Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

«Ο μικρός κάβουρας Αλκίνοος» της Χρυσούλας Χαμαλίδου

Για να διακόψω την άδεια μου -στην αρχή της μάλιστα- και να δημοσιεύσω ένα κείμενο μου σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικός λόγος. Πρόκειται για το βιβλίο που έγραψε η φίλη μου Χρυσούλα Χαμαλίδου και έχει τίτλο: «Ο μικρός κάβουρας Αλκίνοος». Δεν θα το βρείτε σε βιβλιοπωλεία γιατί είναι έκδοση του Δήμου Αβδήρων και έγινε με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Χρυσούλα στο βιβλίο της κατορθώνει να περάσει εύστοχα το μήνυμα της προστασίας των ακτών μας από τα απορρίμματα, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα λύματα των εργοστασίων που αποτελούν κύριο λόγο μόλυνσης των υδάτων μας, να δείξει πως από την πετρούλα μέχρι τα θαλάσσια πλάσματα, τα ψάρια και τα όστρακα, όλα βοηθούν στο να έχουμε μια καθαρή θάλασσα και δέντρα που να μπορούν να αναπνέουν και να χαρίζουν οξυγόνο.

Την εικονογράφηση την έκανε η ίδια και ομολογούμενως είναι εκπληκτική. Άλλωστε ξέρει να ζωγραφίζει και να διδάσκει την τέχνη! Κάθε σελίδα είναι ένας ζωγραφικός πίνακας!
Με εξέπληξε για άλλη μια φορά ευχάριστα η πολυτάλαντη φίλη μου! Το ΕΝΔΥΩ του Δήμου Αβδήρων είναι πολύ τυχερό που την έχει συνεργάτιδα και συγχαρητήρια στο Δήμαρχο που ανέδειξε ένα ακόμη ταλέντο της.
Και θα κλείσω με την φράση που επέλεξε για πρόλογο και επίλογο: «Αγάπη είναι η ίδια η ζωή» έγραψε. Πόσο δίκιο έχει αυτό το υπέροχο πλάσμα; Άλλωστε η λέξη Αγαπώ ξεκινάει από το Α και τελειώνει στο Ω περιέχοντας όλα τα γράμματα της αλφαβήτου. Έτσι και η Χρύσα φανέρωσε και το νόημα της ζωής. Αγαπώ θα πει ζω!
Για άλλη μια φορά της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο στα χέρια των παιδιών και των εκπαιδευτικών και περιμένουμε να εκδώσει και ένα βιβλίο που θα το πάρουν στα χέρια τους περισσότεροι. Είμαι σίγουρη ότι σύντομα και αυτό το όνειρο θα βγει αληθινό!
Νάντια Νάκου
nadianakou@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου