Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Γκάφα του Κέντρου Πολιτισμού να δώσει το Θερινό Αμφιθέατρο σε παράσταση που προσβάλει


Ούτε κατά διάνοια δεν θα επέτρεπε εάν αφορούσε μουσουλμανικό πληθυσμό

Την σφοδρή αντίδραση της Μητρόπολης Ξάνθης προκάλεσε η απόφαση του Κέντρου Πολιτισμού να συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Γιορτών Παλιάς Ξάνθης την θεατρική παράσταση «Κορίτσια με τα Μαύρα» των Αλέξανδρου Ρήγα και του Δημήτρη Αποστόλου. Στη σελίδα 7 βλέπετε αναλυτικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Μητρόπολης Ξάνθης που αναγνώστηκε την Κυριακή σε όλες τις εκκλησίες του Ν. Ξάνθης. Κάποιοι μίλησαν περί σκοταδισμού και Μεσαίωνα, παραβλέποντας την λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά ότι ο Μητροπολίτης Ξάνθης στάθηκε στο γεγονός ότι αυτή η παράσταση εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα του γνωστού πολιτιστικού θεσμού, σε όλη τη χώρα. Από ότι πληροφορηθήκαμε και στα Γιαννιτσά υπήρξε παρόμοια αντίδραση και η τοπική αυτοδιοίκηση απέτρεψε να ανεβεί η παράσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Κέντρο Πολιτισμού δέχθηκε να συμπεριληφθεί η παράσταση λόγω της μεγάλης επιτυχίας της στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Επικαλείται μάλιστα ότι στην πρωτεύουσα την παρακολούθησαν 80.000 θεατές και δεν αντέδρασε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στην ανακοίνωση της Μητρόπολης βέβαια σημειώνεται: «Εδώ είναι Θράκη. Εδώ είναι Ξάνθη. Εδώ είναι σύνορα». Και βέβαια τίθεται ένα ερώτημα: Εάν ήταν μια παράσταση που πρόσβαλε τον μουσουλμανικό πληθυσμό θα την επέτρεπαν; Ούτε κατά διάνοια είναι η απάντηση.
Γιατί λοιπόν επέτρεψαν αυτήν την παράσταση και αναφέροντας στο πρόγραμμα: «Μια εκρηκτική κωμωδία για τη σύγχρονη Ελλάδα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την «ευλογημένη» απάτη;». Το Κέντρο Πολιτισμού επέτρεψε μόνο να δοθεί το Θερινό Αμφιθέατρο για να ανεβεί η παράσταση είναι επίσης το επιχείρημα του.
Σαφώς και είναι μια γκάφα τους. Ποτέ δεν είναι αργά για να αποσύρουν την παράσταση από το Πρόγραμμα. Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο χρόνια ο γιος του Μάνου Χατζιδάκι με τον Μάριο Φραγκούλη δεν δέχθηκαν να κάνουν την έναρξη των Γιορτών επειδή στο Πρόγραμμα ήταν και η Άννα Βίσση. Τα στελέχη του Κέντρου Πολιτισμού είναι έμπειρα ως προς την επιλογή των εκδηλώσεων όμως κάνουν και λάθη, αφού προσπαθούν να ακροβατήσουν ανάμεσα σε εκδηλώσεις για όλες τις προτιμήσεις.
Στα Γιαννιτσά όπου δεν ανέβηκε η παράσταση, οι σεναριογράφοι απέστειλαν την εξής απάντηση: 

«Γιατί και από πότε ένα θεατρικό έργο ενοχλεί; Όταν μια πατρίδα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και ψάχνει γύρω της ένα χέρι να πιαστεί πριν χαθεί για πάντα… Όταν χαμένη και εκβιασμένη από τους αιώνιους φίλους της αναζητά την αλληλεγγύη, την αλήθεια της, τις καθαρές κουβέντες, την αυτοκριτική για να μαζέψει όσα κομμάτια είναι ακόμα δικά της και για να ξεφύγει έστω και πληγωμένη από τις μέρες του σκοταδιού… Όταν οι κάτοικοι αυτής της πατρίδας κλαίνε χωρίς απαραίτητα την συνδρομή των δακρυγόνων…
Όταν θα έπρεπε σημαία μας να είναι η προστασία της πληγωμένης δημοκρατίας μας και η προστασία της τήρησης του συντάγματος μας …
Όταν το σημαντικότερο που μας στέρησαν δεν είναι τα υλικά αγαθά αλλά το χαμόγελο και την αισιοδοξία μας…
Τότε …μέσα σ αυτό το ζοφερό κλίμα προξενεί τουλάχιστον εντύπωση ότι υπάρχουν ακόμα σταγονίδια ενός μεσαιωνικού παρελθόντος που αμφισβητούν τις έννοιες της ελεύθερης έκφρασης του λόγου, της απρόσκοπτης λειτουργίας της τέχνης, που αμφισβητούν ακόμα και το Σύνταγμα που προστατεύει την διαφορετική άποψη και την ψυχαγωγική και παιδαγωγική χρησιμότητα της σάτιρας.
Η πρόσφατη ενεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές Γιαννιτσών και Εδέσσης- συνεπικουρούμενη - όπως πληροφορηθήκαμε- από θρησκευτικούς ταγούς που μάλλον δεν θέλουν να παρουσιάζονται στα «άγια χώματα» των ενοριών τους «βλάσφημα» κείμενα… που σχολιάζουν μέσα από τον αγωγό που λέγεται ΚΩΜΩΔΙΑ τα κακώς κείμενα της εκκλησίας μας χωρίς σε καμιά περίπτωση να προσβάλουν το θρησκευτικό αίσθημα- να προβεί σε «συστάσεις» και «υποδείξεις» όσον αφορά στην μη παρουσίαση του θεατρικού έργου «Τα κορίτσια με τα μαύρα» για τον φόβο …σκανδαλισμού των πιστών, αφορμής δοθείσης αποκλειστικά και μόνο από την διαφημιστική αφίσα της παράστασης …αποτελεί σίγουρα μια έμπρακτη απόδειξη- χρήζουσα έρευνας και ειδικής προνοίας- ότι το σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας μάλλον δεν έχει φτάσει ως έντυπο και ως ουσία σ όλη την επικράτεια…»

* Οι πολέμιοι της Εκκλησίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσοι είναι βαφτισμένοι χριστιανοί ορθόδοξοι είναι μέλη της Εκκλησίας. Ο καθένας μας βάζει το δικό του λιθαράκι.
*Δηλαδή όλοι να έχουμε άποψη εκτός από τη Μητρόπολη; Για ποιο λόγο; Εκπροσωπεί όλους εμάς που αγαπάμε τα μοναστήρια και τους μοναχούς. Χάρη στις προσευχές τους μπορούμε να ζούμε και οι υπόλοιποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου