Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ευχαριστήριο κ. Θανάση Μουσόπουλου



Με την ευκαιρία του τέλους της ακαδημαϊκής χρονιάς 2011-12 και των μαθημάτων μου στο Ίδρυμα Θρακικής  Τέχνης και Παράδοσης, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω ολόθερμα όσους / όσες βοήθησαν για δωδέκατη χρονιά στην πραγματοποίηση του 12ου κύκλου μαθημάτων μου στο Ίδρυμα. Ευχαριστώ σπουδαστές και σπουδάστριες, τους εργαζόμενους/εργαζόμενες του Ιδρύματος, τους φίλους/φίλες που παρακολούθησαν το Καταληκτήριο μάθημα, όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ που μας συμπαραστέκονται πάντοτε, τους Χορηγούς της εκδήλωσης.
Οι σπουδαστές και σπουδάστριες των τμημάτων αναφέρθηκαν σε πλευρές εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ρωμανίας, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι εισηγήσεις τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου. Συγκεκριμένα, τα θέματα και οι εισηγητές : Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης υπόβαθρο των Βυζαντινών, Γεώργιος  Μπατζακίδης, Βυζαντινή Καππαδοκία, Ανδρέας Ματζάκος, Δικέφαλος αετός στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Αλεξάνδρα Πιτυρίγκα,  Η πνευματική επιρροή του Βυζαντίου προς τους Άραβες, Νικόλαος Σεργκενλίδης, Βυζάντιο και Κίνα, Χρήστος Μιχαλόπουλος, Οι σχέσεις της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας με τους Φράγκους και τον Παπικό θρόνο, Ιωάννης Σαρσάκης, Η οικονομική ευημερία του Βυζαντίου και το νόμισμά του, Αργυρώ Πισκιουλοπούλου, Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο, Άννα Γκοδλιεύσκυ, Η Γυναίκα στο Βυζάντιο, Αντιγόνη Σαράφη, Ξενώνες και Νοσοκομεία στο Βυζάντιο, Καλλιόπη Παπαϊωάννου, Γαστρονομία στο Βυζάντιο, Τριανδρία Δροσίδου, Βυζαντινές σελίδες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Μαντώ Σταυρογιαννοπούλου. Ευχαριστώ τον Ανδρέα Ματζάκο που επιμελήθηκε την παρουσίαση μέσω Η/Υ εικόνων που συνόδευαν τις εισηγήσεις.
Στο μέσο της εκδήλωσης και στο τέλος  υπήρχε πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών με υπεύθυνο το μουσικό Αναστάση Δασκαλόπουλο και τους Κωνσταντίνο Μπερετζίκη και Ιωάννη Νταβράζο, που είναι σπουδαστές των τμημάτων και ασχολούνται με τη μουσική μας παράδοση βυζαντινή και δημοτική. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Αλέξανδρο Στεφανάκη που μας μάγευσε με την κρητική λύρα του.
Η Τριανδρία Δροσίδου παρασκεύασε και πρόσφερε βυζαντινά εδέσματα και γλυκά, παραδοσιακά εδέσματα προσέφερε επίσης η Αντιγόνη Σαράφη. Πλούσιο τραπέζι φρόντισε ο Γιώργος Μπατζακίδη και οι εκλεκτές συνεργάτριές του. Ευχαριστώ την κ. Στέλλα Σπανού που επιμελήθηκε την εμφάνιση των εδεσμάτων. Χορηγοί ήταν οι Αφοί Παπαδόπουλοι, τα Κρεοπωλεία Μπατζακίδη, το Ζαχαροπλαστείο Το Κάτι Άλλο, οι Οίνοι Βουρβουκέλη και η Όμορφη Πόλη. Τους ευχαριστώ θερμά.
Το τέλος  συνάμα είναι και αφετηρία για κάτι καινούριο.
Από τον Οκτώβριο του 2012 θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος μαθημάτων μου με θέμα "Η πολιτική και Κοινωνική Φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της, από τους Προσωκρατικούς ως το Νεοελληνικό Διαφωτισμό". Συγκεκριμένα :
1.      ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ :
Θα μελετήσουμε κείμενα της ελληνικής γραμματείας, αρχαίας – μεσαιωνικής και νεότερης, που σχετίζονται με τους κανόνες μιας οργανωμένης πολιτικής κοινωνίας, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, τη συμπεριφορά ατόμων και κοινωνικών ομάδων.
Πέραν από το περιεχόμενο των κειμένων, θα ασχοληθούμε με την ελληνική γλώσσα στο διάβα των χιλιετηρίδων, δίνοντας έμφαση στη γραμματική, τη συντακτική δομή και το ετυμολογικό των λέξεων.
Όσον αφορά τα κείμενα, θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας κατά σειρά :
Α.  Προσωκρατικοί : Ξενοφάνης, Ηράκλειτος, Δημόκριτος
Β.  Σοφιστές : Γοργίας, Πρωταγόρας, Αντιφών
Γ.  Σωκράτης και Πλάτων : Απολογία, Κρίτων, Πολιτεία
Δ.  Αριστοτέλης : Ηθικά Νικομάχεια, Πολιτικά, Ρητορική
Ε. Μετακλασική – Ελληνιστική – Ύστερη Αρχαιότητα : Αντισθένης, Επίκουρος, Επίκτητος, Μάρκος Αυρήλιος, Σέξτος Εμπειρικός, Πλωτίνος
ΣΤ. Μεσαιωνική / Βυζαντινή Οικουμένη : Πατέρες Εκκλησίας, Φώτιος, Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος, Δημήτριος Κυδώνης
Ζ.  Οθωμανική κατοχή : Αδαμάντιος Κοραής, Ρήγας Βελεστινλής, «Ελληνική Νομαρχία»
Με τις προσεγγίσεις μας στα κείμενα αυτά (άλλα στο πρωτότυπο για μετάφραση [όσα είναι υπογραμμισμένα] άλλα μεταφρασμένα στη νεοελληνική γλώσσα), φιλοδοξούμε να φωτίσουμε με σχετική επάρκεια την πολιτική και κοινωνική σκέψη των ελλήνων στις διάφορες ιστορικές περιόδους.
2.     ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ :
Στα μαθήματα του ακαδημαϊκού έτους 2012-13, θα εξετάσουμε :
α) προβλήματα θεωρίας στην επιστήμη της ιστορίας, τόπος, ιστορικός χρόνος, το άτομο και το σύνολο στην ιστορία, οι πηγές και η αξιοποίησή τους για την παραγωγή ιστορικού λόγου
β) η λαογραφία ως επιστήμη, θρακική λαογραφία, προφορική λαϊκή λογοτεχνία, λαϊκός πολιτισμός
γ) πολιτιστική ζωή στη Θράκη κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα
δ) οι ελληνικές κοινότητες κατά την τουρκοκρατία
ε) Αφώτιστες πτυχές του πολιτισμού της Θράκης, εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική                                         
Εύχομαι ένα χαρούμενο και δημιουργικό καλοκαίρι για όλους / όλες.

Ξάνθη, 8 Ιουνίου 2012
Θανάσης Μουσόπουλος
Φιλόλογος - Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου