Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Ορισμός ετεροδημότη
Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.
Π.χ. δημότης του Δήμου Καβάλας που διαμένει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να ψηφίσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Καβάλας.
Πότε λειτουργεί ο θεσμός
Μόνο στις εκλογές για το Εθνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο
Πως λειτουργεί ο θεσμός
Ο ετεροδημότης που επιθυμεί να ψηφίσει στο τόπο διαμονής του υποβάλλει στο δήμο διαμονής αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.
Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών.
Που ψηφίζουν οι Ετεροδημότες
Με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι ετεροδημότες ψηφίζουν:
Στις ευρωεκλογές, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)
Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών
Συστήνονται μόνον για τις Εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές και διακρίνονται σε:
μεικτά, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες,
αμιγή όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από μια εκλογική περιφέρεια.
Περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος
Ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι δυνητικά και στον τόπο βασικής του εγγραφής
Ειδικά στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους.
Πως ο ετεροδημότης εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους
Υποβάλλοντας σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση.
Η αίτηση συμπληρώνεται και υποβάλλεται:
Είτε στο δήμο διαμονής
Είτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ που θα την προωθήσει στον δήμο διαμονής
Ο πολίτης έχει την δυνατότητα, εφ’όσον έχει πρόσβαση στο ιντερνετ να συμπληρώσει και εκτυπώσει την αίτηση, είναι όμως υποχρεωμένος να την υποβάλλει στο δήμο διαμονής του ή σε ΚΕΠ.
Κατά την υποβολή της αίτησης απαιτείται είτε αυτοπρόσωπη εμφάνιση του εκλογέα είτε εμφάνιση νόμιμα εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του (εξουσιοδότηση με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια αρχή).
Ο ετεροδημότης που είναι ήδη γραμμένος σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών ενός δήμου όπου διέμενε παλαιότερα μπορεί με νέα αίτηση του να ζητήσει την εγγραφή του σαν ετεροδημότης στο δήμο που διαμένει τώρα.
Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων δεν ψηφίζουν σαν ετεροδημότες.
Πως ο ετεροδημότης διαγράφεται από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Ο ετεροδημότης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους να ζητήσει με αίτησή του την διαγραφή του από αυτούς προκειμένου να ψηφίζει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής.
Εκλογείς που υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση ψηφίζουν στις εκλογές αυτές σαν ετεροδημότες.
Ψηφοφορία Δημοσίων Υπαλλήλων και Στρατιωτικών
Μετά την θεσμοθέτηση της ψηφοφορίας των ετεροδημοτών και στις Εθνικές Εκλογές οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα ψηφίζουν πλέον στον τόπο διαμονής τους σαν ετεροδημότες ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία.
Οι Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα Σώματα ασφαλείας ψηφίζουν είτε στον τόπο της βασικής τους εγγραφής είτε στον τόπο όπου υπηρετούν με ειδικές καταστάσεις.
Η αίτηση βρίσκεται εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου