Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Η ουσία δεν είναι στην εμφάνιση, είναι στο περιεχόμενο!



*Γράφει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σουζάνα Ριζγκάλα


Πάει η εποχή που μύριζα  από 7 μέτρα περίπου μια ντομάτα που τυχαία είχε ανθίσει στον κήπο μας και τώρα πηγαίνω στη λαϊκή με χιλιάδες ώριμα φρούτα και λαχανικά και δεν μυρίζω τίποτα ..!

Γεια σας! Όσοι διάβασαν το προηγούμενο άρθρο διατροφής ίσως σκέφτηκαν να γνωρίσουν την μεσογειακή διατροφή. Μία διατροφή απαλλαγμένη από επεξεργασμένα τρόφιμα που το μόνο που μας προσφέρουν είναι παραπάνω θερμίδες και πολλές τοξικές και βλαβερές για την υγεία ουσίες (πρόσθετα τροφίμων όπως συντηρητικά, χρωστικές κ.α).
Για όσους λοιπόν θέλουν να ξεκινήσουν μία σωστή μεσογειακή διατροφή , δηλαδή να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έχω να τους πω ΠΡΟΣΟΧΉ στην αγορά των φρούτων και λαχανικών. ΓΙΑΤΊ;
Σύμφωνα με έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αυτές τις μέρες,.
27 τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στις λαϊκές αγορές.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης πρόκειται για χημικές δραστικές ουσίες (πολλές από αυτές απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), των οποίων οι επίσημες εγκρίσεις αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα και πολλά άλλα.
Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:
Ύποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)
Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης (δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας (δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)
Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες (δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια).
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά, Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να είμαστε ήσυχοι για ότι βάζουμε στο καλάθι μας και πόσο μάλλον στο στομάχι μας!
1. Για να είναι ένα φρούτο ή λαχανικό φρέσκο πρέπει να είναι εποχής.
2.. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν είναι απαραίτητα τα  μεγάλα, τα λαμπερά χωρίς τρυπούλες. Ένα φρέσκο φρούτο μπορεί να είναι μικρό και χωρίς τόσο φωτεινό χρώμα .
3.. Να μυρίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά .Τα φρέσκα μυρίζουν έντονα ενώ όσα έχουν μεγαλώσει με πολλά φυτοφάρμακα θα μυρίζουν λιγότερο ή και καθόλου.
4. Δεν πειράζει αν η πατάτα είναι μικρή ή πολύ μεγάλη ,δεν πειράζει αν το αγγούρι είναι στραβό και το σταφύλι έχει μερικές χαλασμένες ρόγες. Η ουσία δεν είναι στην εμφάνιση είναι κυριολεκτικά στο περιεχόμενο.
5. Επειδή δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι, είναι καλό να μην τρώμε την φλούδα από τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός αν είναι βιολογικά.
 6. Όσοι έχουν κήπο μπορούν να ασχοληθούν με αυτό φυτεύοντας λαχανικά, θα τους βοηθήσει οικονομικά και ψυχολογικά.
Ξέρετε ,φταίμε και εμείς εν μέρη που κάποιοι "ποτίζουν" τα τρόφιμα μας με τοξικές ουσίες είτε είναι πρόσθετα τροφίμων είτε είναι φυτοφάρμακα. Αφού τα θέλουμε όλα τέλεια. Αν το πορτοκάλι είναι λίγο πράσινο δεν το αγοράζουμε, αν η πατάτα είναι πολύ μεγάλη δεν την αγοράζουμε, αν το μαρούλι έχει κάποια χαλασμένα φύλλα δεν το αγοράζουμε, αν το αγγούρι είναι στραβό δεν το αγοράζουμε, αν το μήλο είναι μικρό δεν  το αγοράζουμε, αν το μέλι ζαχαρώνει ούτε και αυτό το αγοράζουμε. Έτσι τους αναγκάζουμε να βρουν κάποιες μη φυσικές μεθόδους για να μας τα κάνουν "τέλεια".
ΛΙΣΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΟΧΗΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
φρούτα : Ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια .
Λαχανικά: Κουνουπίδι ,καρότα, κουκιά, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, πράσο, ραδίκια, σέσκουλο, σπανάκι.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Φρούτα: Ακτινίδια ,μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ.
Λαχανικά: Αγκινάρα, αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, πράσο, ραδίκια, σπανάκι,σέσκουλο.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Φρούτα: Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ.
Λαχανικά: Αγκινάρες, αντίδια, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ραπανάκι, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, κρεμμυδάκια φρέσκα.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Φρούτα: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια.
Λαχανικά: Κουκιά, μαρούλι, παντζάρι, ραδίκια, σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια.
ΜΑΪΟΣ
Φρούτα: Βερίκοκο, κεράσια, μούρα, μούσμουλα, πορτοκάλια, φράουλες.
Λαχανικά: Αγγούρι ,αντίδια, αρακάς, βλήτα, κολοκυθάκια, μαρούλι, παντζάρι, ραπανάκια, ραδίκια, σέσκουλο, σπανάκι, ραπανάκια ,σπαράγγια, φασολάκια, μανιτάρια, κρεμμυδάκια φρέσκα.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Φρούτα: Αχλάδια, βερίκοκο, βύσσινα, καρπούζια, κεράσια, μούσμουλα, πεπόνια, ροδάκινα, φράουλες, δαμάσκηνα, κορόμηλα.
Λαχανικά: Αρακάς, βλίτα, καρότα, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, πιπεριά, ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Φρούτα: Μπανάνα, ακτινίδιο, δαμάσκηνα, σταφύλια, φράουλες, αχλάδια, μήλα, σύκα, φραγκόσυκα, βερίκοκα, νεκταρίνια, βανίλιες, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα , καρπούζια, πεπόνια
Λαχανικά: Αγγούρι, αντίδι, αρακάς, βλίτο, κολοκυθάκια, λάχανο, μαρούλι, πιπεριά, ραδίκια, μπάμιες, φασολάκια, ντομάτες, παντζάρια, ραπανάκια, καρότα, κολοκύθες, μελιτζάνες, πατάτες.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Φρούτα: Αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, σταφύλια, σύκα, βατόμουρα.
Λαχανικά: Αγγούρια, καρότα, κολοκύθες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μπάμιες, πατάτες, πιπεριές, τομάτες, φασολάκια
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Φρούτα: Αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζια, μήλα, πεπόνια, ροδάκινα, σταφύλι, σύκα, βατόμουρα, κυδώνια, ρόδια.
Λαχανικά: Καρότα, κολοκυθάκια, μαρούλι, μπάμιες, πατάτες, πιπεριές, πράσο, σπανάκι, τομάτες, αγγούρια, φασολάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Φρούτα: ακτινίδια, αχλάδια, γκρέιπ φρούτ, κυδώνια, μανταρίνια, φιρίκια, μήλα, ξυνόμηλα λωτοί, σταφύλια, λωτοί, ρόδια.
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανο, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτες, πράσο, σέσκουλα, σπανάκια, ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Φρούτα: Ακτινίδιο, αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια, κάστανα.
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο Bρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, μανιτάρια, σέσκουλα, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Φρούτα: Ακτινίδιο, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια. κάστανα
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, πατάτα, πράσο, παντζάρι, σέσκουλο, σπανάκι

1 σχόλιο: