Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ολόκληρη Πολυτεχνική ΔΠΘ Ξάνθης και δεν μπορεί να αξιοποιήσει το Αρχοντικό Στάλιου;


Συνέντευξη τύπου θα παραχωρηθεί αύριο Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π» με θέμα: «Μπορούμε να σώσουμε το αρχοντικό Στάλιου στην οδό Βενιζέλου;»
Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητοί φίλοι,
Υπάρχει στην Ξάνθη ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Πρόκειται για το κτήριο στην διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Βασ. Κωνσταντίνου, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης. Χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1880 από τον ευεργέτη της Ξάνθης Παναγιώτη Στάλιο.
Το κτήριο, ιδιοκτησία από ετών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει αφεθεί από πολλού χρόνου στο έλεος των στοιχείων της φύσης. Ήδη η στέγη έχει καταρρεύσει σε δύο σημεία (ανοιχτό εμβαδόν περί τα 10-12 τ.μ.) και στάζει σχεδόν από όλα τα σημεία της.
Με τις βροχές του Μαΐου-Ιουνίου, εκατοντάδες λίτρα νερού έπεσαν στα ξύλινα πατώματα του ορόφου και σε μερικά σημεία τα νερά έφτασαν στο ισόγειο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό προδικάζει το σάπισμα και την καταστροφή σημαντικών φερόντων στοιχείων του κτηρίου με πολύ πιθανό ενδεχόμενο την κατάρρευσή του σε κάποια σεισμική δόνηση.
Μεμφόμαστε το Δ.Π.Θ. για την αδιαφορία του. Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου εξ ονόματος του κτηρίου. Ζητούμε τη συμβολή της Πόλης (φορέων και πολιτών).
Για το σκοπό αυτό σας καλούμε στην συνέντευξη τύπου, όπου το ζήτημα θα αναπτυχθεί περισσότερο και από την οποία ελπίζουμε να ξεκινήσει μια τελεσφόρα προσπάθεια για τη σωτηρία του κτηρίου.
                                                                                 
Οι συνδιοργανωτές της Συνέντευξης

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης
Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης
Σύλλογος για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου