Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Πήγαν εκδρομή από την Ξάνθη στην Τουρκία για να δουν την «Άλωση 1453»

Περίπου 58 άτομα ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της «Τουρκικής 'Ενω­σης Ξάνθης»
Με δημόσιες αντιδράσεις και αμφισβητήσεις από έναν κύκλο δημοσιογράφων και διανοουμένων, που δεν διστάζουν να μιλήσουν για εθνικιστική υστερία και αναβίωση αντιλήψεων οι οποίες είναι εκτός της ευρωπαϊκής κουλτούρας, άρχισε να προβάλλεται από τις 16 Φεβρουαρίου σε 134 κινηματογράφους ανά την Τουρκία η υπερπαραγωγή «Αλωση 1453».
Την ταινία είδαν μέχρι τώρα πάνω από 1 εκατ. Τούρκοι θεατές, ενώ ήδη οι εισπράξεις έφτασαν τα 12 εκατ. ευρώ. Τα εισιτήρια μάλιστα είχαν προπωληθεί τρεις εβδομάδες πριν αρχίσουν οι προβολές. Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε, όπως λένε, να δει την ταινία ιδιωτικά για να διοχετευτεί αμέσως μετά στα Μέσα ότι έμεινε ενθουσιασμένος...
Και μπορεί ο Αχμέτ Χακάν, ένας από τους πιο γνωστούς αρθρογράφους της «Hurriyet», να έσπευσε να επισημάνει με νόημα ότι η «Άλωση 1453» προσφέρεται για να τη δουν από τους ακραίους εθνικιστές της «εθνικής άποψης» στην Τουρκία μέχρι τους νεοοθωμανούς του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν, όμως φαίνεται πως τέτοιοι ομοϊδεάτες τους υπάρχουν και σε κύκλους της μειονότητας στη Θράκη.
Η αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ενωση Ξάνθης, μέσω του τμήματος νεολαίας, απηύθυνε πρόσκληση στους νέους της μειονότητας να συμμετάσχουν σε εκδρομή στην Αδριανούπολη (Edirne) στην Τουρκία, με μοναδικό σκοπό να παρακολουθήσουν από τους πρώτους την ταινία «Άλωση 1453».
Όπως αναφέρει το Έθνος, η εκδρομή έγινε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, τρεις μόλις μέρες αφότου είχε αρχίσει η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους. Σ' αυτή συμμετείχαν 58 άτομα και το γεγονός προβλήθηκε ιδιαίτερα στην Τουρκία καθώς και σε τουρκόφωνα μέσα της μειονότητας. Έσπευσαν μάλιστα να φωτογραφηθούν έξω από τον κινηματογράφο όπου έγινε η προβολή. Η ίδια η Τουρκική Ένωση Ξάνθης - Τμήμα Νεολαίας, όπως αυτοαποκαλείται, για ευνόητους λόγους θέλησε με δημόσια ανακοίνωσή της να ευχαριστήσει εκείνους που συμμετείχαν στην επίσκεψη στην Αδριανούπολη.
Εν τω μεταξύ το εγχείρημα των Τούρκων να προβάλουν την ταινία, που ουδόλως διεκδικεί καλλιτεχνικές δάφνες, και σε χώρες της Δύσης όπου ζουν και εργάζονται Τούρκοι, προκαλεί σάλο. Στη Γερμανία υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις από χριστιανικές οργανώσεις.
 «Αντί να γιορτάζουν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι θα έπρεπε να ντρέπονται γι' αυτά που έκαναν στους χριστιανούς» αναφέρεται σε ανακοίνωση χριστιανικών οργανώσεων στην Κολονία, που προτρέπουν τον κόσμο να μποϊκοτάρει το προπαγανδιστικό, όπως το αποκάλεσαν, φιλμ.
Σε ένα κείμενο έντονης κριτικής, ο αρθρογράφος της αγγλόφωνης «Daily News» (ανήκει στον όμιλο της «Hurriet») Μπουράκ Μπεκντίλ απευθύνεται στους συμπατριώτες του με αφορμή την προβολή της αμφιλεγόμενης ταινίας: «Αντί να μνημονεύουμε το 1453 σιωπηλά και κατ' ιδίαν, διατυμπανίζουμε θορυβωδώς σε όλον τον κόσμο πόσο πολύτιμη είναι για την Ευρώπη μια χώρα η οποία περηφανεύεται ότι η μεγαλύτερη πόλη της κάποτε ανήκε σε ένα άλλο έθνος, και πώς αυτή κατακτήθηκε διά της βίας». Και συνεχίζει:
«Δυστυχώς, εκατομμύρια Τούρκοι θα πάνε στις σκοτεινές αίθουσες για να αισθανθούν περήφανοι για τους προγόνους τους, αλλά και να δείξουν στα παιδιά τους ότι οι Τούρκοι όχι μόνο κυβέρνησαν με το σπαθί, αλλά το απολαμβάνουν κιόλας». Τέλος επικρίνει έντονα παρόμοιες εθνικιστικές πρακτικές και με πολλή ειρωνεία αναρωτιέται: «Άραγε θα υπάρξει και κάποιος άλλος Τούρκος παραγωγός ο οποίος θα επιχειρήσει να κάνει ταινίες όπως «Άλωση 1974» ή «Αφανισμός 1915»;
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/309653/pigan-ekdromi-stin-tourkia-gia-na-doun-tin-alosi-1453-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου