οφείλομεν να τήν επιδιώκωμεν εμπράκτως, μη αδιαφορούντες δια τας αδυναμίας, πνευματικάς και υλικάς, τού συνανθρώπου, υπέρ του οποίου Χριστός κατήλθεν εις τον κόσμον.
Η αγάπη και η ειρήνη είναι γνωρίσματα των Μαθητών και Αποστόλων του Κυρίου και παντός Χριστιανού. Όθεν, προτρεπόμεθα εαυτούς και αλλήλους, όπως κατά το  Έτος τούτο της Πανανθρώπινης Αλληλεγγύης καταβάλλωμεν ως άτομα και ως λαοί, συνειδητάς προσπαθείας δια την άμβλυνσιν των απανθρώπων συνεπειών των μεγάλωνανισοτήτων και δια την αναγνώρισιν υπό πάντων του δικαιώματος των ασθενεστέρων πρός απόλαυσιν των απαραιτήτων δια την ζωήν του ανθρώπου αγαθών.
Τοιουτοτρόπως θα ίδωμεν πραγματοποιουμένην εν τω μέτρω του ανθρωπίνως εφικτούκαί επί της γης την ειρήνην.
Προσκυνούντες μεθ  πάσης της αισθητής και της νοητής κτίσεως την εκ Παρθένου επί γης ενδημίαν του Υιού και Λόγου του Θεού και κλίνοντες γόνυ ενώπιον του Βρέφους Ιησούς, του φωτισμού και σωτήρος μας, του υπερασπιστού της ζωής μας, διερωτώμεθα αληθώς μετά του Ψαλμωδού τίνα φοβηθησόμεθα η από τίνος δειλιάσωμεν (πρβλ. Ψαλμ. 26) οι χριστιανοί, εφ σον “ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ” (πρβλ. Λουκ. β  11), “ο Κύριος των δυνάμεων και βασιλεύς της δόξης” (πρβλ. Ψαλμ. 23);
Ευχόμεθα και προσευχόμεθα εκτενώς και ολοκαρδίως όπως το ανατέλλον έτος 2013 καταστή δια πάντας έτος πανανθρωπίνης αλληλεγγύης, ελευθερίας, καταλλαγής, ευδοκίας, ειρήνης και ευφροσύνης και όπως ο εν Σπηλαίω τεχθείς προαιώνιος Λόγος του Πατρός, οενώσας τους αγγέλους και τους ανθρώπους εν ενί τάγματι και ποιήσας ειρήνην επί της γης, χαρίζη εις πάντας υπομονήν, ελπίδα και δύναμιν και ευλογή τον κόσμον δια των θείων δωρεών της αγάπης Αυτού. Αμήν.

Φανάριον, Χριστούγεννα ,βιβ´
+ Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος
διάπυρος προς Θεόν ευχέτης πάντων υμών

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ανοίξτε την πόρτα στα παιδιά να σας πούνε τα κάλαντα!

Αύριο παραμονές των Χριστουγέννων και όλοι ας ανοίξουμε τα σπιτικά μας στα παιδιά να πούνε τα κάλαντα. Είναι ευτυχία να σου δίνουν ευχές παιδιά!


Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Πώς γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στην Ξάνθη


Μια πανέμορφη Χριστουγεννιάτικη εικόνα περιέγραψε ένα μέλος του γκρουπ «Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης». Με αφορμή την έλευση της Γέννησης του Θεανθρώπου ας μάθουμε οι νεότεροι και ας θυμηθούν οι μεγαλύτεροι για το πώς γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στην πόλη της Ξάνθης:
«Απόσπασμα από μια ομιλία μου με θέμα "Τα Χριστουγεννιάτικα Έθιμα στην Ξάνθη του ΄60" στην Ένωση Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας το 2006, ελπίζοντας ότι κάτι θα σας θυμίσω.....: ....Η νύχτα της γέννησης του Χριστού. Όχι δεν έχουμε ρεβεγιόν στο σπίτι. Μόνη η οικογένεια θα την περάσει. Και το τραπέζι απόψε θα είναι νηστίσιμο. Νηστίσιμο, πλην όμως …. Εορταστικό!!!!
Θα στρώσουμε το άσπρο καλό τραπεζομάντιλο. Στη μέση θα βάλουμε το Χριστόψωμο. Ολοστρόγγυλο, στολισμένο με μεγάλο σταυρό και καρύδια. Το καλό σερβίτσιο των πιάτων. Θα πρέπει να υπάρχουν εννιά ή έντεκα φαγητά. (Μακάρι να ήξερα τι συμβολίζει αυτό). Νερόβραστη φασολάδα, ελιές, πατάτες βραστές, σαλάτες διαφόρων ειδών, τουρσιά, χαλβάς σουσαμένιος, φρούτα, το γλυκό της βραδιάς το ξάς (δηλαδή κρέμα με νισεστέ, ζάχαρη, σταφίδες, μέλι και καρύδια). Το κρασί Μαυροδάφνη ανακατεμένο με λίγο σαμιώτικο, σερβιρισμένο στο ποτήρι του καθενός. Άμα χρειαστεί, τον απαραίτητο αριθμό συμπληρώνει μια κανάτα με νερό.
Όταν όλα είναι έτοιμα θα σταθούμε όρθιοι γύρω από το τραπέζι. Η μαμά θα κατεβάσει το θυμιατήρι από το εικονοστάσι και θα θυμιάσει τρεις φορές πάνω από το χριστόψωμο. Στη συνέχεια ο μπαμπάς θα το κόψει σε φέτες. Το πρώτο κομμάτι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγιάς, το τρίτο για το σπίτι, το τέταρτο για το μαγαζί και τα υπόλοιπα για μας κατά ηλικιακή σειρά.
Τυχερός όποιος κερδίσει το νόμισμα που υπάρχει μέσα. Θα έχει την ευλογία του Χριστού και θα ανάψει μ΄ αυτό αύριο πρωί το κεράκι του στην εικόνα Του στην εκκλησία. Στη συνέχεια θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας και πριν πιούμε θα βουτήξουμε τη πρώτη βούκα του χριστόψωμου στο κρασί και θα τη φάμε.(Σώμα και αίμα του Κυρίου).
Η βραδιά θα κυλήσει ήρεμα. Νωρίς ακόμη είτε από την κούραση είτε από το κρασί τα βλέφαρα θα βαραίνουν. Έχουμε όμως ακόμη κάτι να κάνουμε. Να βοηθήσουμε στο μάζεμα του τραπεζιού και στο πλύσιμο των πιάτων. Απόψε όμως δεν θα τινάξουμε το τραπεζομάντηλο με τα ψίχουλα έξω. Η παράδοση απαιτεί να αφήσουμε αυτή τη δουλειά για αύριο που θα είναι μέρα. Προστάζει και κάτι άλλο η παράδοση. Σε μια γωνιά κάτω από το εικονοστάσι να αφήσουμε τυλιγμένο ένα κομμάτι χριστόψωμο και ένα ποτήρι με κρασί. Μπορεί να περάσει ο Χριστός που απόψε κατεβαίνει στη γη και να θελήσει να φάει και να πιεί λίγο. Καλώς να ορίσει λοιπόν…»

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικες συνταγές από όλη την Ελλάδα


Κουραμπιέδες
Από τον Αγροτικό Γυναικείο Ηπειρώτικο Συνεταιρισμό

Υλικά (για 80 κομμάτια)
1 κιλό βούτυρο
2 βανίλιες
2 κρόκοι αυγού
1 μπέικιν πάουντερ
1 ποτηράκι κονιάκ
1 κούπα ζάχαρη άχνη
500γρ. αμύγδαλα
2 κιλά αλεύρι
2 1/2 κιλά ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Χτυπάμε για 3/4 της ώρας το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζαχαρη άχνη, το κονιάκ, τους κρόκους, τις βανίλιες, το αλέυρι, το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη. Την πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε μέτριο φούρνο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστοί.

Πληροφορίες
Μπορείτε να επικοινωνήστε με το συνεταιρισμό στο τηλέφωνο 26510 91180. Ο Συνεταιρισμός βρίσκεται στα Γιάννενα στη διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως 207, Επαρχιακή Οδός Κατσικά-Κουτσελιού.


Μελομακάρονα της Τήνου
                                 
Υλικά
640γρ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού αλισίβα
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμός)
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας κανελογαρίφαλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό αλεύρι
Λίγα καρύδια ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι
400γρ. μέλι
4 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και των πορτοκαλιών, την αλισίβα, το κονιάκ, τα κανελογαρίφαλα, το σιμιγδάλι και σιγά σιγά το αλεύρι. Δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα για να μείνει αφράτο. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα πιέζουμε λίγο στον τρίφτη για να γίνει το σχέδιο με τις τρύπες και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15 έως 20 λεπτά.
Από την προηγούμενη το βράδυ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι, το οποίο ρίχνουμε στα ζεστά μελομακάρονα. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα γαρνίρουμε με καρύδια.
Πηγή: 'Τηνιακή παραδοσιαή κουζίνα' της Ζωζεφίνας Δελατόλα

Ποντιακοί λαχανοντολμάδες

Υλικά
1 λάχανο μεγάλο (ή λάχανο τουρσί)

(Για τη σάλτσα)
2 κονκασέ ντομάτα (ή φρέσκια ντομάτα)
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα

(Για τη γέμιση)
1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
1/2 κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανός
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον κιμά. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και τυλίγουμε τους σαρμάδες (σε μέγεθος παλάμης) βάζοντας γέμιση. Τοποθετούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα εφόσον πρώτα βάλουμε μέσα λίγο λάδι και στρώσουμε τον πάτο με λίγα φύλλα λάχανου.
Έπειτα περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας (στην οπόια έχουμε προσθέσει κανέλλα, πιπέρι, αλάτι). Εάν το λάχανο δεν είναι τουρσί, τότε στίβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό στην κατσαρόλα με τους σαρμάδες. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους λαχανοντολμάδες πριν κλείσουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μία ώρα περίπου. Αν χρειαστεί συμπληρώστε με βρασμένο νερό.  


Κόκορας ή βοδινό μακαρονάδα από τη Λευκάδα

Υλικά
2 κιλά περίπου κόκορας ελευθέρας βοσκής ή 1.500 γρ περίπου κρέας βοδινό, ή μοσχαρίσιο ψαχνό
2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
1 κεφάλι σκόρδο
3/4 φλιτζανιού λάδι
2 κουταλιές βούτυρο για τα μακαρόνια
κανέλα
γαρύφαλλα ολόκληρα και κοπανισμένα
μοσχοκάρυδο κοπανισμένο
αλάτι-πιπέρι
2 μεγάλες κουταλιές της σούπας ντομάτας πελτέ
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
περίπου 700γρ. μακαρόνια νούμερο 3
κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση
Κόβουμε τον κόκορα ή το κρέας σε μερίδες. Σε κατσαρόλα ρηχή ρίχνουμε το λάδι. Τσιγαρίζουμε το κρέας και στη συνέχεια το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 3-4 ποτήρια νερό, την ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε σιγανή φωτιά περίπου 2 ώρες. Αν χρειαστεί νερό ξαναρίχνουμε και δοκιμάζουμε μήπως πρέπει να ρίξουμε κι άλλα μπαχαρικά για να γίνει πολύ πικάντικη η γεύση. Το φαγητό πρέπει να μείνει με πυκνή σάλτσα κόκκινη και σκούρα από τα μπαχαρικά και αρκετά πλούσια για τα μακαρόνια.
Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια και ζεστά όπως είναι στην κατσαρόλα τα βουτυρώνουμε. Τα σερβίρουμε στα πιάτα με αρκετή σάλτσα και τριμμένο κεφαλοτύρι. Το κρέας με σάλτσα, το σερβίρουμε μετά σαν δεύτερο πιάτο.
Τα μακαρόνια γίνονται πιο νόστιμα αν ρίξουμε τη σάλτσα τους μέσα στην κατσαρόλα μισή ώρα πριν τα σερβίρουμε και έτσι την απορροφούν περισσότερο.

Πηγή: 'Λευκαδίτικη Κουζίνα' της Τούλας Σκληρού, Έκδοση Δεύτερη, 2005

Γαλοπούλα γεμιστή
Συνταγή από την Κρήτη

Υλικά
1 γαλοπούλα, περίπου 6 κιλά
20γρ. κορν φλάουερ
1/8 του λίτρου κρέμα γάλακτος

Γέμιση
3 κρεμμύδια κομμένα
400γρ. κιμάς
75γρ. ρύζι
1/8 του λίτρου νερό
50γρ. σταφίδες
3 κουταλιές λικέρ κερασιού
1 ματσάκι μαϊντανός κομμένος
1 κουταλάκι του γλυκού φασκόμηλο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Ποτίζουμε τις σταφίδες με το λικέρ κερασιού και τις αφήνουμε 15 λεπτά να το απορροφήσουν. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τον κιμά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά διαδοχικά με τη σειρά που αναφέρονται παραπάνω και ψήνουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το ζουμί. Πλένουμε τη γαλοπούλα, τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει, την αλατίζουμε και τη γεμίζουμε με τον κιμά που έχει ήδη κρυώσει. Κατόπιν τη ράβουμε. Θερμαίνουμε το φούρνο και βάζουμε τη γαλοπούλα να ψηθεί σκεπασμένη δύο έως δυόμισι ώρες στους 200 βαθμούς. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα. Αν θέλουμε, βάζουμε το κορν φλάουερ να δέσει και συμπληρώνουμε με την κρέμα γάλακτος.

Σαρακατσάνικη στριφτόπιτα (γίνεται να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;)


Υλικά
800γρ. αλεύρι για πίτες(ίσως και λίγο παραπάνω)
250γρ. σουρωτή
250γρ. νερό(ίσως και λίγο παραπάνω)
1 κου. σούπας ξίδι
1 φλιτζ. ελληνικού καφέ λάδι
800γρ. τυρί φέτα
250γρ. βιτάμ σοφτ(όχι την πλάκα)
1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια γούρνα στην μέση. Ρίχνουμε μέσα το ξίδι, τη σουρωτή, το νέρο και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια η ζύμη, προσθέτοντας αν χρειάζεται αλευράκι(αν είναι σφικτή προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη).Θέλουμε να είναι αφράτη, όχι σφικτή, για να δουλεύεται εύκολα.
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη και δεν κολλάει στα χέρια, κάνουμε ένα χοντρό κουλούρι και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
Κόβουμε το κουλούρι φέτες περίπου 1 εκ-1,5εκ.
Έπειτα παίρνουμε 2 φέτες ζύμης, την αλείφουμε με βούτυρο και τις ενώνουμε μεταξύ τους.
Τις αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι φέτες.
Τρίβουμε το τυρί.
Απλώνουμε βούτυρο σε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε τις δυο ενωμένες φέτες, πατώντας τες με τα χέρια να απλωθούν και να γίνουν ένα φύλλο.
Απλώνουμε πάνω στο φύλλο βούτυρο και τυρί. Ανοίγουμε ένα φύλλο με τα χέρια μας στον "αέρα", σαν πίτσα, πιάνοντας από τις άκρες, ώστε να μην έχει πιο πολύ ζυμάρι εκεί.
Το απλώνουμε πάνω στο άλλο φύλλο, τεντώνοντας το, να φτάσει τις άκρες του πρώτου. Αυτό το επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, βάζοντας με αυτή τη σειρά βούτυρο-τυρί-φύλλο. Στο τέλος απλώνουμε βούτυρο(δεν πειράζει αν σχίζονται λίγο τα φύλλα).
Όταν τελειώσουμε, πατάμε με τα χέρια μας τα φύλλα να φτάσουν στις άκρες του ταψιού. Μόλις την ανοίξουμε παίρνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε σταυρωτά, σαν πετσέτα και την αναποδογυρίζουμε. Την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την απλώνουμε έτσι όπως είναι μέσα στο ταψί να φτάσει τις άκρες πάλι (μπορεί να σας δυσκολέψει λίγο).
Βάζουμε από πάνω βούτυρο και τυρί και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και κάτι.


Μπάμπω από τη Θράκη από το site: http://www.stellaspanou.gr
Σε όλη τη Θράκη την παραμονή των Χριστουγέννων ετοιμάζουν την μπάμπω, ένα έδεσμα από χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο συκώτι μπαχαρικά και πλιγούρι.  Ιδιαίτερα εκείνες τις ημέρες, μπορείτε να την αγοράσετε έτοιμη από  τα κρεοπωλεία.


Υλικά  για 4 άτομα:
½ κιλό έντερο χοιρινό,
300 γραμμάρια χοιρινό  συκώτι
200 γραμμάρια πλιγούρι,
1 πράσο
1 μέτριο κρεμμύδι,
αλατοπίπερο,
κόκκινο πιπέρι,
ρίγανη
σάλτσα ντομάτας,
χοντρό αλάτι,
1 φλιτζανάκι ξύδι,
Χυμός ενός  λεμονιού
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
• Πλένετε πολύ καλά με κρύο νερό το έντερο πρώτα από έξω και εν συνεχεία με ένα ξυλάκι το γυρνάτε και το πλένετε  και από μέσα, το τρίβετε με το χοντρό αλάτι.
• Ξεπλένετε   και το τοποθετείτε για μερικές ώρες μέσα σε νερό χυμό του λεμονιού., το ξεπλένετε   ξανά πολύ καλά και το βάζετε  σε ένα τρυπητήρι για να στραγγίσει και το περιχύνετε με  λιγο ξύδι
• Ζεματάτε το συκώτι  και το κόβετε  σε μικρά καβάκια.
•  Σοτάρετε  το ψιλοκομμένο κρεμμύδια  και πράσο , προσθέτετε  τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το συκώτι και κατόπιν το πλιγούρι με  λίγο  νερό.
• Αφού έχουμε  σοτάρει όλα σας τα υλικά  δένετε το έντερο από την μία του άκρη με κλωστή και από την άλλη τοποθετείτε  ένα χωνί και με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε  το εντεράκι σας .
• Προσέξετε  να μην γεμίσετε ο πολύ το έντερο γιατί μπορεί να σπάσει όταν το πλιγούρι στο ψήσιμο θα απορροφήσει νερό.
• Το τοποθετείτε  σε ένα ταψί, η σε κατσαρόλα , το τρυπάτε με  μια οδοντογλυφίδα και ρίχνετε   μέχρι την μέση περίπου με νερό, προσθέτετε  την σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και το ψήνετε  στους 180ο C για δύο ώρες περίπου.


Χοιρινό με κυδώνια Μακεδονίας από το site: http://www.stellaspanou.gr
Η χρήση του κυδωνιού στη μαγειρική χαρακτηρίζει την μαγειρική των ντόπιων χωριών της Μακεδονίας και Θράκης,  καθώς αντικατέστησαν τη χρήση του κυδωνιού  με της πατάτας τα τελευταία χρόνια.
Χειμωνιάτικο  πολύ νόστιμο φαγητό που  έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα.

Υλικά
• 1 κιλό  χοιρινό  κρέας χωρίς κόκαλο
• 3 μεγάλα κυδώνια
• 2 ξερά κρεμμύδια
• 8 δαμάσκηνα χωρίς  κουκούτσι
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 κουταλιά ζάχαρη
• 4 μοσχοκάρφια
• ½ ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Κόβετε σε μέτρια κομμάτια το κρέας το πλένετε και το στραγγίζετε .
Ταυτόχρονα  κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες  και τα τσιγαρίζετε στο λάδι για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτετε   το κρέας  μέχρι που να πιάσει κρούστα η σάρκα του. Ρίχνετε το νερό και το αφήνετε για ¾ της  ώρας σε μέτρια φωτιά να βράσει και να μαλακώσει . Καθαρίζετε  τα κυδώνια  μόνο από τα κουκούτσια ,κόβετε το καθένα σε 4  κομμάτια , τα τοποθετείται  μαζί με τα δαμάσκηνα  στην  κατσαρόλα που βράζει το χοιρινό, τέλος ρίχνετε   το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τα γαρίφαλα.
Βράζετε για  ½ ώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει   και να μείνει λίγο  ζουμί.

Καλή επιτυχία και ευχόμαστε όλα τα τραπέζια να είναι γεμάτα και κανείς άνθρωπος να μη μείνει νηστικός.

Καλά Χριστούγεννα!





ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ…ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ


Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης οργανώνει Σεμινάριο Μαγειρικής για παιδιά 6-13 ετών την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, στις 17.30 σε  συνεργασία με την βραβευμένη CHEF,  Στέλλα Σπανού με θέμα:
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
Μαθήματα μαγειρικής για τους μικρούς μας φίλους… Σε μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τα παιδιά θα ζυμώσουν με τα μικρά τους τα χεράκια , θα ψήσουν, θα δοκιμάσουν, θα διασκεδάσουν και θα μάθουν μέσα από τη χρήση αγνών υλικών πως θα δημιουργήσουν γεύσεις και προτάσεις σχετικές με τις γιορτές  συνεχίζοντας την γαστριμαργική παράδοση του τόπου μας.
  • Η chef Στέλλα Σπανού είναι μέλος της λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος - συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και φωτογράφος γαστρονομίας.
  • Επιμελείται μενού και μπουφέδες  για εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με το STELLAS HOME CATERING, διοργανώνει γαστρονομικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, συνεργάζεται με γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές, της Ελλάδος και του εξωτερικού, για την προβολή της παραδοσιακής κουζίνας.
  • Ως συγγραφέας γαστρονομίας έχει γράψει τα βιβλία «Έρωτας Γεύσεων», «Θρακιώτικες μυρωδιές και γεύσεις» και «Καβάλας γεύσεις».
  • Υπό έκδοση βρίσκονται  τα βιβλία της «Θράκη – Αιγαίο - Κύπρος» και «Χαλκιδικής μαγειρέματα». 
Ώρα προσέλευσης: 17.15
Διάρκεια: 17.30-20.15
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του «Grand Μασούτης», των κρεοπωλείων «Μπατζακίδη» και του Οίνου «Σγουρίδη» στην οδό 12 Αποστόλων και Οδυσσέως Ανδρούτσου, στην Ξάνθη.
Πληροφορίες εγγραφές στα τηλέφωνα της γραμματείας, 2541026635 -29282 καθημερινά 09.00-21:00.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικος Ετήσιος Χορός Ποντίων Ξάνθης


Το Τμήμα Νεολαίας του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης σας προσκαλεί στον Χριστουγεννιάτικο ετήσιο χορό του, που θα γίνει την ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ & ώρα 21.30 μ.μ στο Μουσικό Θέατρο ''ΠΟΛΙΤΕΙΑ''(5ο χιλ. Ξάνθης-Ιάσμου)
Οι καλλιτέχνες που θα πλαισιώνουν την βραδιά...
ΜΠΑΜΠΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ στο Τραγούδι
ΣΤΑΘΗΣ ΠΟΡΦΥΡΙΔΗΣ στη Λύρα & το Τραγούδι
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ στη Λύρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ στο Κλαρίνο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ στο Νταούλι
ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ στο Νταούλι
ΜΙΛΤΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ στα Πλήκτρα
Τιμή πρόσκλησης 15€(Κανονικό), 12€(Φοιτητικό, με επίδειξη πάσου), 5€ (Παιδικό, παιδιά δημοτικού)
Περιλαμβάνει πλήρες μενού & απεριόριστο ποτό.
Πληροφορίες & Ρεζερβέ:25410 78811 - 6987266928
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 22:00 μ.μ 


Χριστουγεννιάτικη Γιορτή από τους νέους Πόντιους


Πρόσκληση

Καλούμε όλα τα παιδιά στην καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, που οργανώνει το τμήμα Νεολαίας του Συλλόγου μας.
Η γιορτή θα γίνει το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 17:30 στις αίθουσες του Συλλόγου μας.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Οι ευχές του Συλλόγου Ποντίων στα ταραΝΑΚΟΥνήματα


Αγαπητή μας Νάντια
Μαζί με τις ευχαριστίες μας για όσα μας πρόσφερες τον χρόνο που φεύγει, δέξου τις θερμές ευχές μας.
Ρωμανίδης Θεόδωρος
Πρόεδρος
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Πρόεδρε καλές γιορτές και σε εσάς. Με ότι καλύτερο στους Πόντιους!!!

Τη Δευτέρα η λαϊκή αγορά Γενισέας- Κλείνουν τα λουτρά Ποταμιάς για 2 μήνες


Ο Δήμος Αβδήρων με ανακοίνωση του κάνει γνωστό στο καταναλωτικό κοινό της περιοχής μας ότι η Λαϊκή  Αγορά της Γενισέας θα λειτουργήσει την Δευτέρα 24 /12/ 2012 αντί της Τετάρτης 26/12/2012 .
Επίσης ο Δήμος Αβδήρων ενημερώνει ότι θα υπάρξει αναστολή της λειτουργίας των ιαματικών λουτρών Ποταμιάς για το χρονικό διάστημα από 01-01-2013 έως 28-02-2013 λόγω των καιρικών συνθηκών καθώς και συντήρησης των λουτήρων.
Για την ακριβή ημερομηνία επαναλειτουργίας των λουτρών θα ενημερωθείτε με νέο Δελτίο Τύπου.
            

Θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.


Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής σας ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) διοργανώνει 2 γενικούς διαγωνισμούς βάσει τίτλων και δοκιμασιών για την κατάρτιση εφεδρικού πίνακα προσλήψεων βοηθών.
 Ο Πρώτος  διαγωνισμός EPSO/AST/126/12  αφορά   στους ακόλουθους τομείς:
1. ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, 10 θέσεις
2. ΧΗΜΕΙΑ, 10 θέσεις
3. ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, 10 θέσεις
4. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, 16 θέσεις
5. ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ, 16 θέσεις
6. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, 16 θέσεις
Ο εν λόγω διαγωνισμός αποσκοπεί στην κατάρτιση εφεδρικών πινάκων για την πλήρωση κενών θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα, και ειδικότερα στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι περισσότερες  θέσεις θα είναι διαθέσιμες στα διάφορα ινστιτούτα του JRC

Ο δεύτερος διαγωνισμός EPSO/AST/125/12 αφορά  στους ακόλουθους τομείς:
1. ΕΛΕΓΧΟΣ, 25 θέσεις
2. ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ/ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ, 45 θέσεις
3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ, 40 θέσεις

Κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής εγγραφής θα πρέπει να πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι γενικοί και ειδικοί όροι:
 Γενικοί όροι
Οι υποψήφιοι πρέπει:
α) να είναι υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης·
β) να απολαύουν των πολιτικών τους δικαιωμάτων·
γ) να έχουν τακτοποιηθεί στρατολογικά σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη νομοθεσία περί στρατολογίας·
δ) να διαθέτουν τα εχέγγυα ήθους που απαιτούνται για την άσκηση των προβλεπόμενων καθηκόντων.
Τίτλοι σπουδών ή διπλώματα/πτυχία
Οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν περατώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πιστοποιούμενες από δίπλωμα/πτυχίο σε τομέα σχετικό με τη φύση των καθηκόντων
Ή
να έχουν περατώσει σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πιστοποιούμενες από δίπλωμα το οποίο παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να έχουν αποκτήσει τριετή τουλάχιστον επαγγελματική πείρα σε τομέα σχετικό με τη φύση των καθηκόντων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επαγγελματική πείρα τουλάχιστον τριών ετών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πτυχίου και δεν θα είναι δυνατόν να υπολογίζεται στον αριθμό των ετών της απαιτούμενης κατωτέρω επαγγελματικής πείρας
 Επαγγελματική πείρα τουλάχιστον τριών ετών σε τομέα σχετικό με τη φύση των καθηκόντων.
Κύρια γλώσσα:
άριστη γνώση μίας από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δεύτερη γλώσσα (υποχρεωτικά διαφορετική από τη γλώσσα 1): ικανοποιητική γνώση της αγγλικής, της γαλλικής ή της γερμανικής γλώσσας
Οι υποψήφιοι πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τη διαδικασία που αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της EPSO, και ειδικότερα στις οδηγίες εγγραφής.
Προθεσμία (συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης): 22 Ιανουαρίου 2013 στις 12 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών
Περισσότερες πληροφορίες για την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής (τηλ 2531082051 & 2531070855 email: komotini@europedirect.gr)
Το κείμενο της προκήρυξης έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C 394Α, 20/12/2012).