Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

98% μεθάνιο το Φυσικό Αέριο Κύπρου

Γράφει ο Ν. Λυγερός

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου ανακοίνωσε επίσημα πλέον ότι στο κοίτασμα Αφροδίτη του οικοπέδου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ βρήκαμε φυσικό αέριο με 98% μεθάνιο. Αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα αν και ήταν αναμενόμενο από τους ειδικούς είναι πια μια πραγματικότητα που αποδεικνύει ότι η όλη προσπάθεια είναι αξιόπιστη λόγω τεχνογνωσίας. Δεν είναι ανάγκη, λοιπόν, να συμμετέχουμε σε διαμάχες μεταξύ απόψεων, αρκεί να συνεχίσουμε το έργο μας στην Κύπρο που αποτελεί παράδειγμα για την Ελλάδα όσον αφορά στην προσέγγιση και στην αξιοποίηση της ΑΟΖ ως υψηλή στρατηγική. Διότι ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν λυθεί στο επίπεδο της οικονομίας, αυτά ανήκουν στο πλαίσιο της τακτικής και μπορούν να λυθούν μέσω της ανάπτυξης που προσφέρει η ΑΟΖ.
Σημασία για την Κύπρο έχει να συνειδητοποιήσει ότι στο κεφάλαιο της ενέργειας έχει αρχίσει και δεν είναι πια ένα όραμα που μερικοί θεωρούσαν ότι είναι ουτοπία. Τώρα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Για να κατανοήσουμε τώρα τη σημασία αυτού του νέου αποτελέσματος, αρκεί να το συγκρίνουμε με πιο κλασσικές περιπτώσεις. Παραδείγματος χάρη στη Νότια Γαλλία το φυσικό αέριο Lacq είχε 16% H2S ΚΑΙ 10% CO2. Αυτά τα δύο αέρια έχουν οξύτητα και το H2S είναι και τοξικό. Η περίπτωση του φυσικού αερίου Elgin–Franklin της Βόρειας Θάλασσας είναι ακόμα χειρότερη. Και εδώ μιλούμε για Sour και Acid Gas.
Γενικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο κατά μέσο όρο τα παγκόσμια κοιτάσματα εμπεριέχουν 10% H2S . Αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου της Κύπρου ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις. Δεν είναι λοιπόν απλώς ότι βρέθηκε φυσικό αέριο, αλλά ότι είναι υψηλής ποιότητας. Και αυτό είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για την Κύπρο ότι υπογράφει συμβόλαιο στο γύρο παραχώρησης.


Κατά συνέπεια, είναι σε ακόμα καλύτερη θέση διαπραγμάτευσης για τα οικόπεδα 5,6,7 και 8 που δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμα ενώ ανήκουν στο δεύτερο γύρο. Το έργο της υψηλής στρατηγικής συνεχίζεται λοιπόν με περισσότερα εφόδια.

*Ευχαριστώ πολύ την Πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης κα Ελένη Χατζηγεωργίου που μου απέστειλε με email το άρθρο του αγαπητού φίλου της κ. Λυγερού.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, Νάντια. Μια μικρή παρατήρηση όσον αφορά στην υποσημείωση στο τέλος: Νομίζω ότι ο Ν.Λυγερός είναι Έλληνας, με καταγωγή από το Βόλο, όχι Κύπριος.
    Όπως και να 'χει όμως, το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για πολύ ενδιαφέροντα τύπο, έχει περάσει κι από την Ξάνθη και, πού θα πάω, κάποτε θα τον πετύχω κι εγώ...!

    Χάρης Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρη τώρα πάτησα στο Βικιπαίδεια και νομίζω έχεις δίκιο. Έκανα λάθος. Θα το διορθώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή