Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

5ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη 19 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2013

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..
Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…
Για δύο εβδομάδες η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής…
Σχετικά με το 5ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής
Από τον 19ο αιώνα, η μουσική στον ελλαδικό χώρο ενσωματώνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα στοιχεία από την δυτική μουσική κουλτούρα, δεν παύει όμως ποτέ να διατηρεί την μακραίωνη σχέση της με την μουσική της Ανατολής. Μάρτυρες της σχέσης αυτής είναι η τροπική, μορφολογική, ρυθμολογική και οργανολογική συνάφεια που παρουσιάζουν τα περισσότερα μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου με κοσμικά (λαϊκά και λόγια) και θρησκευτικά ιδιώματα της Τουρκίας και των Αραβικών χωρών της εγγύς Ανατολής. 
                Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη χρονιά φέτος, στοχεύει τόσο στην παρουσίαση πτυχών αυτής της μακραίωνης μουσικής συγγένειας με μια σειρά από συναυλίες, όσο και στην μουσικολογική τεκμηρίωσή της με μια σειρά σεμιναρίων-εργαστηρίων που πραγματοποιούνται κατά την διάρκειά του.

Ψηλαφώντας τη μορφή της μνήμης.
Παρασκευή 19  Ιουλίου  Μάνδρα Ξάνθης
Με το πέρασμα του χρόνου εκδήλωση «από το Σέρντιβαν της Μικράς Ασίας στην Μάνδρα Ξάνθης» 
Με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα μαλακώ­νουν, γλυκαίνουν. Καταστροφές, δράματα, θάνα­τοι, σεισμοί, πόλεμοι, βασανιστήρια, αρρώστιες. Και δεν είναι πού τα ξεχνάς. Όχι. Απεναντίας εί­ναι πού τα θυμάσαι, τ' αναπολείς, τα φέρνεις πί­σω ευγενισμένα, γενικευμένα, αχνισμένα απ' την ανάσα του αιώνιου, σφραγισμένα μ' ένα χαμόγελο…

«Ουχί  μακράν του κόλπου της Νικομήδειας, πλησίον της Βοάνης λίμνης κείται το χωρίον Σαριδογάνι, εκ διακοσίων πενήντα περίπου οικιων συγκείμενον.
Οι κάτοικοι του χωρίου τούτου διάγουσι την σήμερον ειρηνικως, φιλοπόνως άσχολουμενοι εις την καλλιέργειαν των πλουσιοπαροχων γαιων των».
«ο Δερβίσης – Ήτοι οι εν Τουρκιαι χριστιανοί κατά τον Μεσαίωνα» Αδαμαντίου Α. Βακαλόπουλου 1884


Συναυλία «ταξίδι στην Ανατολή» & Βιβλιοπαρουσίαση «ο Ύπατος της Σμύρνης» της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη.
Τετάρτη 24 Ιουλίου και ώρα 21.30 Αρχοντικό Παμουκτσόγλου Άβδηρα
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που ρίχνει φως  στις αθέατες πλευρές της Ιστορίας.
ΣMYPNH, 1919-1922
Κατά τη διάρκεια της τρίχρονης εκεί ελληνικής παρουσίας ο ύπατος αρμοστής Aριστείδης Στεργιάδης βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και της προσοχής όλων. Πώς αποτιμάται η θητεία του; Ποια ήταν η συμμετοχή του και ποια η ευθύνη του στα γεγονότα που οδήγησαν στη Mικρασιατική Kαταστροφή; Tα ερωτήματα που περιστρέφονται γύρω από το πρόσωπό του και το ρόλο του κατά την πολυτάραχη εκείνη περίοδο παραμένουν ακόμη και σήμερα αναπάντητα. Μέσα από τις αφηγήσεις εννέα ανθρώπων διαφορετικής τάξης, ηλικίας, εθνικότητας, μορφωτικού επιπέδου και πολιτικών πεποιθήσεων, ξεδιπλώνεται το σκηνικό της Σμύρνης κατά τις παραμονές αλλά και στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Συγχρόνως, οι περιγραφές και οι εξομολογήσεις τους συνθέτουν το πορτρέτο της τραγικής και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του Aριστείδη Στεργιάδη.
Ένα πολυφωνικό ιστορικό μυθιστόρημα, με άγνωστες στο ευρύ κοινό πληροφορίες γύρω από τα πρόσωπα και τα γεγονότα μιας πολυτάραχης εποχής.


Συναυλία «Θρησκευτικότητα και μουσικός πολιτισμός στην Οθωμανική ύπαιθρο»  με το μουσικό σύνολο Maye  
Σάββατο 3 Αυγούστου & ώρα 21.30 στον Μπεκτασίδικο τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο
Η συγκεκριμένη συναυλία θα φιλοδοξούσε να αναδείξει ορισμένες πτυχές του πνευματικού βίου και της λαϊκής θρησκευτικότητας της Ανατολίας, όπως αυτές εκφαίνονται μέσα από μορφές λαϊκής μουσικής έκφρασης της Οθωμανικής υπαίθρου. Έτσι, μέσα από ένα ευρύ οργανολόγιο θα αποδοθούν Μπεκτασίδικα Nefes και İlâhi από την κοινότητα των Alevi, ασίκικα Türkü, καθώς και οργανικά Zeybek, ως χαρακτηριστικά δείγματα της εγγενούς πνευματικότητας που ορίζει τα εν λόγω ιστορικά μεγέθη του λαϊκού μουσικού πολιτισμού της Ανατολίας.

Το μουσικό σύνολο Maye  (Η λέξη Maye (Μαγιέ) είναι περσικής προέλευσης και  χρησιμοποιείται από Πέρσες, Τούρκους, Άραβες και  Έλληνες, σημαίνει δε την «μαγιά»-βάση από την οποία κάτι ξεκινά να αναπτύσσεται.)είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο έρευνας, μελέτης και ερμηνείας λόγιων και λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων της βορειοανατολικής Μεσογείου και της εγγύς και μέσης Ανατολής. Μέλη του εργαστηρίου είναι οι Μάρκος Σκούλιος, Νίκος Ανδρίκος, Ευγένιος Βούλγαρης, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας και Σεργιος Βούλγαρης. Χρησιμοποιώντας αυθεντικά  όργανα από τις περιοχές αυτές όπως το Νέι, το Γυαϊλί ταμπούρ, το Βιολί, το Ούτι, η Πολίτικη λύρα, το Πολίτικο Λαούτο, το Σάζι, το αραβικό Μπουζούκ, το Τάρ, το Ντοτάρ, το Ραμπάμπ, η Νταρμπούκα, το Τομπάκ, το Μπεντίρ, το Ντάφ, και το Ρέκ και μέσα από μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση που ταυτόχρονα σέβεται τις υφολογικές ιδιαιτερότητες του κάθε ιδιώματος, το σύνολο Maye αποσκοπεί στην ανάδειξη της συνάφειας των ρεπερτορίων αυτών και στην αναπαράσταση μιας περιήγησης στο χώρο της ανατολικής μουσικής.


Συναυλία «Πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα» με το μουσικό σύνολο Maye  
Δευτέρα 5 Αυγούστου & ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης- στην αυλή με τα Χαμάμ.
Συναυλία που φέρει ως αφορμή της το ενδιαφέρον πολυεθνοτικό-πολυπολιτισμικό προφίλ της Κωνσταντινούπολης, καθώς αυτό αποτελεί το πλέον κρίσιμο χαρακτηριστικό στην διαμόρφωση της αστικής μουσικής δημιουργίας των αρχών του 20ού αιώνα. Γι αυτόν το λόγο το ρεπερτόριο έχει αντληθεί από συνθέτες που εκπροσωπούν τις ποικίλες εθνοτικές ομάδες και θρησκευτικές κοινότητες που συγκροτούν το αστικό Οθωμανικό περιβάλλον κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι, θα αποδοθούν έργα τούρκων-μουσουλμάνων συνθετών, καθώς και ρωμηών, αρμενίων και εβραίων, συνθεμένα σε διάφορες φόρμες της Οθωμανικής μουσικής φιλολογίας, όπως είναι εκείνες των Peşrev, Saz Semaîsi, Şarkı και Oyun havası.  
  

Ακόμη...
Σεμινάρια - Εργαστήρια για μουσικά όργανα, ορχήστρα και θεωρητικά
Για τη συμμετοχή στα workshops δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικού οργάνου. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όλους τους μουσικόφιλους.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης των workshops.
Δηλώσεις στα τηλ. 25410 25421 & email: fexanthis@gmail.com    
Υπεύθυνος των Workshops: Γιάννης Κατσούλης, 6944125845 

Ραδιοφωνικά αφιερώματα  «Ανατολική Μουσική στον αέρα της παλιά πόλης»
Το Ράδιο Ξάνθη 93,5 οργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ένα αφιέρωμα στην Λόγια Ανατολική Μουσική. Συνεντεύξεις, ζωντανή μουσική, αφιερώματα και εκπομπές συνθέτουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για να γνωρίσει κανείς τη λόγια Ανατολική μουσική. Συντονίζει ο Γιάννης Κατσούλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου