*Γράφει η διατροφολόγος Σουζάνα Ριζγκάλα
Τα πρόσθετα τροφίμων, είναι χημικές ουσίες, οι
οποίες μπορεί να είναι φυσικά πρόσθετα δηλαδή παραλαμβάνονται από φυτά,
καρπούς, ορυκτά ή χημικά πρόσθετα τα
οποία παρασκευάζονται συνθετικά σε εργαστήριο. Έτσι αυτές οι φυσικά και
χημικά πρόσθετες προστίθενται στις τροφές, και λειτουργούν ως συντηρητικές για την αύξηση το χρόνο ζωής
τους, ως χρωστικές για βελτίωση ή τροποποίηση χρώματος, αντιοξειδωτικές, ή
ενισχυτικές ουσίες όπως για ενίσχυση γεύσης αλλά και για ασφάλεια του
τροφίμου, δηλαδή στο να μην αναπτυχθεί μούχλα και βακτήρια στα τρόφιμα.Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών (Codex
Alimentarius) θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται τα συντηρητικά στις συσκευασίες
των τροφίμων με το γράμμα Ε και ένα τριψήφιο αριθμό ή με την χημική τους ονομασία π.χ η τεχνητή
χρωστική ταρτραζίνη μπορεί να γραφτεί και Ε102 Κατάλογος
πρόσθετων τροφίμων Ε1. χρωστικές
Ε100 - Ε1802.
συντηρητικά Ε200-Ε2993.
αντιοξειδωτικά, ρυθμιστές οξύτητας Ε300-Ε3994.
γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές και πηκτικοί παράγοντες Ε400-Ε499
5. ρυθμιστές οξύτητας, αντισυγκολλητικοί
παράγοντες Ε500-Ε5996. βελτιωτικά γεύσης Ε600-Ε6997. αντιβιοτικά Ε700-Ε7998. παράγοντες που βελτιώνουν την εξωτερική όψη ,
αέρια συσκευασίας, γλυκαντικές ουσίες και άλλα Ε900Ε9999. διάφορα Ε1000-Ε139910. πηκτικοί παράγοντες Ε1400-Ε149911 συνθετικές γεύσεις και γευστικοί διαλύτες
Ε1500-Ε1525
Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίσουμε ότι η ανάγκη για συντήρηση και ασφάλεια των τροφών από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από διάφορους μικροοργανισμούς είναι πάρα πολύ παλιά. Τότε ο άνθρωπος κατέφευγε σε παραδοσιακούς τρόπους συντήρησης όπως αλάτισμα, κάπνισμα και ξήρανση. Στις μέρες μας εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους έχουμε και νέες μεθόδους. Όπως η προσθήκη χημικών ουσιών στα τρόφιμα.Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιδρά στην προσθήκη των ουσιών αυτών αυξάνεται. Αυτό οφείλεται διότι τεχνητές χρωστικές και συντηρητικά έχουν ενοχοποιηθεί για νευρολογικές διαταραχές, εντερικές διαταραχές, αύξηση χοληστερόλης. Τεχνητές χρωστικές και συντηρητικά έχουν ενοχοποιηθεί για την αναφυλακτοειδή αντίδραση (ουρτικάρια) και την υπερκίνηση- υπερδραστηριότητα των παιδιών.Η υπερδραστηριότητα των παιδιών συναντάται κυρίως στα αγόρια στη ηλικία των 6 ετών και χαρακτηρίζεται από ανησυχία, επιθετικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς και σύμφωνα με μελέτες κάποια παιδιά είναι ευαίσθητα σε αυτές τις ουσίες και η αποφυγή τους ελαττώνει τα συμπτώματα. Η προσθήκη των συντηρητικών στα τρόφιμα θεωρείται ασφαλή για τον άνθρωπο όπως αποδείχθηκε από έρευνες και ελέγχους. Αλλιώς δεν θα τα πρόσθεταν στα τρόφιμα. Ας μην ξεχάσουμε ότι τα πρόσθετα τροφίμων δεν είναι μόνο τεχνητές ουσίες αλλά και φυσικές.Πιο κάτω σας έχω μία λίστα από τους κωδικούς Ε στους οποίους πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή. Σε κάποιους από εσάς θα τους φανεί παράξενο το ότι κάποιες από αυτές τις ουσίες προκαλούν προβλήματα στη υγεία και παρόλο ότι παράγονται και χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί δυστυχώς παρά τις απαγορεύσεις κάποιοι επιμένουν να τα χρησιμοποιούν. Αν όμως ο καθένας μας μαθαίνει να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων και έτσι με το να μην αγοράζει τα τρόφιμα που περιέχονται αυτές οι επικίνδυνες ουσίες αναγκάζουμε τους υπεύθυνους για την παραγωγή και διακίνηση αυτών των ουσιών να σταματήσουν αφού δεν τους συμφέρει...! Στις μέρες μας οι εταιρείες αποφεύγουν πλέον να αναφέρουν τα πρόσθετα με τον κωδικό Ε αλλά χρησιμοποιούν τα χημικά ονόματα. Έτσι κάποιος που θα αγοράσει ένα προϊόν που δεν αναφέρεται στην ετικέτα κανένα Ε θα πιστέψει πως το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει πρόσθετα τροφίμων. Για αυτό στον πιο κάτω πίνακα σας έχω και τα χημικά ονόματα των Ε τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Κωδικοί
Ε
|
Χημική
ονομασία
|
Ιδιότητα
|
Ε102
|
Ταρταζίνη
|
Επικίνδυνο
|
Ε
103
|
alkanet, alkannin
|
Απαγορευμένο
|
Ε104
|
Κίτρινη Κινολίνη
|
Ύποπτο
|
Ε105
|
Κίτρινο
AB
|
Απαγορευμένο
|
Ε110
|
Kιτρινοπορτοκαλί FCF
|
Επικίνδυνο
|
Ε111
|
Πορτοκαλί
GGN
|
Απαγορευμένο
|
Ε120
|
Καρμίνη, κοχενίλη
|
Επικίνδυνο
απαγορεύεται στις ΗΠΑ
|
Ε121
|
εσπεριδοειδές
Κόκκινο 2
|
Απαγορευμένο
|
Ε122
|
Αζορουμπίνη (καρμοϊζίνη)
|
Ύποπτο
|
Ε123
|
Αμαράνθη
|
Πολύ
επικίνδυνο
|
Ε124
|
Ερυθρό κοχενίλης Ponceau 4R
|
Επικίνδυνο
|
Ε125
|
Πονσώ
sx
|
Απαγορευμένο
|
Ε126
|
Κρυστάλλινα
πονσώ 6R
|
Απαγορευμένο
|
Ε127
|
Eρυθροσίνη
|
Επικίνδυνο
|
Ε131
|
Μπλε V
|
Καρκινογόνο
|
Ε141
|
Συμπλέγματα χλωροφύλλης με χαλκο
|
Ύποπτο
|
Ε142
|
Πράσινο S
|
Καρκινογόνο
|
Ε150
|
Καραμελόχρωμα
|
Ύποπτο
|
Ε151
|
Λαμπρό μαύρο BN
|
Ύποπτο
|
Ε152
|
Αιθάλη
(υδρογονανθράκων)
|
Απαγορευμένο
|
Ε153
|
Άνθρακας
|
Ύποπτο
|
Ε171
|
Διοξείδιο του τιτανίου
|
Ύποπτο
|
Ε173
|
Αλουμίνιο
|
Ύποπτο
|
Ε180
|
Λιθορουμπίνη BK
|
Ύποπτο
|
Ε181
|
Ταννίνες
|
Απαγορευμένο
|
Ε210
|
Βενζοϊκό οξυ
|
Καρκινογόνο
|
Ε211
|
Βενζοϊκό νάτριο
|
Καρκινογόνο
|
Ε212
|
Βενζοϊκό κάλιο
|
Καρκινογόνο
|
Ε213
|
Βενζοϊκό ασβέστιο
|
Καρκινογόνο
|
Ε214
|
Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό οξυ
|
Καρκινογόνο
|
Ε215
|
Αιθυλ-4-υδροξυβενζοϊκό νάτριο
|
Καρκινογόνο
|
Ε217
|
Προπυλ-4-υδροξυβενζοϊκο νάτριο
|
Καρκινογόνο
|
Ε220
|
Διοξείδιο του θείου
|
Καταστροφή
Β12
|
Ε221
|
Θειώδες νάτριο
|
Πεπτικές
διαταταραχές
|
Ε222
|
Όξινο θειώδες νάτριο
|
Πεπτικές
διαταταραχές
|
Ε223
|
Μεταθειώδες νάτριο
|
Πεπτικές
διαταταραχές
|
Ε224
|
Μεταθειώδες κάλιο
|
Πεπτικές
διαταταραχές
|
Ε226
|
Θειώδες ασβέστιο
|
Πεπτικές
διαταταραχές
|
Ε230
|
Διφαινύλιο
|
Δερματικές
διαταραχές
|
Ε232
|
Διφαινολικό οξείδιο του νατρίου
|
Δερματικές
διαταραχές
|
Ε233
|
Θειαβενταζόλη
|
Δερματικές
διαταραχές
|
Ε239
|
Εξαμεθυλενοτετραμίνη
|
Καρκινογόνο
|
Ε240
|
φορμαλδεΰδη
|
Ύποπτο
|
Ε250
|
Νιτρώδες νάτριο
|
Διαταραχές
πιεσης
|
Ε251
|
Νιτρικό
νάτριο
|
Διαταραχές
πιεσης
|
Ε252
|
Νιτρικό κάλιο
|
Διαταραχές
πιεσης
|
Ε270
|
Γαλακτικό οξύ
|
|
Ε296
|
Μηλικό
οξύ
|
Επικίνδυνο
για βρέφη και μικρά παιδιά(όπως αναψυκτικά ,μπισκότα digestive..)
|
Ε311
|
Γαλλικός οκτυλεστέρας
|
Δερματικές
διαταραχές
|
Ε312
|
Γαλλικός δωδεκυλεστέρας
|
Δερματικές
διαταραχές
|
Ε320
|
Βουτυροϋδροξυανισόλη
|
Αύξηση χοληστερολης
|
Ε321
|
Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο
|
Αύξηση
Χοληστερόλης
|
Ε330
|
Κιτρικό
οξύ
|
Καρκινογόνο
απαγορεύεται σε ΗΠΑ,Γαλλία,Ρωσία,Αγγλία
(όπως αναψυκτικά, χυμούς,σοκολάτες με φρούτα,γιαούρτια με φρούτα...)
|
Ε338
|
Φωσφορικό οξυ
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
E339
|
Ορθοφωσφορικό νάτριο
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
E340
|
Ορθοφωσφορικό κάλιο
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
Ε341
|
Ορθοφωσφορικό ασβέστιο
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
Ε407
|
Καραγενάνη
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
Ε414
|
Αραβικό
κόμμη
|
Ύποπτο
|
Ε430
|
στεατικό πολυοξυαιθυλένιο
|
Ύποπτο
για καρκίνο
|
Ε450
|
Δι- και πολυφωσφορικά άλατα
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
Ε461
|
Μεθυλοκυτταρίνη
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
Ε462
|
Αιθυλοκυτταρίνη
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
Ε463
|
Υδροξυπροπυλική κυτταρίνη
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
Ε465
|
Μέθυλο-αιθυλική κυτταρίνη
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
Ε466
|
Καρβοξυ-μεθυλική κυτταρίνη
|
Πεπτικές
διαταραχές
|
Ε477
|
Προπυλενογλυκολικοί εστέρες των λιπαρών οξέων
|
Ύποπτο
|
Ε503
|
Όξινο ανθρακικό αμμώνιο
|
Ερεθιστικό
για τους βλεννογόνους
|
Ε541
|
Όξινο φωσφορικό νάτριο
|
Επικίνδυνο
|
Ε612
|
Γλουταμινικό νάτριο -MSG
|
Πολύ
επικίνδυνο για τα παιδιά(όπως γαριδάκια ,πατατάκια)
|
Ε627
|
Γουανυλικό δινάτριο
|
Δεν
επιτρέπεται σε φαγητά για νεογνά και μικρά παιδιά(όπως γαριδάκια,πατατάκια)
|
Ε631
|
Ινοσινικό δινάτριο
|
Δεν
επιτρέπεται σε φαγητά για νεογνά και μικρά παιδιά(όπως γαριδάκια,πατατάκια)
|
Ε950
|
Ακετοσουλφαμικό κάλιο
|
Καρκινογόνο
απαγορεύεται σε ΗΠΑ και Αγγλία(αναψυκτικά τύπου light)
|
E952
|
Κυκλαμικό οξύ
|
Καρκινογόνο
απαγορεύεται
σε ΗΠΑ και
M.Βρετανία
(όπως αναψυκτικά τύπου light)
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου