Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 90 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ



Το τριήμερο 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου 2013, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την σύμβαση περί της ανταλλαγής των Ελληνικών & Τουρκικών Πληθυσμών, 30 Ιανουαρίου 1923-Συνθήκη της Λωζάνης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Σύλλογος Μικρασιατών ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης θα οργανώσουν μεγάλο αφιέρωμα με σειρά εκδηλώσεων.


Η πρωτοβουλία για το αφιέρωμα ανήκει στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων  ν. Ξάνθης, Θεόδωρο Ρωμανίδη με στόχο να ανασύρουμε στην ζωντανή μνήμη το μέγα αυτό ιστορικό γεγονός, που αποτέλεσε ορόσημο στην Ιστορία του Ελληνισμού και ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρο ιδιαίτερα στη Θράκη μας.

Αναλυτικά:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΩΡΑ:13:30-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Δυο φορές ξένος», για τους μαθητές των σχολείων της Ξάνθης.

ΩΡΑ:18:30-ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ «Π»  ΞΑΝΘΗΣ

Ημερίδα με θέμα, «Η Συνθήκη ανταλλαγής των Ελληνικών & Τουρκικών πληθυσμών»

Εισηγητές:

  • Φάνης Μαλκίδης, Λέκτορας Δ.Π.Θ., θέμα: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Συνθήκη της Λωζάνης»
  • Sait Cetinoglu, συγγραφέας-ερευνητής, θέμα: «Λωζάνη, η σύντομη ιστορία του διορισμού στον Βόσπορο ενός υποτελούς της αποικιοκρατίας».
  • Ragip Zarakolou, συγγραφέας, θέμα: «Αντανακλάσεις γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης στα απομνημονεύματα του Ριζά Νουρ».
  • Ευανθής Χατζηβασιλείου, Αν. καθηγητής Ιστορίας Μεταπολεμικού κόσμου Παν/μιου Αθηνών, θέμα: «Η Συνθήκη της Λωζάνης και η επίλυση του ανατολικού ζητήματος».
  • Άγγελος Μ. Συρίγος, Επ. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξ. Πολιτικής Παντείου Παν/μιου, θέμα: «Το μείζον: Τα πετρέλαια και οι αλλοδαπές εταιρείες. Το έλασσον: «Οι μειονότητες και τα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας».

 - Έκθεση καρτ-ποστάλ Σμύρνης, του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής.

- Δημοσιεύματα εφημερίδας της εποχής εκείνης (1924-1926) για τους πρόσφυγες και την ανταλλαγή


ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΩΡΑ:19:00-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ

- προβολή του ντοκιμαντέρ «Δυο φορές ξένος»
- τραγούδια και χοροί από τους Συλλόγους

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα Μ. Ασίας-Πόντου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΩΡΑ:12:00-ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ «Π»  ΞΑΝΘΗΣ

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, στις 12:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Σύλλογος Μικρασιατών ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης, παρουσιάζουν για τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους, την ηθοποιό Έφη Βλαχογιάννη, να αφηγείται με ζωντάνια και συγκίνηση, αποσπάσματα του βιβλίου της ΆνναςΚονόμοςαπό τις εκδόσεις Ποταμός και την Αnemon,



«Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ»

Μια Ελληνίδα και μια Τουρκάλα -οι επτάχρονες φίλες Ευγενία και Φάτμα- ζουν σ'ένα μικρό χωριό στα περίχωρα της Σμύρνης. Το 1922, ο πόλεμος και η καταστροφή της αγαπημένης τους πόλης θα τις χωρίσει για πάντα. Το μόνο που τις ενώνει είναι μια μυστική υπόσχεση. Ένα παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας και της μνήμης, με φόντο τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922-24.

……Σα να πλησιάζει ένας μεγεθυντικός φακός στις φωτογραφίες πλήθους, κυνηγημένου, τρομαγμένου πλήθους, να βρίσκει ένα μικρό κορίτσι χαμένο για ώρες από το σπίτι του, να παίρνει ανάσα και να διηγείται μια ιστορία, έτσι είναι το παιδικό βιβλίο της AnnaConomos «Η υπόσχεση» από τις εκδόσεις Ποταμός. Τα χρώματα που έχει βάλει επάνω στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες η ΝτανιέλαΣταματιάδη ζωντανεύουν τα δυο μικρά κοριτσάκια.
Δυο φιλενάδες, δυο γειτονοπούλες αντιστέκονται στον υποχρεωτικό χωρισμό, στο υποχρεωτικό μίσος, με μια απλή υπόσχεση. Θα καταφέρουν να την τηρήσουν;

Άννα Δαμιανίδη, www.protagon.gr, 20/09/2012



……ακούμε μαζί με τα παιδιά το παραμύθι για τα δυο κοριτσάκια απ’ τα περίχωρα της Σμύρνης, την Ευγενία και τη Φάτμα. Για τη φιλία που δεν ξεριζώθηκε, προσπερνώντας τον ίδιο το θάνατο, από γιαγιά σε εγγονή, στις δυο αντικριστές ακτές του Αιγαίου. Μοναδικά εργαλεία της παραμυθούς ένα παλιό σεντούκι (κάθισμα, βαλίτσα και καράβι) κι ένα ξερό τριαντάφυλλο. Ο «χλωρός παράδεισος» των παιδικών χρόνων με άρωμα πορτοκαλιάς και τριαντάφυλλου καθρεφτιζόταν, εκεί, με τα παραμυθένια λόγια, στα μαύρα μάτια της Φάτμα «που έλαμπαν σαν τ’ άστρα».Ήταν όμως και σ’ ένα άλλο «εκεί», δίπλα μας, στα μάτια των κοριτσιών των καθισμένων πλάι μας στο χαλί. Ήταν κι εκεί, στην άλλη μνήμη, των μικρών κοριτσιών που ήμασταν κάποτε εμείς, η μητέρα, η γιαγιά. Εκεί, και στα αναγνώσματα. Στην Αλάνα, της κατά Τσίρκα «Νυχτερίδας». Στην Κωνσταντινούπολη, της Λωξάντρας. Και, βέβαια, στο τραγούδι: «απ’ τον τόπο που είμαι γω ξέρουν ν’ αγαπούν/ ξέρουν τον καημό να κρύβουν/ ξέρουν να γλεντούν»……

Μαρία Τοπάλη, KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30 /9/ 2012


Η ελληνικής καταγωγής Άννα Conomos, γεννήθηκε στον Καναδά, πέρασε τα πρώτα χρόνια της στην Αυστραλία και στην Ελλάδα κι έπειτα εγκαταστάθηκε στη Βρετανία όπου ξεκίνησε και τη σταδιοδρομία της ως αφηγήτρια παραμυθιών. Από το 2001 εργάστηκε ως  αφηγήτρια και σεναριογράφος σε αίθουσες τέχνης και μουσεία σε όλη τη Βρετανία. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, συνέδρια, ωδεία στην Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το 2005 τιμήθηκε στην Αγγλία με το βραβείο StorytelleroftheYear. Την ίδια χρόνια συνίδρυσε την "Annamation” . Ακούραστη και δυναμική, η Άννα με την έκφραση της φωνής της απολαμβάνει να ζωντανεύει τους μύθους, τα παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο,  δίνοντάς τους ένα σύγχρονο ύφος.

Το βιβλίο περιέχει και dvd με την αφήγηση της ιστορίας σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, τούρκικα, αγγλικά).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, που διοργανώνουν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης το τριήμερο 15 έως 17 Φεβρουαρίου και η είσοδος θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου