Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ο Γρηγόρης των ταραΝΑΚΟΥνήματων

Δεν μου αρέσουν οι αποχωρισμοί και οι αποχαιρετισμοί, αλλά δεν μπορούσα να μη γράψω κάτι για το συνεργάτη του ιστολογίου μας Γρηγόρη Κωστάκη που πλέον δεν είναι κάτοικος Ξάνθης, αλλά Αγίου Νικολάου Κρήτης. Ο Γρηγόρης πήρε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού και τελικά δεν είχε άλλο λόγο να κατοικήσει στην θρακιώτικη πόλη μας (δυστυχώς είναι αφιλόξενη γη λόγω της ανεργίας) και αναχώρησε για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Τον ευχαριστώ πολύ που αρθρογράφησε για τα ταραΝΑΚΟΥνήματα και φυσικά η πρόσκληση είναι ακόμη ανοιχτή για αυτόν.
Ο Γρηγόρης είναι η κινητή εγκυκλοπαίδεια προσωποποιημένη. Ο κουμπάρος μου ο Θοδωρής πολλές φορές του έλεγε για τα ταξίδια του, μα ο Γρηγόρης του έδινε πληροφορίες λες και ήταν εκεί συνεχώς. Ξέρει ιστορία, παίζει στα δάχτυλα τη γεωγραφία, μπορεί να σου εξηγήσει για τις τέχνες ότι απορία έχεις, να σου αναλύσει για πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν με μια σιγουριά που βάζει κάτω όλους τους αναλυτές. Είναι πολύ καλός γνώστης πολλών θεμάτων.
Προσωπικά τον ξέρω τέσσερα χρόνια, αλλά είναι σαν να τον γνωρίζω περισσότερα. Έχει αυτήν την αμεσότητα που κερδίζει το συνομιλητή του. Πάντοτε είναι θετικός στο κάλεσμα φίλων για έναν καφέ, έναν περίπατο, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μια εκδρομή. Καλός ψάλτης που έδινε το καθιερωμένο ραντεβού του κάθε Σάββατο στο μοναστήρι της Γέννησης Θεοτόκου στα Κομνηνά, αλλά και στις αγρυπνίες. Τελευταία φορά πήγε λίγο πριν φύγει από την Ξάνθη, το Σάββατο του Λαζάρου. Φαινόταν συγκινημένος μα ήθελε να το κρύψει, όπως και αργότερα στο σπίτι του κ. Λάζαρου και της κας Μηλίτσας που μαζευτήκαμε για τελευταία φορά.
Ο Γρηγόρης ίσως και να ξανάερθει στην Ξάνθη, όχι σαν επισκέπτης αλλά σαν κάτοικος. Αλλά και να μη γίνει αυτό, θα είναι σαν να μην έφυγε ποτέ. Γιατί μερικούς ανθρώπους όταν τους βλέπεις είναι σαν να μην έφυγαν ποτέ. Αφήνουν το σημάδι τους στις ψυχές των ανθρώπων που γνώρισαν.

Λόγω της νέας του αγάπης: της εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας δεν θα μπορούσα να μην του πω: «Γρηγόρη в свидания».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου