Πιο ζωντανή έγινε η πίστη όσων άκουσαν τον Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρο που βρέθηκε στην Ξάνθη το Σαββατοκύριακο, καλεσμένος του Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονος. Τους δύο Επισκόπους δένει πνευματικός δεσμός και φιλία εδώ και σαράντα χρόνια. Ο νέος Μητροπολίτης χειροτονήθηκε στις 24 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, όπου βρέθηκε ο Επίσκοπος μας με συνοδεία κληρικών μας. Στις 19 Δεκεμβρίου ενθρονίζεται και θα αναλάβει τα καθήκοντα του στην καρδιά της μαύρης ηπείρου, όπου λάμπει η ορθοδοξία μας, χάρη στο σημαντικό ιεραποστολικό έργο.
«Όσοι έχουμε πάει στην Αφρική έχουμε αφήσει ένα κομμάτι από την καρδιά μας, γιατί είναι αξιαγάπητοι άνθρωποι. Ευγνώμονες για το ελάχιστο το οποίο κανείς τους προσφέρει», τόνισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων προλογίζοντας το νέο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και υπηρέτησε για μια 20ετία σχολάρχης στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή του Αγίου Όρους. Εντάχθηκε στην αδελφότητα του αείμνηστου υμνογράφου της Εκκλησίας μας του πατρός Γερασίμου Μικραγιαννανίτου. Υπηρέτησε και οργάνωσε τα σχολεία στο Αργυρόκαστρο επί σειρά ετών με την ευλογία του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου. Τα τελευταία χρόνια γειτονιά έκανε την Κεντρώα Αφρική.
Ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα είναι η ίδρυση και η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής, η οποία αναγνωρίστηκε από το κράτος σε σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου, της οποίας την οργάνωση ανέλαβε ο Σεβασμιότατος. «Ας μάθουν ελληνικά στην Αφρική γιατί φοβάμαι ότι έτσι όπως πάμε στην Ελλάδα σε μερικά χρόνια θα πρέπει να πηγαίνουμε στην Αφρική για να μαθαίνουμε την ιστορία μας και ελληνικά. Και το λέω αυτό γιατί εμείς εδώ έχουμε βαλθεί να τα ξηλώσουμε όλα», σημείωσε με νόημα ο Μητροπολίτης μας.
Τον Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής συνόδευσε ο κ. Βαμβακάς, Αναπληρωτής Διοικητής του Αγίου Όρους. Ανέλαβε να διδάξει πατρολογία και ελληνικά στη Θεολογική Σχολή της Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής με έδρα την Κινσάσα, ο οποίος επεσήμανε: «Είπα στους φοιτητές το κέρδος αν μάθουν αρχαία ελληνικά. Αποκτούν πρόσβαση στην Παλαιά Διαθήκη, στη Καινή Διαθήκη, την Υμνολογία και στα Γραπτά των Πατέρων. Σε όλο τον πλούτο της ορθοδόξου θεολογίας».
ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΚΟΝΓΚΟ
Ο πρώτος που ανακάλυψε το Κονγκό ήταν ένας Έλληνας γιατρός από την Πελοπόννησο, ο Παναγιώτης Ποτάγος. Μάλιστα, κοντά στον Ισημερινό σε μια πόλη υπάρχει οδός με το όνομα του. Ενώ πάνω από τον Ισημερινό οι πρώτοι που έκαναν ιεραποστολή ήταν ο Ιουστινιανός και η συνοδεία του το 530. Πρόκειται για την Μητρόπολη Ισημερίας.
Η Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους βοήθησε να γίνει ένας θαυμάσιος μοναδικός ναός στην Κεντρώα Αφρική όπως είπε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Νικηφόρος. Ιδρύθηκε το πρώτο ορθόδοξο πανεπιστήμιο στην Αφρική που περιλαμβάνει την θεολογική σχολή, η οποία λειτουργεί στο τέταρτο έτος λειτουργίας, έχει την ιατρική που κτίζεται και έχει προχωρήσει στο δεύτερο όροφο, δίπλα θα έχει και ένα νοσοκομείο, ενώ έχει επίσης γεωπονική, κτηνιατρική σχολή και πληροφορικής. Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου θα διδάξουν γιατρούς, ώστε να μπορούν να προσφέρουν σε διάφορα ιεραποστολικά κέντρα της ορθοδοξίας μας.
Ο νέος Μητροπολίτης είπε συγκινημένος: «Με είχαν πλησιάσει και μου είπαν ότι καλά είναι τα θρησκευτικά, αλλά κάντε κάτι να μην πεθαίνουν τα παιδιά».
Εκεί την εκπαίδευση την έχουν αναλάβει οι εκκλησίες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα οι ορθόδοξοι: «Οι καθολικοί υποχρεώνουν τα παιδιά να πηγαίνουν στις δικές τους εκκλησίες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να έχουμε δικό μας σχολείο», είπε ο Μητροπολίτης.
Στην Αφρική οι χοροί και τα τραγούδια τους είναι θρησκευτικού περιεχομένου και μάλιστα με ευχαριστίες στο Θεό. «Μπορεί να πεινάνε αλλά ευχαριστούν το Θεό», ανέφερε ο Μητροπολίτης.
Τέλος ανέφερε περιπτώσεις που δείχνουν την επέμβαση του Θεού σε κάθε στιγμή της ζωής τους: «Ο Θεός ξεχωρίζει και δείχνει τι είναι η ορθοδοξία μας».
Νάντια ΝάκουΠηγή:Xanthinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου