Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Εμπορικής Λέσχης Μιχάλη Σαραλέκου

"Δεν δικαιούται κανείς να μιλά για φορολογική συνείδηση καθώς το ίδιο το κράτος αδικεί"

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στη Νάντια Νάκου και στο blog της ταραΝΑΚΟΥνήματα ο Πρόεδρος της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης κ. Μιχάλης Σαραλέκος. Πρόκειται για έναν φορέα που ιδρύθηκε το 1904 και έχει μεγάλη ιστορία, στην οποία αναφέρεται ο κ. Σαραλέκος, τονίζοντας παράλληλα τις δραστηριότητες τους και το μέλλον που θέλουν. Επίσης, αναφέρεται στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας μας και της πόλης μας και τις λύσεις που προτείνει.
Ο κ. Μιχάλης Σαραλέκος είναι δεύτερος από δεξιά στην κοπή βασιλόπιτας της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης στις 29 Ιανουαρίου 2012.

Νάντια Νάκου: Καταρχήν να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρείτε. Η Εμπορική Λέσχη Ξάνθης ιδρύθηκε το 1904. Έχει δικό της ιδιόκτητο κτήριο της στο κέντρο της Ξάνθης και με μεγάλη ιστορική διαδρομή. Θα ήθελα να μου πείτε τον λόγο ίδρυσης της, τι πρόσφερε στην Ξάνθη μέσω κάποιων σοβαρών γεγονότων σταθμών. Ο πατέρας σας Ζαχαρίας Σαραλέκος βραβεύτηκε το 2010 ως το παλιότερο μέλος της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης ο οποίος είχε προσφέρει τα μέγιστα στο φορέα αυτό. Άρα είστε ως οικογένεια μέρος της ιστορίας αυτής και θα έχετε ακούσει διηγήσεις, αλλά και θα έχετε ζήσει από κοντά όλα αυτά που συνέβαιναν.
Μιχάλης Σαραλέκος: Ο πατέρας μου είναι πράγματι το παλαιότερο εν ενεργεία μέλος της Λέσχης με ομολογουμένως μεγάλη προσφορά στα Διοικητικά της. Ομοίως και ο αδερφός του Αθανάσιος Σαραλέκος υπηρέτησε την Εμπορική Λέσχη από την θέση του Προέδρου, αλλά και ο πατέρας του (και παππούς μου) Μιχαήλ Σαραλέκος υπήρξε Πρόεδρος της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης, κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου.
Η ΕΛ με την υπερεκατοντάχρονη ιστορία της αποτελεί από μόνη της ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Ιδρύθηκε αρχικά από ευκατάστατους αστούς ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ κατά τα χρόνια της Οθωμανικής ακόμη κατοχής με την ονομασία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ". Όταν πραγματοποιήθηκε το όνειρο της απελευθέρωσης, η Λέσχη θεωρήθηκε φυσικό και πρέπον να μετονομαστεί πλέον σε "ΕΜΠΟΡΙΚΗ" αφού τα μέλη της ως επί το πλείστον ήταν αστοί προερχόμενοι από τον επιχειρηματικό χώρο, όχι όμως απαραίτητα μόνο έμποροι. Ανάμεσα στα μέλη και στις διοικήσεις της υπήρξαν από παλιά Γιατροί, Δικηγόροι, μηχανικοί, ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι κα.
Η ΕΛ με τη ιστορία της και τον δυναμισμό που αυτός εμπνέει -υπογραμμίζω και πάλι το γεγονός ότι αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα τον αρχαιότερο σύλλογο της περιοχής μας-οφείλει να αποτελεί ΕΜΠΝΕΥΣΗ και για μας τους νεώτερους, αφού παρόμοια με τους ιδρυτές της αντιμετωπίζουμε και σήμερα γιγάντιες Εθνικές προκλήσεις και κοσμογονικές κοινωνικές αλλαγές.
Νάντια Νάκου: Την περασμένη Κυριακή 29 Ιανουαρίου κόψατε τη βασιλόπιτα στην Εμπορική Λέσχη. Στην πρόσκληση γράφατε μεταξύ άλλων ότι είναι μια εκδήλωση στα πλαίσια της προσπάθειας επαφής και διατήρησης του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος αποτελεί μοναδικό τεκμήριο αστικής μνήμης και ιστορικότητας για την Πόλη-Αγορά της Ξάνθης. Ποιες είναι οι δραστηριότητες της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης; Από ότι έχω παρατηρήσει, διοργανώνονται εδώ αιμοδοσίες, παρουσιάζονται εκθέσεις καλλιτεχνών και γίνεται κάθε χρόνο η έκθεση προϊόντων την περίοδο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Είχα πάντοτε την εντύπωση ότι οι έμποροι δεν έχουν σημείο επαφής με την κοινωνία, αλλά ομολογώ ότι μέσω αυτών των εκδηλώσεων θαρρώ πως γίνεται ένα πρώτο βήμα.
Μιχάλης Σαραλέκος: Το όραμα της σημερινής Διοίκησης της ΕΛ είναι να ξαναδώσουμε το παλιό νόημα και ουσία στην ΕΛ. Να προσπαθήσουμε να "ανανεώσουμε" την ΕΛ όχι μόνο σε επίπεδο "κτηριακών" εργασιών και γενικής ανακαίνισης -όπως ήδη ξεκινήσαμε - αλλά ΚΥΡΙΩΣ να φέρουμε ανανέωση στο ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, στο ΦΡΟΝΗΜΑ και στον ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ της ΕΛ. Κοινή αντίληψη και πεποίθηση της σημερινής Διοίκησης είναι να "ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ" η ΕΛ και να συνδράμει πλέον τις καλλιτεχνικές, φιλανθρωπικές, πολιτιστικές, πολιτισμικές κ.α. προσπάθειες και δραστηριότητες των συμπολιτών μας και των άλλων συλλόγων της περιοχής μας που στερούνται κτηριακών υποδομών. Αυτό για μας είναι το πρώτο βήμα για την απαρχή μιας σοβαρότερης και ευρύτερης επαναδραστηριοποίησης της ΕΛ στο πολιτιστικό και κοινωνικό "γίγνεσθαι" της Ξάνθης. Αυτό είναι το τωρινό στοίχημα και η σημερινή πρόκληση για μας και μέσω αυτής της διαδικασίας ευελπιστούμε να θέσουμε τα θεμέλια για την διάσωση του Ιστορικού αυτού σωματείου και την μακροημέρευση της Εμπορικής Λέσχης ΚΑΙ στον 21ο αιώνα.
Τέλος θέλω να αναφέρω ότι σε λίγες ημέρες (στις 15 Φεβρουαρίου) μαζί με το ΠΑΚΕΘΡΑ θα προχωρήσουμε -στην αίθουσα μας- στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ξανθιώτη ιστορικού Χρήστου Μιχαλόπουλου για την Ιστορία του Καπνού την πόλη μας.
Νάντια Νάκου: Σε μια χώρα που η ανάπτυξη πλέον δεν υπάρχει. Δυστυχώς έχουμε βαλτώσει σε όλα τα επίπεδα και δεν φαίνεται φως από κάποια πλευρά τι θα προτείνατε ως Πρόεδρος της Εμπορικής Λέσχης, έχοντας και πολλές γνώσεις λόγω της επαγγέλματος σας (δικηγόρος) αλλά και της ενασχόλησης με την πολιτική (υποψηφιότητα στη ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης).
Μιχάλης Σαραλέκος: Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα με την αλόγιστη επιβολή φόρων. Η συνταγή αυτή είναι συνταγή αποτυχίας όπως έχουν άλλωστε πολύ καλά κατανοήσει και οι γείτονες μας Βούλγαροι και Τούρκοι που έχουν καταφέρει πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, επειδή ακριβώς περιόρισαν στο ελάχιστο την φορολογία των επιχειρήσεων. Απαιτείται τέλος σταθερό και όχι διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον. Μόνο έτσι θα εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και θα υπάρξει "κλίμα" για ανάπτυξη. Και τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε και "για εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης των Ελλήνων". Τώρα δεν δικαιούται ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ καθώς το ίδιο το κράτος ΑΔΙΚΕΙ με τόσο προφανείς τρόπους (περαίωση επί περαιώσεως, χαράτσια κλπ) τους πολίτες του.
Και όταν υπάρχει οικονομική ευημερία, ΤΟΤΕ ΑΝΘΕΙ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ σε έναν τόπο.
Νάντια Νάκου: Η Ξάνθη είχε πάντοτε τις ευκαιρίες της να ξεχωρίσει στην ευρύτερη περιοχή και γενικότερα στη χώρα. Βλέπουμε όμως ότι πλέον δεν μπορεί να συγκρατήσει τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να ερημώνει από άξιους και δραστήριους ανθρώπους. Πώς μπορεί να αναπνεύσει αυτή η πόλη;
Μιχάλης Σαραλέκος: Η Ξάνθη έχει ένα απίθανο προνόμιο σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδα. Βρίσκεται πάνω στον άξονα των δρόμων που ενώνουν την χώρα με τους Βαλκάνιους γείτονες (Ρουμανία-Βουλγαρία) αλλά και την μεγάλη αγορά της Τουρκίας. Πριν δυο δεκαετίες αυτά δεν υπήρχαν λόγω των τειχών του παραπετάσματος και των κακών διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Σήμερα ανοίγονται πάμπολλες επαγγελματικές ευκαιρίες για κάθε είδους συνεργασίες στην περιοχή μας και αυτό συνεπάγεται "δουλειές" για πληθώρα επαγγελματιών (Δικηγόροι, μηχανικοί, μεσίτες ακινήτων, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών κλπ)
Όταν σιγά, σιγά σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε (εμείς οι Ξανθιώτες) ότι δεν είμαστε πια "πεταμένοι" σε μια άκρη της Ελληνικής επικράτειας, αλλά ότι η πόλη μας βρίσκεται πλέον πάνω σε διασταυρούμενους άξονες μεγάλων επιχειρηματικών κι επαγγελματικών δραστηριοτήτων με την Βαλκανική και Τουρκική ενδοχώρα. Αυτός από μόνος του είναι πολύ καλός λόγος, όχι μόνο για να συγκρατηθεί η νεολαία της Ξάνθης, αλλά και για να προσελκύσει η πόλη μας και άλλους νέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου