Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Κόντρα ανάμεσα στους Συλλόγους Κρεοπωλών και Ποντίων για το Μουσείο Κεμάλ

Επιστολή προς τον Τούρκο Πρόξενο της Θεσσαλονίκης Tuğrul Biltekin, την οποία κοινοποιούν στο Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, απέστειλε το Σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης. Στην Επιστολή ζητούν να μάθουν πότε πρόκειται να επαναλειτουργήσει το Μουσείο – που είχε κλείσει για ανακαίνιση πέρυσι – και πότε θα επιστρέψουν σε αυτό τα προσωπικά αντικείμενα του Κεμάλ Ατατούρκ, που εκτίθενται προσωρινά στην Τουρκία. (Η επιστολή παρατίθεται παρακάτω).
Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης αντέδρασε με μια οφειλόμενη απάντηση όπως τόνισε, σημειώνοντας:
"Οδύνη, θυμό και ντροπή αισθανόμαστε για όσα διατυπώνει σε επιστολή του προς τον Τούρκο Πρόξενο Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος των κρεοπωλών Ξάνθης κ. Μπατζακίδης, Γ. απόγονος όσων επέζησαν της εθνικιστικής πολιτικής των Νεοτούρκων, για τον Μουσταφά Κεμάλ κυριότερου ενόχου της ποντιακής γενοκτονίας και γενικά της εθνοκάθαρσης που συντελέστηκε στην Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα".
Και συνεχίζει στην απάντηση του ο Σύλλογος Ποντίων:
"Επειδή ίσως δεν φτάσατε ακόμα τα κεφάλαια της ιστορίας που αναφέρονται στον Μουσταφά Κεμάλ, στο τμήμα ιστορίας / λαογραφίας που παρακολουθείτε, σας σημειώνουμε ότι η εθνικιστική πολιτική του Κεμάλ είναι υπεύθυνη για :
-          τις θηριωδίες και την βαρβαρότητα των Νεότουρκων, σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου αλλά και της δυτικής Μικράς Ασίας
-          τον βίαιο και αποτρόπαιο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, παιδιών – γυναικών – γερόντων, στα ατέλειωτα μαρτύρια που υπέβαλε τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολίας.
-          την εκρίζωση και διωγμό 1, 5 εκατομμυρίου Ελλήνων από την γη όπου για πάνω από τρις χιλιάδες χρόνια ρίζωσε, αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε ελληνικός πολιτισμός
-          την καταστροφή ενός τόπου όπου σπάρθηκε και βλάστησε ο Χριστιανισμός δίνοντας στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας τους περισσότερους Αγίους.
Ναι κ. Μπατζακίδη,  η ιστορία ούτε μεταφέρεται ούτε μετακομίζει. Γιατί η Ιστορία μας είναι εκεί. Στην γη που είναι σπαρμένη με τα κόκαλα δεκάδων γενεών  προγόνων μας, προγόνων σου, τις εκκλησίες και τα μνημεία μας, τα έργα των χειρών και του νου των Ελλήνων στο διάβα τριών και πλέον χιλιετιών.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με έδρα την Θεσσαλονίκη με πάνω από 400 σωματεία μέλη της, έχει δηλώσει κατ επανάληψη ότι η απόφαση για ανακήρυξη ενός άσχετου με τον Κεμάλ σπιτιού σε «Μουσείο Κεμάλ» είναι απαράδεκτη, ανιστόρητη, υβριστική για την μνήμη των θυμάτων των 353.000 αθώων του Ποντιακού Ολοκαυτώματος".
Ο Σύλλογος Ποντίων καταλήγει: "Σας προτείνουμε το επόμενο ταξίδι που θα διοργανώσετε να είναι προς την γη των προγόνων σας, για να δείτε πόσα «μνημεία» και «μουσεία» έχουν «συσταθεί» εκεί που δηλώνουν την παρουσία Χριστιανών και Ελλήνων και είναι «αφιερωμένα» σε προσωπικότητες των εκεί κάποτε Ελλήνων.
Ότι θυμίζει Ελλάδα έχει καταστραφεί, βεβηλωθεί η απαξιωθεί με βασική στόχευση την πνευματική γενοκτονία, αφού σας θυμίσουμε τις καταστροφές βιβλιοθηκών και αρχείων που κάηκαν ώστε να μην υπάρχουν σημάδια της παρουσίας και της κληρονομιάς μας.
Υ.Γ. Είμαστε βέβαιοι ότι η επιστολή του κ. Μπατζακίδη δεν απηχεί τις θέσεις του μεγαλύτερου μέρους των μελών του σωματείου κρεοπωλών Ξάνθης".
Επιστολή των Κρεοπωλών της Ξάνθης στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης για την επαναλειτουργία του Μουσείου του Κεμάλ
Η επιστολή που απευθύνεται στον Πρόξενο και υπογράφεται από το Γιώργο Μπατζακίδη, αναφέρει:
"Με αφορμή της επισκέψεως μελών του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Ξάνθης στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκεμβρίου 2012 επισκεφτήκαμε το Μουσείο Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ, όπου, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ήταν κλειστό λόγω ανακαινίσεως και ότι τα προσωπικά αντικείμενα του Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με σκοπό να επιστραφούν στο ακέραιο μετά το πέρας της ανακαινίσεως. Η αντιπροσωπεία μελών επισκέφτηκε ως εκ τούτου μόνο την αυλή, η οποία ήταν προσβάσιμη για το κοινό.
Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μας με το Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης στις 17 Ιουνίου 2013 λάβαμε την ενημέρωση ότι η οικία του Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ παραμένει κλειστή λόγω κάποιων τελευταίων εργασιών και ότι από τα προσωπικά του αντικείμενα, μόνο ένα μέρος θα επιστραφούν. Και ως προς την επαναλειτουργία του Μουσείου λάβαμε αόριστη απάντηση και ότι απλά μπορούμε να επισκεφθούμε την αυλή που είναι προσβάσιμη.
Με απογοήτευση και δυσαρέσκεια του Σωματείου των Κρεοπωλών Νομού Ξάνθης, αλλά και πλήθος άλλων επισκεπτών ανεξαρτήτου θρησκεύματος και εθνότητας, βλέπει τη μη πρόσβαση και τη μη επισκεψιμότητα στην οικία του Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ – μιας τεράστιας φυσιογνωμίας του 20ου αιώνα και που αποτελεί τιμή να βρίσκεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Σαφώς και με σεβασμό, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για περιουσία του Τουρκικού Κράτους και Έθνους. Το ιστορικό κομμάτι, όμως, τούτης της οικίας – Μουσείου του Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ δεν ανήκει ούτε στην Τουρκία ούτε στην Ελλάδα, η Ιστορία ανήκει μόνον στους λαούς.
Επειδή πληροφορηθήκαμε την ίδρυση αντιστοίχου Μουσείου Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ στην Τουρκία με τα προσωπικά του αντικείμενα από τη Θεσσαλονίκη ως εκθέματα θα θέλαμε να μας ενημερώσετε: α) αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η ανωτέρω είδηση και β) πότε ακριβώς θα επαναλειτουργήσει το Μουσείο Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ στη Θεσσαλόνικη, ώστε να καταστεί για το κοινό επισκέψιμο πολύ δε περισσότερο για τους χιλιάδες Τούρκους και μή επισκέπτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που επιθυμούν να δούν από κοντά τα προσωπικά αντικείμενα και την οικία του αναμορφωτή της σύχγρονης Τουρκίας.
Υ.Γ. Η Ιστορία ούτε μεταφέρεται, πολύ δε περισσότερο ούτε μετακομίζει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου