Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Αυτά τα 60 λεπτά σίγουρα δεν σκιαγραφούν την Ξάνθη

Η εκπομπή «60 λεπτά Ελλάδα» του Νίκου Μάνεση έκανε αφιέρωμα στην Ξάνθη και τα πομακοχώρια της. Την είδα πριν από λίγο στο web tv του Alpha και να πω την αλήθεια την είδα αφού άκουσα σχόλια ότι προβάλλεται κατά πλειοψηφία το μουσουλμανικό στοιχείο. Ήταν αληθής αυτή η πληροφορία. Αυτό γίνεται πάντοτε άλλωστε όταν προβάλλεται μια εκπομπή από μεγάλο αθηναϊκό κανάλι.
Ειλικρινά καλά κάνουν και προβάλλουν τη ζωή των μουσουλμάνων αλλά για άλλη μια φορά πιστοποιείται περίτρανα ότι οι χριστιανοί είναι η μειονότητα εδώ.
Γιατί δεν πρόβαλε καθόλου τον πολιτισμό της Ξάνθης, τα Άβδηρα που τα ξέρουν όλοι στον κόσμο που διαβάζουν και ξέρουν ιστορία. Μπορεί να ναι χειμώνας αλλά θα μπορούσαν να προβάλλουν τους παραλιακούς οικισμούς μας και ο Νέστος δεν είναι η παραλία της Ξάνθης όπως αναφέρθηκε σε τιτλέζα τους. Είναι το ποτάμι της ζωής. Θα μπορούσαν να προβάλλουν τη Σταυρούπολη και τους υπέροχους ορεινούς οικισμούς αυτής της πλευράς, το Λειβαδίτη και τους καταρράκτες του και το Δασικό Χωριό στον Ερύμανθο.
Έδειξε από ψηλά μόνο, τη λίμνη Βιστωνίδα, (ο Alpha πρωτοστάτησε στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Βατοπαιδίου) ενώ δεν ανέδειξε το πρόβλημα που υπάρχει με το κλείσιμο του Λιμενικού Σταθμού Αβδήρων και τον υποβιβασμό του Υπολιμεναρχείου του Π. Λάγους. Σε ένα σημείο γεωστρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή μας. Βυθίζοντας περισσότερο την παραλίμνια περιοχή.
Έδειξαν εσωτερικά πλάνα από τέμενος και τον Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου μόνο απέξω, ενώ έχουμε ιστορικά μοναστήρια, όπως επίσης και εκκλησίες που προσφέρονται για επίσκεψη. Επίσης έχουμε εκκλησιαστικό μουσείο και βιβλιοθήκη της Μητρόπολης. Δεν πρόβαλαν το μεγάλο έργο της Μητρόπολης μας, με την Τράπεζα της Αγάπης και το Κοινωνικό Ιατρείο. Δεν πρόβαλαν το μεγάλο εθελοντικό έργο συλλόγων της περιοχής μας που είναι αξιοζήλευτο.
Δεν ανέδειξαν το θέμα της αποβιομηχανοποίησης του Νομού Ξάνθης, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τις δραστηριότητες του Πολυτεχνείου Ξάνθης, το μουσείο του Συλλόγου Κυπρίων στο Αυξέντιο.
Ούτε ένα πλάνο από τα υπέροχα γλυκά και τα φαγητά της πόλης μας; Ενώ τα παραγγέλουν από εξωτερικό για να τα τρώνε...
Αυτά θα διάλεγα για 60 λεπτά αν έκανα εκπομπή. Ο κ. Μάνεσης και οι υπόλοιποι συνάδελφοι φίρμες έρχονται προβάλλουν κάποια πράγματα που σίγουρα δεν εξυπηρετούν το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής μας. Είναι αποσπασματικές εικόνες που δεν ευεργετούν ούτε τους ίδιους μουσουλμάνους που προβάλλουν. Αντιθέτως τους παρουσιάζουν ως ατραξιόν και φολκλόρ της περιοχής. Να με συμπαθάνε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας αλλά έτσι τους δείχνουν. Ενώ είναι άνθρωποι όπως είμαστε όλοι μας. Δηλαδή τους άρεσε έτσι όπως έδειξαν τα λουτρά στις Θέρμες; Δεν ήταν καθόλου κολακευτικά τα πλάνα. Ή το ρεπορτάζ στο Ζλάτογκραντ που έδειξε τι; Μια παρέα συνταξιούχων που πήγαν βόλτα; Σιγά την είδηση.
Δεν ξέρω ποιος καθοδηγεί τη σκαλέτα της εκπομπής. Αν είναι μετά από δική τους έρευνα ας ελέγξουν καλύτερα σφαιρικά το ζήτημα του Νομού Ξάνθης. Αλλιώς τέτοια δημοσιότητα να μας λείπει.
Υ.Γ. Πάντως στα θετικά της εκπομπής θεωρώ τις δημιουργίες καλλιτεχνών-δημιουργών στην Παλιά Μορσίνη, γιατί ομολογώ πως δεν γνώριζα πως υπάρχει τέτοια συνεταιριστική προσπάθεια-πρότυπο και τα βρήκα όλα πολύ ενδιαφέροντα. Συγχαρητήρια στον Τριαντάφυλλο Βαϊτση. Πραγματικά εκπληκτική η μαεστρία του να παίρνει άχρηστα αντικείμενα και με τις φωτοσκιάσεις να τα μεταμορφώνει σε μορφές μύθων. Την βρήκα εξαιρετικά ευρηματική δημιουργία.

1 σχόλιο: