Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

…όταν τα σκουπίδια γίνονται τέχνη!


Η Booze Cooperativa σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και τον Σύνδεσμο Ξανθιωτών και Φίλων της Ξάνθης, «Οι Ταξιάρχαι», πραγματοποιούν από την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012 και έως την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013 την έκθεση σύγχρονης τέχνης ανακυκλώσιμων υλικών του εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση με τίτλο,

«ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ»

Πρόκειται για μια έκθεση η οποία συνδυάζει την Trash Art (Σκουπιδοτέχνη) με την Shadow Art (Τέχνη της Σκιάς), εστιάζοντας περισσότερο στη σκιά. Η τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά (Trash Art) είναι ένα σχετικά νέο κίνημα που χρησιμοποιεί άχρηστα αντικείμενα τα οποία μετατρέπονται σε έργα σύγχρονης τέχνης. Η κάθε δημιουργία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή και περισσότερα είδη σκουπιδιών ανάλογα με το θέμα και τον όγκο του έργου. Τα υλικά έχουν τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργούν μορφές εκ πρώτης όψεως. Όταν όμως φωτιστούν από δύο μοναδικά σημεία δημιουργούν δύο σκιές με συγκεκριμένο σχήμα. Οι σκιές του κάθε έργου χαρακτηρίζονται από μία τουλάχιστον αντιθετική σύζευξη. Τα έργα κρύβουν πολλά μηνύματα καθώς και αντικείμενα που σας προκαλούν να τα αναζητήσετε.


Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης γεννήθηκε στο Σαραντάπορο Λάρισας.
Σπούδασε στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Ξάνθη. Από το 2003 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο αντικείμενο των σπουδών του. Η αγάπη του για το περιβάλλον και το πάθος του για την τέχνη τον οδήγησαν στην αναζήτηση της κοινής περιοχής τους.

Ο πρώτος σταθμός του (εκτός όλων των προηγούμενων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του – ζωγραφική, κατασκευές με σύρμα, κ.ά.) ήταν η trash art (σκουπιδοτέχνη), η οποία συνδύαζε την περιβαλλοντική ευαισθησία του με την καλλιτεχνική δημιουργία. Συγχρόνως, η κατασκευή των έργων απαιτούσε γνώση των υλικών και της συμπεριφοράς αυτών αλλά και εφαρμογή αρχών μηχανικής και στατικής, γεγονός το οποίο έκανε την trashart ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Ο δεύτερος σταθμός στην καλλιτεχνική διαδρομή του είναι ένας συνδυασμός της trashart με τη shadowart (τέχνη της σκιάς). Σε μια προσπάθεια διερεύνησης της shadowart τον συνεπήρε ο μυστικισμός που εκπέμπεται από οποιαδήποτε σκιά καθώς και η μοναδικότητα του σχήματος που παίρνει με την παραμικρή αλλαγή της θέσης του φωτός ως προς το αντικείμενο. Και αποφάσισε να πειραματιστεί…

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης BOOZE (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα).

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου στις 21:00 το βράδυ.

Ανοικτά καθημερινά από 16:00 – 22:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου