Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ζωντανεύοντας αναμνήσεις της Ξάνθης

Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι και έχουν μεγάλο δίκιο όσον αφορά τουλάχιστον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μέσα από φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στην ομάδα “Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης” & “Φωτογραφίες από τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή” που υπάρχει στο Facebook δημιουργοί «έγραψαν» μια μικρή ιστορία έξι λεπτών και κάποιων δευτερολέπτων για την πόλη μας την Ξάνθη. Όπως αναφέρει, ο κ. Γιώργος Κράλης "επιτέλους μετά από δουλειά 2 μηνών υλοποιήσαμε μια ιδέα που είχα και η οποία βασιζόταν στο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στα groups. Η ιδέα ήταν να συλλέξω κάποιες φωτογραφίες και να δημιουργήσω μια ιστορία προσπαθώντας να τις "ζωντανέψω". Το βίντεο λοιπόν με τίτλο "Ζωντανεύοντας τις αναμνήσεις" και με την συνεργασία 2 ακόμα ταλαντούχων μελών του group είναι πραγματικότητα.
Για εμένα που έχω ζήσει μόνο σ’ αυτήν την πόλη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και μια δυνατότητα να δω πως ήταν η Ξάνθη στον προηγούμενο αιώνα, σε δύσκολα και μαύρα χρόνια πολέμου και πείνας.
Οι περισσότεροι από τις εικονιζόμενους -αν όχι όλοι- δεν υπάρχουν πια κοντά μας και όμως μέσα από αυτό το βίντεο ζωντάνεψαν μικρές στιγμές τους που αποθανατίστηκαν με ένα κλικ της μηχανής. Οι δημιουργοί του βίντεο με τη βοήθεια της τεχνολογίας έδωσαν κίνηση και είδαμε πως μπορεί να ήταν λίγα δευτερόλεπτα πριν και μετά το κλικ, ακούγοντας ήχους και βλέποντας να κινούνται οι ίδιοι και η φύση γύρω τους.
Υπέροχη δουλειά πραγματικά και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια δείγματα δουλειάς. Για εμάς που μας αρέσουν οι αναμνήσεις ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως ίσως να αφήνουμε ένα καλό σημάδι στις επόμενες γενιές και εποχές που επιζητούν μια σύνδεση με το παρελθόν. Γιατί είμαστε όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας που αν παρατηρήσει κάποιος κάνουμε τα ίδια πράγματα στο πέρασμα των αιώνων. Αφού ο άνθρωπος είναι ίδιος πάντοτε με τη δύναμη και την αδυναμία του, με το χαμόγελο του και το κλάμα του, με την καλοσύνη του και τα αρνητικά του σημεία.
Τι κρατάμε από όλα αυτά; Την ελπίδα ότι κανείς δε χάνεται. Όλοι αυτοί που φεύγουν για πάντοτε μένουν στην αιωνιότητα είτε το θέλουμε είτε όχι. Γιατί για το Θεό ο καθένας μας είναι πρόσωπο που μας σέβεται και μας αγαπά. Αιωνία η μνήμη όσων πέρασαν από τούτα τα χώματα και  σε εμάς που μένουμε να αφήσουμε το καλό μας στίγμα ώστε να βαδίσουν πάνω σε αυτό και οι επόμενοι από εμάς…Οι αναμνήσεις μας έκαναν αυτό που είμαστε τώρα

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ο Μητσικώστας είχε προβλέψει τη συνεργασία Μίκη-Ρουβά το 2008!!!

Πολλά λέγονται για την ερμηνεία τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από τον Σάκη Ρουβά στο Δήμο Νέας Σμύρνης στις 2 Μαΐου, με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννηση του κ. Θεοδωράκη. Ο καταξιωμένος συνθέτης στάθηκε υπέρμαχος της επιλογής του ερμηνευτή από το Δήμο, ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου και είπε πως είναι προτιμότερη η χειρότερη εκτέλεση από την απαγόρευση. Και εξέφρασε το παράπονο του πως τα δύσκολα χρόνια κανείς δεν υπερασπίστηκε τα τραγούδια του, ενώ αντιθέτως τα χαρακτήριζαν απαγορευμένα.
Θυμάμαι πάντως πως το 1997 το πρώτο μου ρεπορτάζ ήταν στους δρόμους της Ξάνθης για τη συναυλία του Σάκη Ρουβά στην πόλη μας μετά από την εμφάνιση του στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο, μαζί με τον Τούρκο τραγουδιστή Μπουράκ Κούτ. Η συναυλία, που διοργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και με την έγκριση της Κυπριακής κυβέρνησης, είχε στόχο την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων...
Μετά από 18 χρόνια ο τραγουδιστής εξακολουθεί να προκαλεί θόρυβο με μια επιλογή του, που σαφώς δεν συγκρίνεται με αυτήν που προανέφερα. Να θυμίσω ότι πέρυσι το καλοκαίρι τον είδαμε να παίζει στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και σε θεατρική σκηνή ως Ηρακλής το χειμώνα.

Υπήρχε όμως ένας πριν 7 χρόνια που είχε προβλέψει τη συνεργασία με τον κ. Θεοδωράκη. Ήταν ο Γιώργος Μητσικώστας που είχε κάνει μια τηλεφωνική φάρσα στο Σάκη Ρουβά υποδυόμενος το Μίκη Θεοδωράκη. Προσωπικά την έχω απολαύσει και γελάω με την καρδιά μου. Σας προτείνω και εσείς να δείτε το ανάλογο βίντεο και να δείτε πως τελικά κάποιοι έχουν φαντασία που ξεπερνάει ή προκαλεί την πραγματικότητα.

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Ξάνθη, τα Ιωάννινα, την Εύβοια και την Αρκαδία

Θα μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον εξοπλισμό που διαθέτουν θα παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες
Επιπλέον, (150) οχήματα ειδικού τύπου διατίθενται στα σύνορα και σε ακριτικές περιοχές για την αστυνόμευση παραμεθόριων περιοχών
Οι δράσεις αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκπόνησε και θέτει άμεσα σε εφαρμογή ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο με την κωδική ονομασία «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.
Κινητές Αστυνομικές Μονάδες
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση τεσσάρων Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και την Ξάνθη.  Σε πρώτη φάση η δράση αυτή έχει πιλοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες περιοχές.  
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και θα ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.
Ειδικότερα, η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στους ακόλουθους άξονες:
·         διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη,
·         συμπληρωματική - εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου,
·         επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών,
·         ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών,
·         απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά  με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες,
·         έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές,
·         αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων, κυρίως, ατόμων καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.
Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες και ειδικότερα:
·         στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα,
· στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους,
·       στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,
·      στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,
·   στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,
· στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,
·      στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής  πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.
Απώτερος σκοπός είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων - μεσαίου επιπέδου - που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκει οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση.
Οχήματα ειδικού τύπου
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.», 150 οχήματα ειδικού τύπου (φορτηγά με επίπεδη καρότσα) διατίθενται σε Υπηρεσίες για την αστυνόμευση και επιτήρηση παραμεθόριων περιοχών, στα σύνορα και σε ακριτικές περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα οχήματα, η προμήθεια των οποίων έγινε με χρηματοδότηση του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικα το έργο των Υπηρεσιών αυτών στις περιοχές: Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Εύβοια και Κέρκυρα.
Σημειώνεται ότι σημείο αναφοράς του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής «Αστυνομία δίπλα στον πολίτη».
Παρουσίαση των δράσεων από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 23-04-2015 στον προαύλιο χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Μεσογείων 96), για την παρουσίαση των παραπάνω δράσεων, μίλησαν διαδοχικά ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης.


Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης

  • Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Κύκνος, Ωραίο, Ρεύμα, Κένταυρος, Σάτρες, Τέμενος.
  • Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης): Πίλημα, Ισαία, Γέρακας, Μέγα Εύμοιρο, Λυκοδρόμιο, Κομνηνά.
  • Γ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας): Κυψέλη, Γκιζέλα, Εξοχή, Κοσσός, Βανιάνο, Μικρό Τύμπανο, Μέγα Τυμπανο,Σεμέλη, Τοξότες, Γαλάνη, Θαλασσιά, Ποίμνη, Κοσμητή, Άγιος Αθανάσιος.
  • Δ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Άνω Θέρμες, Μέσες Θέρμες, Λουτρά Θερμών, Μέδουσα, Κίδαρης.
  • Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ( περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης: Δαφνώνας– Άνω και Κάτω Καρυόφυτο, Νεοχώρι, Άνω και Κάτω Ιωνικό, Σταυροχώρι Πασχαλιά – Δρυμιά.
  • ΣΤ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ(περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Μελίβια, Αιμόνιο, Δημάριο, Κοτύλη, Πάχνη.
  • Ζ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας): Κουτσό, Συδινή, Σέλινο, Ν. Κεσσάνη, Π. Λάγος, Ποταμιά, Μάνδρα, Πεζούλα, Άβδηρα, Βελόνη, Μυρωδάτο, Γκιώνα.

Στην ιστοσελίδα http://policenet.gr/ είδαμε πως το 2011 η εκπομπή Ράδιο Αρβύλα είχε παρουσιάσει τα πλανόδια αστυνομικά τμήματα. Στο 1:20 δείτε!

Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία και πολλούς καρπούς στο έργο της Αστυνομίας.

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Μήνυμα Μητροπολίτη για το Πάσχα

Πρὸς τὸν Ἱερὸ Κλῆρο καὶ τὸν εὐσεβῆ Λαὸ
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Ἀδελφοί μου ἀγαπητοί,
            Ὁ ἀναστὰς Κύριος, ὁ ἥλιος τῆς δικαιοσύνης ἀνέτειλε σήμερα καὶ ὁλόκληρη τὴν πλάση ἐφώτισε. Ἀναστήθηκε ὁ Χριστὸς καὶ ἐλευθέρωσε τὸν Ἀδὰμ καὶ τὴν Εὔα ἀπὸ τὰ δεσμὰ τοῦ θανάτου καὶ κατὰ συνέπεια ὅλο τὸ ἀνθρώπινο γένος.
«Χριστὸς ἀνέστη, καλὸ Πάσχα!»
            Αὐτὲς οἱ εὐχὲς οἱ ὁποῖες δεσπόζουν ἀπὸ σήμερα στὰ χείλη, φωτίζουν τὰ πρόσωπα καὶ τὶς καρδιές, συμπυκνώνουν τὸ μεγαλύτερο γεγονὸς τῆς ἱστορίας καὶ τὶς συνέπειές του γιὰ τὸν καθένα μας.
  Στὴν Παλαιὰ Διαθήκη ἡ λέξη Πάσχα χρησιμοποιεῖται γιὰ νὰ περιγράψει τὴν Ἔξοδο τῶν Ἰσραηλιτῶν ἀπὸ τὴν δουλεία πρὸς τὴν ἐλευθερία, ἀπὸ τὴν γῆ τῆς Αἰγύπτου στὴν γῆ τῆς Ἐπαγγελίας. Ἂν θέλουμε λοιπὸν νὰ γιορτάσουμε καὶ μεῖς ἀληθινὸ Πάσχα δὲν πρέπει νὰ περιοριστοῦμε στὸ ἐξωτερικὸ σκηνικὸ τῆς γιορτῆς, ἀλλὰ νὰ βιώσουμε τὸ βαθύτερο νόημα καὶ μήνυμά της.
            Ἡ Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ ὑπῆρξε καὶ γιὰ μᾶς μιὰ διάβαση, ἕνα Πάσχα∙ σὲ μιὰ ἄλλη μορφὴ ζωῆς, δυνάμεως, δόξης, ποὺ ἀκτινοβολεῖ στὸ σύμπαν, ποὺ φωτίζει τὰ πάντα μὲ ἐλπίδα.
            Ἡ εὐχὴ καλὸ Πάσχα δείχνει καὶ γιὰ τὸν καθένα μιὰ πορεία ποὺ πρέπει νὰ ἀκολουθήσουμε. Νὰ ἐπιχειρήσουμε μιὰ ἔξοδο ἀπὸ τὸ χῶρο τοῦ φόβου καὶ τῆς ἀποκαρδιώσεως στὴν περιοχὴ τῆς ἐλπίδος.
            Ἡ Μεγάλη Ἑβδομάδα μᾶς θύμισε φθόνους, δολοπλοκίες, μηχανοραφίες, ἀσύλληπτες μικρότητες τῶν ἀρχόντων τοῦ κοινωνικοπολιτικοῦ κατεστημένου τῆς ἐποχῆς. Αὐτὴ ἡ Ἑβδομάδα ὅμως ἀποκάλυψε ὄτι ὁ Χριστὸς δὲν ἔχει ὑποσχεθεῖ στοὺς φίλους του μιὰ ζωὴ χωρὶς Σταυρό, ἀλλὰ μιὰ ζωὴ στὴν ὁποία ὁ Σταυρὸς μεταμορφώνεται σὲ Ἀνάσταση.
            Τὸ μήνυμα τῆς Ἐλπίδος ἀπευθύνεται στὸν ἄνθρωπο τῆς κάθε ἐποχῆς καὶ μαρτυρεῖ τὴν ἀνεξάντλητη ἀγάπη τοῦ Θεοῦ, ὁ ὁποῖος, παρὰ τὶς θανατηφόρες ἐνέργειες τῶν ἀνθρώπων, μᾶς καλεῖ συνεχῶς στὴ ζωὴ καὶ στὸν κόσμο τῆς Ἀναστάσεως.
Ἡ δεύτερη κατεύθυνση ἐξόδου εἶναι ἀπὸ τὰ τέλματα τοῦ ψεύδους, στὰ ὑψίπεδα τῆς ἀλήθειας.
            Ζοῦμε σὲ μιὰ κοινωνία, ὅπου δεσπόζει τὸ συστηματικὸ καὶ ὁργανωμένο ψέμα ποὺ ἐξυπηρετεῖ σκοπιμότητες καὶ συμφέροντα.
           
Τὸ μήνυμα αὐτῶν τῶν ἡμερῶν τοῦ Πάσχα εἶναι ἡ νίκη τῆς ἀλήθειας πάνω στὸ ψέμα. Νὰ μὴν παρασυρθοῦμε ἀπὸ τὸ ψέμα τῆς ἐποχῆς, ἀλλὰ νὰ εἴμαστε ἀληθινοὶ ἀπέναντι στὸν ἑαυτό μας, στοὺς συνανθρώπους μας, ἀπέναντι στὸ Θεό. Εἶναι ο μόνος τρόπος νὰ τὸν λατρεύσουμε ἀληθινά. «Ἐν Πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ».
         Ἡ τρίτη ἔξοδος ποὺ καλούμεθα νὰ ζήσουμε εἶναι τὸ πέρασμα ἀπὸ τὴ μοναξιὰ στὴν ἐν Χριστῷ κοινωνίᾳ.
        Ἡ κόπωση, ἡ δυσπιστία, ἡ πικρὴ γεύση τῆς ζωῆς μᾶς ὁδηγοῦν σ’ ἕναν ἀπομονωτισμό. Στριφογυρίζουμε γύρω ἀπὸ τὸν ἑαυτό μας, τὰ προβλήματά μας, τὶς ἀδυναμίες μας. Μὲ τὴν ἀναστάσιμη ἐλπίδα χρειάζεται νὰ ἐπιχειρήσουμε μιὰ ἔξοδο ἀπὸ τὸ φρούριο τοῦ ἐγὼ στὴ συνάντηση μὲ τὸν συνάνθρωπο, γιὰ τὴν πραγματοποίηση τῆς κοινωνίας μέσα στὴν Ἐκκλησία.
     Μέσα στὴν ἀναστάσιμη ἀτμόσφαιρα νὰ διαλυθοῦν τὰ σύννεφα τῆς δυσαρέσκειας, ποὺ σκιάζουν τὶς ἀνθρώπινες σχέσεις. Νὰ σεβαστεῖ ὁ ἕνας τὴν ἰδιαιτερότητα τοῦ ἄλλου καὶ νὰ μὴν γίνονται οἱ θρησκεῖες ἕρμαια τοῦ φανατισμοῦ καὶ τῆς τρομοκρατίας, μέσα προβολῆς βίας καὶ προσχήματα προκλήσεως πολέμων, καταστροφῆς, διωγμῶν, ὑποτιμήσεως καὶ εὐτελισμοῦ τῆς ἀξίας τοῦ ἀνθρώπου, ὅπως συμβαίνει αὐτὴ τὴν περίοδο στὸν χῶρο τῆς Μέσης Ἀνατολῆς.
Ἀδελφοί, ἡ Ἐκκλησία μᾶς καλεῖ διὰ τῶν ὑμνογράφων της «συγχωρήσωμεν πάντα τῇ ἀναστάσει καὶ ἀλλήλους περιπτυξώμεθα» νὰ γίνουμε ἄνθρωποι μὲ πασχαλινὸ ἦθος, τέκνα τοῦ ἀνεσπέρου φωτὸς τῆς Ἀναστάσεως, κοινωνοὶ θείας φύσεως.

Διάπυρος πρὸς τὸν Ἀναστάντα Κύριον εὐχέτης
 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Μήνυμα Μητροπολίτη για τη Μεγάλη Παρασκευή: "Ο Χριστός διψάει τη μετάνοια μας"

Πρὸς τὸν Ἱερὸ Κλῆρο καὶ τὸν εὐσεβῆ Λαὸ
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Ἀδελφοί μου ἀγαπητοί,
Ὑπάρχει μιὰ λαϊκὴ παράδοση ποὺ λέει ὅτι τὸ ἀηδόνι ὅταν εἶναι πληγωμένο κελαηδεῖ πιὸ γλυκά. Ὁ Χριστὸς ἀνεβασμένος πάνω στὸ Σταυρὸ γιὰ τὴ σωτηρία τοῦ κόσμου. καταπληγωμένος ἀπὸ τὴ φραγγέλωση, φορώντας τὸν ἀκάνθινο στέφανο εἶπε τὰ πιὸ γλυκὰ λόγια, ποὺ εἶναι σωτήρια καὶ ζυγίζουν αἰωνιότητα.
Ἀνάμεσα σ’ αὐτὰ εἶναι ἡ λέξη «διψῶ», μιὰ λέξη μὲ λίγα γράμματα, ὅμως μὲ βάθος καὶ πλοῦτο νοημάτων.
Ποιὸς ἐκφράζει «δίψα»; Ἐκεῖνος ποὺ δημιούργησε τὶς πηγὲς ποὺ ξεδιψάει ὁ κουρασμένος στρατοκόπος τῆς ζωῆς. Ζητάει νερὸ Ἐκεῖνος ποὺ «στεγάζει ἐν ὕδασι τὰ ὑπερῷα αὐτοῦ». Αὐτὸς ποὺ «ἐστερέωσεν τὴν γῆν ἐπὶ τῶν ὑδάτων». Αὐτὸς ποὺ «περιβάλλει τὸν οὐρανὸν ἐν νεφέλαις».
Γιατὶ ἄραγε ζητάει αὐτὸ ποὺ ὁ ἴδιος δημιούργησε, ποὺ κατέχει, ποὺ τὸ διαθέτει ἀφθονοπάροχα.
Γιὰ νὰ δείξει ὅτι δὲν εἶναι φαινομενικὰ ἄνθρωπος, ὅπως τὸν θεώρησαν οἱ πρῶτοι αἱρετικοί, ποὺ πλήγωσαν τὸ Σῶμα τῆς Ἐκκλησίας.
Ὁ Χριστός, ὡς τέλειος Θεὸς ἀλλὰ καὶ τέλειος ἄνθρωπος καὶ πεινάει καὶ διψάει καὶ κουράζεται καὶ ἔχει ὅλα τὰ ἀδιάβλητα πάθη.
Ὅμως τὸ αἴτημα τοῦ Χριστοῦ «διψῶ» ἔχει καὶ μιὰ ἄλλη ἀξιοπρόσεκτη διάσταση. Ἀπὸ τὸ ὕψος τοῦ Σταυροῦ βλέπει τοὺς σταυρωτές του καὶ τοὺς στρατιῶτες ποὺ τὸν λοιδωροῦν. Βλέπει τοὺς παρόντες, ἀλλὰ καὶ τοὺς ἀπόντες. Τοὺς μαθητές Του ποὺ τὸν ἐγκατέλειψαν, τὸν Ἰούδα ποὺ τὸν πρόδωσε, τὸν Πέτρο ποὺ τὸν ἀρνήθηκε, βλέπει ἀπόντες ἐκείνους ποὺ θεράπευσε, ἐκείνους ποὺ ἀνέστησε, μακρυὰ ἀπὸ τὸ Σταυρὸ καὶ Αὐτὸς μόνος. Βλέπει ἀκόμα μὲ τὸ θεϊκό Του μάτι ποὺ δὲν ἐμποδίζεται ἀπὸ τὸ χρόνο, ὅλους ἐκείνους ποὺ θὰ τὸν ξανασταυρώνουν διὰ μέσου τῶν αἰώνων, θὰ τὸν ἀρνοῦνται, θὰ τὸν προδίδουν, θὰ τὸν λοιδωροῦν, θὰ τὸν βλασφημοῦν. Καὶ ἐκείνη τὴ στιγμὴ ἡ δίψα μεγαλώνει.
Διψάει ὁ Χριστὸς τὴ μετάνοιά μας, βλέπει τὶς γενιὲς τῶν ἀνθρώπων νὰ ζοῦν χωρὶς συνέπεια, κοιτάζοντας μὲ τὸ ἕνα μάτι τὸν οὐρανὸ καὶ μὲ τὸ ἄλλο τὴ γῆ, πάσχοντας ἀπὸ πνευματικὸ ἀλλοιθωρισμό.
Διψάει γιὰ τὴν πρόοδο τῶν παιδιῶν, δὲν θέλει τὰ παιδιὰ νὰ ζοῦν χωρὶς ὄνειρα, χωρὶς ὁράματα, χωρὶς ἰδανικά. Λυπᾶται γιὰ ἐκείνους ποὺ σὲ στιγμὲς ἀδυναμίας γονάτισαν καὶ ἔμπλεξαν στὰ ναρκωτικὰ ἢ γιὰ τοὺς ἄλλους ποὺ πέταξαν κάθε ἠθικὸ φραγμὸ στὴ ζωή τους.
Διψάει γιὰ τὴν ἐπιτυχία τῶν νέων ποὺ διαθέτουν ἕναν τεράστιο δυναμισμὸ ποὺ μπορεῖ νὰ δημιουργήσει ἕναν καινούργιο κόσμο μὲ ἁγνότητα, μὲ εἰλικρίνεια, μὲ προσφορά, μὲ οὐράνιες ἀναζητήσεις καὶ δὲν τὸν ἀξιοποιοῦν. Βλέπει τὴν ἀνθρώπινη κοινωνία ποὺ ἔχει ἀνατρέψει διαχρονικὲς ἀξίες καὶ ἔχει δώσει ἀξία στὶς σκοτεινὲς καὶ ὄχι στὶς φωτεινὲς περιοχὲς τῆς ζωῆς.
Ἡ σύγχρονη κοινωνία διαθέτει γνώσεις, ἀλλὰ τῆς λείπει ἡ γνώση. Ἔχει πολλὰ προβλήματα, ἀλλὰ ὄχι προβληματισμούς.
Στὴν δίψα αὐτὴ τοῦ Χριστοῦ μὴν τοῦ δώσουμε τὸ ξύδι τῆς ἀδιαφορίας μας, ἂς τοῦ προσφέρουμε τὴ μετάνοιά μας, ἂς τοῦ δώσουμε τὴν ἀγάπη μας στὸ πρόσωπο τοῦ ἀδελφοῦ, ποὺ εἶναι ἡ ζωντανὴ εἰκόνα τοῦ Χριστοῦ.
Διάπυρος πρὸς τὸν Παθόντα Κύριον εὐχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Συμβουλές για την οδική ασφάλεια και την αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισαν, ενόψει των εορτών του Πάσχα, τη διανομή στους πολίτες ενημερωτικών φυλλαδίων με συμβουλές για την οδική ασφάλεια και την αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
Η διανομή των φυλλαδίων θα πραγματοποιηθεί από αστυνομικό προσωπικό το χρονικό διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας και ιδίως τις ημέρες που κορυφώνεται η έξοδος από τα αστικά κέντρα, σε επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου (διόδια, κλπ.), καθώς και σε κεντρικά σημεία πόλεων σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς θα συμμετέχουν στη διανομή των φυλλαδίων στις 22 γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στις ευρύτερες περιοχές της Καλλιθέας και του Χαλανδρίου, καθώς και της Τούμπας – Τριανδρίας και Ευόσμου, όπου από την 23-03-2015 έχει αναπτυχθεί η σχετική δράση.
Σκοπός της διανομής των φυλλαδίων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθούν τροχαία ατυχήματα, καθώς και ατυχήματα εξαιτίας της χρήσης βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, που κάθε χρόνο προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Υπενθυμίζονται βασικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για το θέμα της οδικής ασφάλειας, καθώς και για την αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων. 
Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει: 
·         Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
·         Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
·         Σέβομαι τα όρια ταχύτητας
·         Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
·         Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
·         Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
·         Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
·         Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
·         Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
·         Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
·         Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος
·         Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.

Για την αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων


  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή. 

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ Τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Ἐβδομάδος καί τοῦ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΩΝ  ΒΑΪΩΝ  05-4-2015
   07:00-10:30 Ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στὸν Ἱερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ἐχίνου.
   Τό Ἑσπέρας 19:00. Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΥΜΦΙΟΥ.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Ἐλευθερίου.

ΜΕΓΑΛΗ  ΔΕΥΤΕΡΑ  06-4-2015
    07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων. 
    Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΥΜΦΙΟΥ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει  στόν Ἱερό Ναό Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου Γενισέας.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ  07-4-2015
   07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.
   Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΥΜΦΙΟΥ. Ὁ Σεβασ-μιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Σταυρουπόλεως.

ΜΕΓΑΛΗ  ΤΕΤΑΡΤΗ  08-4-2015
   07:00-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων.
Τό Ἑσπέρας 18:00  Εἰς ἅπαντας τούς Ἱερούς Ναούς τελεῖται τό Μυστήριο τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου καί ἐν συνεχείᾳ ψάλλεται ὁ Ὄρθρος τῆς Μεγάλης Πέμπτης.
        Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά τελέσει τό Μυστήριο τοῦ Ἱεροῦ Εὐχελαίου στίς 09:30 στό  Δ’ Σῶμα Στρατοῦ, στίς 11:30 στό Γενικό Νοσοκομεῖο Ξάνθης καί στίς 13:00 στό 212  Στρατιωτικό Νοσοκομεῖο.
   Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΝΙΠΤΗΡΟΣ.  Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.

ΜΕΓΑΛΗ  ΠΕΜΠΤΗ  09-4-2015
   07:00-09:30 Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου.                           
    Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης Ξάνθης.
    Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τῶν ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτηςθά χοροστατήσει στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.

ΜΕΓΑΛΗ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  10-4-2015
    09:00-12:00 Οἱ Μεγάλες Βασιλικές Ὥρες καί ὁ Ἑσπερινός τῆς       Ἀποκαθηλώσεως. Ὁ Σεβασμιώτατος θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Ξάνθης.
    Ὥρα 16:00 Περιφορά τοῦ Ἱεροῦ Ἐπιταφίου στό Δημοτικό Κοιμητήριο Ξάνθης προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος.
   Τό Ἑσπέρας 19:00 Ἡ Ἀκολουθία τοῦ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης. Ἔξοδος  τοῦ Ἱεροῦ Ἐπιταφίου στίς 21:15.

ΜΕΓΑΛΟ  ΣΑΒΒΑΤΟ  11-4-2015
   07:00-09:30  Θεία Λειτουργία τοῦ Μεγάλου Βασιλείου.                            
   Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικολάου Ξάνθης.

ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ  ΠΑΣΧΑ 12-4-2015
   23:00 Ἡ Παννυχίδα τοῦ Μεγάλου Σαββάτου.
  12ην Μεσονύκτιον Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ καί ἐν συνεχείᾳ ἡ Ἀναστάσιμη Θεία Λειτουργία τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου.
   Ἡ Τελετή τῆς ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου θά γίνει ἀπό τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας στόν χῶρο τῆς Κεντρικῆς Πλατείας.
    11:00-12:30 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
    Στό Μητροπολιτικό Μέγαρο κατά τήν Πατριαρχική Τάξη θά γίνει ἡ ἔνδυση τοῦ Σεβασμιωτάτου, μέ τήν συμμετοχή τῶν Πολιτικῶν καί Στρατιωτικῶν Ἀρχῶν, Ἱερέων, Ἱεροψαλτῶν καί τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ, ὥρα 10:30 καί ἐν συνεχείᾳ ὁ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου.
     
ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 13-4-2015
07:00-10:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στήν Ἱερά Μονή Παναγίας Ἀρχαγγελιωτίσσης.

19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἑσπερινὸ τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίων Ραφαήλ, Νικολάου καί Εἰρήνης Ξάνθης.
   
ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ  ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ  14-4-2015
07:00-10:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Ραφαήλ, Νικολάου καί Εἰρήνης Σταυροχωρίου.

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ  ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 16-4-2015
      19:00-20:30 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά χοροστατήσει στὸν Ἑσπερινὸ τοῦ πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ζωοδόχου Πηγῆς Παλαιοῦ Ζυγοῦ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ  17-4-2015
     07:00-10:30. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά ἱερουργήσει στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ζωοδόχου Πηγῆς Εὐμοίρου.
                                  
  ΕΚ  ΤΗΣ  ΙΕΡΑΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ           
Σημείωση:  
Τήν Μεγάλη Πέμπτη στούς Ἱερούς Ναούς:
1. Τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας
2. Ἁγίων Δώδεκα Ἀποστόλων
3. Ἁγίου Ἐλευθερίου
4. Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος
θά τελεσθοῦν δύο Θεῖες Λειτουργίες 05:00-06:30 καί 07:00-09:30.


Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ο κ. Λάζαρος Κελεκίδης μιλάει για τον Άγιο Παϊσιο Αγιορείτη

Ο κ. Λάζαρος Κελεκίδης είναι ένας άνθρωπος που γνώρισε από κοντά τον Άγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη. Πέρυσι Ρώσοι μοναχοί έκαναν ντοκιμαντέρ και τον είχαν συμπεριλάβει ανάμεσα σε άλλους που ήξεραν και είχαν προσωπική επαφή με τον Άγιο. Ο κ. Λάζαρος έχει καταγωγή από τα Φάρασα της Καππαδοκίας και έχει γράψει μάλιστα βιβλίο με αυτόν τον τίτλο που εκδόθηκε από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στη Σουρωτή πριν δέκα έτη.
Ο κ. Λάζαρος με τη σύζυγο του κα Μηλίτσα είχαν φιλοξενήσει τον Άγιο Παϊσιο στο σπίτι τους και πάντοτε είχαν συζητήσεις μαζί του. Είχαν ένα στενό δέσιμο και έχουν συνδέσει τη ζωή τους τόσο με τον Άγιο Παϊσιο όσο και με τον Άγιο Αρσένιο Καππαδόκη για τον οποίο ο κ. Λάζαρος έχει γράψει βιβλίο που εκδόθηκε από τη Μητρόπολη Ξάνθης και αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της επανέκδοσης.
Ο κ. Λάζαρος έχει μακρινή συγγένεια με τον Άγιο Παϊσιο και τον γνώρισε από τις διηγήσεις των γονιών του και άλλων συμπατριωτών του. Στην ομιλία του αναφέρει στιγμές που έζησε κοντά του και μας τις γνωστοποίησε προκειμένου να τον γνωρίσουμε μέσα από τα μάτια του. Η αλήθεια είναι ότι φάνηκε πως του λείπει ο Άγιος γιατί όπως είπε ήταν το στήριγμα του αλλά δεν ένιωσε ότι έφυγε και ποτέ από τη ζωή τους. Πολύ όμορφο ήταν και το ποίημα που έγραψε την ημέρα της κοίμησης Του. Ήταν τα συναισθήματα που είχαν κατακλύσει την καρδιά του και θέλησε να τα αποτυπώσει στο χαρτί.

Αξίζει να τον ακούσετε τον κ. Λάζαρο!