Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Προσκύνημα στον Άγιο Γεώργιο της Δρυμιάς


Στον Άγιο Γεώργιο Δρυμιάς βρεθήκαμε ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου. Η εκκλησία αυτή βρίσκεται 55 χλμ βορειοδυτικά της πόλης προς το Παρανέστι, στην κοινότητα της Πασχαλιάς, όπου βρίσκονται τα λείψανα του Άη Γιώργη ο οποίος έχει κάνει πολλά θαύματα. 













Μέσα στο χώρο της εκκλησίας είναι οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Ξάνθης που κάθε καλοκαίρι σφύζουν από παιδιά και νέους, αγόρια και κορίτσια από το 1996.

Ο π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, εορτάζων, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με τον εφημέριο π. Γρηγόριο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ντόπιων, φέτος δεν είχε τόσους πολλούς προσκυνητές σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Μια ακόμη δυσάρεστη συνέπεια της οικονομικής κρίσης… 







Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία μουσουλμάνων ή ενδεχομένως και βαπτισμένων, οι οποίοι πήγαιναν ως δώρο στον Άγιο αμνούς. Οι μουσουλμάνοι ονομάζουν το παρεκκλήσι αυτό Bayramli j Paskalya Ay Yorgi. Ο χώρος είναι γεμάτος με αφιερώματα από μουσουλμάνους, κυρίως Πομάκους (αφιερωματικές πλάκες με αραβικές επιγραφές, τερλίκια πομακικά, μικρές στάμνες, κομπολόγια κ.α.).
Ο π. Γεώργιος στον λόγο που απηύθυνε είπε δύο χαρακτηριστικές ιστορίες που φανερώνουν τον θαυματουργό Άγιο. Η μία είναι κατοίκου της Αθήνας που είχε σοβαρά άρρωστο παιδί και είδε στο όνειρο της έναν Άγιο που της είπε ότι είναι ο γιατρός της Ξάνθης και τη διαβεβαίωσε ότι το παιδί της θα γίνει καλά. Το παιδί γιατρεύτηκε και αυτή τυχαία μια φορά το διηγήθηκε σε μια Ξανθιώτισσα η οποία της έδειξε την εικόνα του Αγίου και αναγνώρισε αυτόν που γιάτρεψε το παιδί της!!!
Η άλλη ιστορία είναι από τις πολλές που καταγράφονται στο βιβλίο που υπάρχει με τις εντυπώσεις και επιθυμίες. Ένας κύριος ζητούσε από τον Άγιο να τον βοηθήσει να μη βασανίζει τη γυναίκα του. Μετά από 10 μέρες τα ίδια αρχικά του ονοματεπωνύμου του υπέγραφαν την ευχαριστία προς τον Άγιο.
Μια γιαγιά που είναι κάτοικος της Δρυμιάς έχει τόσο στενή σχέση με τον Άγιο που τον ακούει να περπατάει στο σπίτι της αλλά και οι επισκέπτες που φιλοξενεί. Όπως μια καθηγήτρια που βρέθηκε εκεί με τον άντρα της που δεν πίστευε. Κάποια στιγμή ο σύζυγος άκουσε βήματα και ρώτησε ποιος είναι. Ήταν ο μοναδικός που τα άκουγε!!! Και η απάντηση τον έκανε να πηγαινοέρχεται για να μπορέσει να συνειδητοποιήσει τι έζησε.
Η πρώτη μου επαφή με τον Άγιο έγινε πέρυσι. Φέτος πήγαμε ανήμερα στην εορτή του. Χάρηκα γιατί εκεί γίνεται μια γιορτή πραγματική! Μετά το τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προσφέρεται το ονομαζόμενο κεσκέκι που είναι σιτάρι βρασμένο με κοτόπουλο.
Η εικόνα του έχει αγιογραφηθεί κατόπιν μαρτυριών κατοίκων της περιοχής που τον έχουν δει. Η γιαγιά που προανέφερα, πέρυσι στην εορτή του Αγίου Πνεύματος μας είπε πως οι Άγιοι βρίσκονται διαρκώς δίπλα μας παντού. Μια γυναίκα καθαρή στην καρδιά και στη ματιά. Μια ξεχωριστή ψυχή. Ταπεινή και στα μάτια του Θεού βρίσκεται προφανώς υψηλά, αφού της επιτρέπεται να βλέπει Αγίους.

  

2 σχόλια:

  1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ.ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΣ ΔΡΥΜΙΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΓΙΟΣ???ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΜΟΥ.ΕΛΠΙΖΩ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η" ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΟΥ ΘΕΛΟΝΤΟΣ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΝΑ ΑΝΑΨΩ ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ.ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΜΑ ΕΛΕΝΗ ΝΑΝΤΙΑ ΜΟΥ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος. Βεβαίως και να έρθετε όποτε θέλετε (δεν είναι ανάγκη να πάμε δηλαδή του χρόνου). Την αγάπη μας από όλους και με το καλό να ανταμώσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή