Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Λαογραφία, Χάλκινα Γουμένισσας, Κινηματογράφος, Συναυλίες σήμερα στις Γιορτές Παλιάς Πόλης


Πλατεία Μητροπόλεως 20:30

Τα χορευτικά συγκροτήματα των Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης που μας εκπροσωπούν στα φολκλορικά φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό θα χορέψουν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Συμμετέχουν:
η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης,
ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών “Τραντέλλενες”,
ο Σύλλογος Κιμμέριων «Ο Αμφέραος»,
το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης,
ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης,
η Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης,
ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης.

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ 21:30
Η Γουμένισσα έχει την δική της μουσική γειτονιά ή καλύτερα τη γειτονιά των μουσικών. Διακόσιοι, και πλέον λαϊκοί οργανοπαίκτες συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα και φτιάχνουν την δική τους ιστορία. Τα μουσικά όργανά τους είναι πνευστά κατά κύριο λόγο, αλλά δεν λείπουν και οι άλλες κατηγορίες. Στο πέρασμα του χρόνου όμως, μια κατηγορία μουσικών οργάνων ξεχώρισε από τα υπόλοιπα, κι έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με την ονομασία «χάλκινα» και ειδικότερα «Χάλκινα της Γουμένισσας». Διάφορες συγκυρίες βοήθησαν στην ανάδειξη τους, αλλά το κυριότερο όπλο τής αναγνώρισής τους, ήταν το πηγαίο ταλέντο των μουσικών που τα ανέδειξαν. Τα «χάλκινα» έχουν ταξιδέψει στην Αμερική, την Αυστραλία και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη δίδοντας συναυλίες με μεγάλη επιτυχία. Ο τρόπος που παίζονται οι διάφοροι παραδοσιακοί και μη σκοποί είναι ξεχωριστός, ιδιότυπος. Δεν είναι δυνατόν, όχι μόνο να περιγραφεί με λόγια, άλλα ούτε αναφορά να γίνει σε κάτι τέτοιο. Η μελωδία των χάλκινων αγγίζει την ψυχή του ακροατή, δημιουργώντας μέσα του μια γλυκιά αναστάτωση, ένα κύμα χαράς και λύπης.
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» και σας καλεί να περάσετε μαζί του μια υπέροχη βραδιά με μακεδονικούς ήχους και όχι μόνο.

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Λαϊκή βραδιά όλο κέφι με τον γνωστό σε όλους Σούλη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών 20:00
Οι γιορτές στο Σύλλογο Μικρασιατών συνεχίζουν  με μια καθαρά Μικρασιάτικη βραδιά. Γεύσεις νοσταλγίας και παράδοσης  δεμένες με την αντίστοιχη μουσική και χορούς, θα πλημμυρίσουν το χώρο…

Πολιτιστικός Σύλλογος Εβριτών 20:00
Είναι γεγονός πως οι Εβρίτες της Ξάνθης στηρίζουν και ενθαρρύνουν όλες τις προσπάθειες των νέων που σχετίζονται με την μουσική μας παράδοση, τη θέση τους αυτή μάλιστα την αποδεικνύουν έμπρακτα κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνοντας αρκετές βραδιές στο πρόγραμμά τους  φιλόδοξους, ταλαντούχους και συνάμα ελπιδοφόρους μουσικούς.
Απόψε σας προσκαλούν και σας περιμένουν, να απολαύσετε και να χειροκροτήσετε μαζί τους ένα ιδιαίτερα αξιόλογο νεανικό παραδοσιακό μουσικό σχήμα από την Αλεξανδρούπολη. Ένα συγκρότημα παθιασμένο με την παράδοση, που παρά την μικρή ηλικία των μελών του έχει να επιδείξει μια δημιουργική πορεία με αρκετές συμμετοχές σε συναυλίες, καθώς και συμπράξεις μεμονωμένες με άλλα σχήματα. Απόσταγμα της μουσικής παιδείας και των ποικίλων παραδοσιακών ακουσμάτων που έχουν όλα τα παιδιά, είναι η συνειδητοποιημένη επιλογή και το ξεκάθαρο ύφος της μουσικής που ερμηνεύουν. Το ρεπερτόριό τους βασίζεται στους παραδοσιακούς δρόμους γνωστών Θρακιώτικων μελωδιών από τον Έβρο, ανάμεικτο με σπάνια ακούσματα από την Βόρεια και Ανατολική Θράκη, χαρίζοντας με τον τρόπο αυτό έναν ήχο γεμάτο από ιδιαίτερες πινελιές άκρως παραδοσιακές.
Την μουσική ομάδα απαρτίζουν:
Η Δήμητρα Παπάζογλου, η πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια που με την αισθαντική της φωνή χαρίζει μια ιδιαίτερη ερμηνεία στα τραγούδια.
Ο Γιώργος Μπεζιργιαννίδης, ένα σπουδαίο ταλέντο στην γκάιντα που καταπλήσσει τους θεατές με την άρτια τεχνική του.
Ο Βαλάντης Κασπαρίδης ένας ουτιέρης μεστωμένος παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Ο Δημήτρης Μπεζιργιαννίδης, ο μικρός της παρέας, που καθορίζει το συνολικό μουσικό αποτέλεσμα με τα πλήκτρα του ακορντεόν του και
Ο Βασίλης Καβανόζης στα κρουστά, με την τέλεια αίσθηση του ρυθμού, που ολοκληρώνει το μουσικό μας σχήμα.

Μονοπάτι της Ζωής 20:30 Κινηματογράφος δίπλα στο ποτάμι
1η ημέρα
Το Ι.Θ.Τ.Π. προτείνει μια σειρά προβολών που σκοπό έχουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ερωτευόμαστε κι ονειρευόμαστε τους χώρους αυτής της πανέμορφης αλλά ανεξερεύνητης πόλης και να προσφέρουν την εμπειρία της κινηματογραφικής απόλαυσης μιας ταινίας σε έναν ιδιαίτερο χώρο…
Προβάλλονται οι ταινίες:
«Ο Μάριος και το κοράκι» του Γιάννη Μπουγιούκα (23’) 2010
«Τι κολυμπάει και γελάει» της Εμμανουέλλας Φραγκιαδάκη (17’) 2003

Νεανική Σκηνή 22:00
Tα εργαστήρια μουσικής και τα στούντιο της mad productions παρουσιάζουν συναυλία με μαθητές από τα εργαστήρια καθώς και νεανικά συγκροτήματα της πόλης μας που ετοιμάζουν τα πρώτα τους demo μέσα από τα στούντιο της mad.

Nostos Cafe Bar - πεζόδρομος Μαλετσίδου 5, Παλιά Πόλη 22.00
Συναυλία Live “Radial Groove”, (rock, alternative rock)
Είσοδος ελεύθερη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου