Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Trash Art 3: Όταν το τίποτα γίνεται μεγαλειώδες


Γράφει η Νάντια Νάκου
Μπορεί ένα σκουπίδι να γίνει χρήσιμο; Ένα άχρηστο αντικείμενο να πάρει ζωή; Ένα πράγμα που ποτέ δεν γύρισες να το προσέξεις, να το θαυμάσεις; Τρεις φορές η απάντηση είναι: ΝΑΙ. Πρόκειται για την έκθεση: Trash Art³. Στα ελληνικά δεν είναι ωραία η ονομασία. Στα αγγλικά σου κάνει κάτι ιδιαίτερο!
Πάντως σε δύσκολες μέρες ζούμε και από ότι φαίνεται δεν πρέπει να πετάμε τίποτα. Μας δείχνουν το δρόμο η Άννα Μουσμουλίδου, ο Θάνος Μαυροδής και ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης. Ή αλλιώς η ρομαντική, ο σκληρός μεταλλικός και ο ροκ!
Ιδού και πώς παρουσιάζουν οι τρεις τους τις δημιουργίες τους:
«Trash Art στον κύβο… οι τρεις ορατές πλευρές του κύβου είναι η Άννα, ο Θάνος και ο Τριαντάφυλλος. Οι υπόλοιπες πλευρές αναζητούν άτομα…
Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα υλικά που του περισσεύουν και προορίζονται για τον κάδο των σκουπιδιών. Ο καθένας μπορεί να τα δει από τη δική του οπτική γωνία… όπως τα είδαμε κι εμείς. Επιλέξαμε λοιπόν, αυτά που νιώθαμε πιο κοντά στον χαρακτήρα μας κι αρχίσαμε να φτιάχνουμε. Όλοι μας όμως είχαμε κοινό στόχο… να δώσουμε «ΖΩΗ» στο σκουπίδι, μέσω της τέχνης. Πιστεύουμε πως τα καταφέραμε.
Η συνεργασία μας ξεκίνησε πριν από δυόμιση περίπου χρόνια στα πλαίσια του εργαστηρίου Trash Art του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η έκθεση Trash Art³ (στον κύβο) περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές ενότητες.
Άννα Μουσμουλίδου
Κύρια υλικά των εκθεμάτων της είναι θήκες από μπουκάλια, παλιά παιχνίδια, μπιζού και ρολόγια. Μ’ αυτά τα υλικά δημιουργήθηκαν κατασκευές που πηγάζουν από ιστορίες και συγχρόνως πλάθουν ιστορίες ενώ παράλληλα όλα αυτά εκτυλίσσονται σ’ ένα σκηνικό σπιτιού.
Θάνος Μαυροδής
Βασικό υλικό του είναι τα τσέρκια (μεταλλικοί «ιμάντες» που χρησιμοποιούνται για το δέσιμο μεγάλων φορτίων όπως τα μάρμαρα). Χρησιμοποιεί επίσης διάφορα γρανάζια, αλυσίδες κινητήρων, διάφορα σκληρά μέταλλα καθώς και «σκουριά».
Τριαντάφυλλος Βαΐτσης
Πρώτες ύλες των έργων του αποτελούν διάφορα μεταλλικά και πλαστικά μέρη από χαλασμένες συσκευές, αξεσουάρ κουζίνας, διαφημιστικές προθήκες…
Το όλο στήσιμο της έκθεσης είναι σαν να περιλαμβάνει μια ρομαντική γωνιά (Άννα), μια σκληρή μεταλλική πλευρά (Θάνος) και μια «ροκ» πλευρά (Τριαντάφυλλος).
Εκτός της καλλιτεχνικής πλευράς της έκθεσης υπάρχει και η εκπαιδευτική - περιβαλλοντική της πλευρά, η οποία επικεντρώνεται στο μήνυμα της ανακύκλωσης των υλικών. Για το λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιμη η επίσκεψη της έκθεσης από σχολεία, γονείς με τα παιδιά τους αλλά και γενικότερα από οποιονδήποτε προκειμένου να μελετήσει τα εκθέματα, που θα βρίσκονται εκεί έως τις 27 Απριλίου, κάθε απόγευμα 6:00 - 9:00 και το πρωί κατόπιν συνεννοήσεως με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης».
Τα ταραΝΑΚΟΥνήματα σας εύχονται κάθε έμπνευση, κάθε δημιουργία να έρχεται και να δίνει ζωντάνια στο τίποτα, καθιστώντας το μεγαλειώδες. Όχι τίποτα άλλο αλλά τέτοιες διάνοιες δίνουν «τροφή» σε σεναριογράφους ταινιών που δείχνουν ότι ξυπνούν αντικείμενα, παίρνουν οντότητα…Και προσφέρουν σημαντικά στο περιβάλλον μας που αργοπεθαίνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου