Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η σωστή διατροφή ξεκινά από το σπίτι

Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα, διαιτολόγος-διατροφολόγος

1. Οικογενειακό γεύμα
Τι πιο ωραίο υπάρχει από το να κάθεται όλη η οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι για να απολαύσει το γεύμα της και να συζητάει ήρεμα και χαρωπά τα καθημερινά της θέματα. Η ύπαρξη οικογενειακού γεύματος βοηθά στην κατανάλωση πολλών και διαφορετικών τροφών όπως σαλάτα, ελιές, γιαούρτι, τυρί, φρέσκος χυμός, επίσης βοηθά και στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Η ποιότητα της διατροφής αλλάζει πορεία όταν παράλληλα με το γεύμα παρακολουθούν τηλεόραση, αποσπώντας έτσι την προσοχή τους από το φαγητό με αποτέλεσμα να τρώνε παραπάνω, αφού δεν καταλαβαίνουν πότε χόρτασαν ή να τρώνε λιγότερο  και να καταφεύγουνε αργότερα σε διάφορα σνακ, που τις περισσότερες φορές είναι ανθυγιεινά. Επίσης, η παρακολούθηση τηλεόρασης παράλληλα με το γεύμα, τους οδηγεί στο να παραλείψουν κάποιες ομάδες τροφών όπως η σαλάτα, ελιές και κάποια φαγητά που δεν τους αρέσουν να τα τρώνε αλλά λόγω κάποιων ασθενειών ή λόγω του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης των παιδιών είναι απαραίτητη η κατανάλωσή τους όπως κρέας, ψάρι, γάλα.
2. Το παιδί βλέπει εσάς
Σαν πρότυπο τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους. Έτσι εάν θέλετε τα παιδιά σας να τρέφονται σωστά καλό θα είναι και εσείς να ακολουθήσετε σωστή διατροφή. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται λιγότερο από τα παιδιά είναι κυρίως τα λαχανικά. Πρέπει να μάθετε ότι άτομα που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά καθημερινά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, προβλήματα καρδιάς και παχυσαρκία. Επίσης ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά τις βιταμίνες ειδικά τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C, B1, B2, B6, Β12, Βιοτίνη, Νιασύνη, φυλλικό οξύ) οι οποίες δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό, εκτός από μερικές εξαιρέσεις σε σημαντικές ποσότητες.
Όμως όπως όλοι ξέρουμε δεν αποτελούν και το πιο νόστιμο τρόφιμο για τα παιδιά, για αυτό σας έχω αναλυτικότερα κάποιους τρόπους για να φάνε τα παιδιά λαχανικά και τρόφιμα που δεν τους αρέσουν.
3. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά στην κατανάλωση των τροφών που δεν είναι αρεστά σε αυτά.
Σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί που δεν τρώει λαχανικά ή κάποιο άλλο τρόφιμο και είναι σίγουρο πως προσπαθήσατε αρκετά, ώστε να αλλάξετε τη στάση του αυτή προς αυτά τα τρόφιμα. Είναι όμως αρκετή αυτή η προσπάθεια ή χρειάζονται και άλλες; Άραγε πόσο συχνά τρώτε εσείς οι ίδιοι λαχανικά ή τρόφιμα που δεν αρέσουν στο παιδί σας;
Η θέση των γονέων στην ενθάρρυνση των παιδιών στην κατανάλωση όλων των ομάδων τροφών  είναι σημαντική και απαραίτητη και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της επαναλαμβανόμενης έκθεσης του παιδιού στα τρόφιμα αυτά και στην επεξήγηση των ωφελειών από την κατανάλωση τους, δηλαδή να μάθει το παιδί ότι θα του κάνουν καλό και η αποφυγή τους κακό. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να υπάρχουν πολύ συχνά στο τραπέζι και αν πρόκειται για λαχανικά τότε καθημερινά, ώστε να εξοικειωθεί το παιδί με αυτά. Έτσι δεν θα σταματήσετε τις προσπάθειες μετά από κάποιες φορές, αλλά θα συνεχίσετε μέχρι να δοκιμάσει το παιδί την πρώτη μπουκιά και τότε θα το επιβραβεύσετε για αυτό και δεν χρειάζεται να το πιέσετε να φάει μεγάλες ποσότητες γιατί θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
Είναι επίσης πολύ σημαντική η παρουσία του τροφίμου. Μπορείτε μαζί με το παιδί να φτιάξετε το γεύμα και να φτιάξετε με τα τρόφιμα διάφορα σχέδια όπως καρδούλες ή προσωπάκια ή να τα βάλετε σαν σουβλάκι. Έτσι θα διασκεδάσετε και θα δημιουργήσετε χαρούμενη ατμόσφαιρα γύρω από το φαγητό.
Τέλος μπορείτε να δώσετε στα παιδιά να δοκιμάσουν αποξεραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά). Τα ξερά φρούτα έχουν και αυτά βιταμίνες όπως τα φρέσκα, επίσης έχουν ασβέστιο και σίδηρο ή να φτιάξετε ζελέ με φρούτα και φυσικούς χυμούς. Μία άλλη λύση αφορά τα λαχανικά τα οποία μπορείτε να τα μαγειρέψετε μαζί με ρύζι ή μακαρόνια. Αυτές οι λύσεις είναι προσωρινές μέχρι να γνωρίσει και να αγαπήσει τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου