Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Μανιτάρια: Δώρο της φύσης

Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα, διαιτολόγος-διατροφολόγος


















Βαρέθηκα να βλέπω πιάτα γεμάτα με μακαρόνια και δίπλα λίγα μανιταράκια. Τα μανιτάρια δεν είναι στολίδια ούτε μπαχαρικό. Για αυτό σήμερα θα μιλήσουμε για τα όμορφα και πολύ  χρήσιμα για την υγεία μας μανιτάρια, αυτό το δώρο της φύσης για τον άνθρωπο.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που βρίσκονται στη φύση σε πολλές ποικιλίες και σε μεγάλο αριθμό. Τα μανιτάρια έχουν μεγάλη διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β3, φλαβονοειδή, σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνη D, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγγάνιο. Επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες σεληνίου το οποίο δεσμεύει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό μας και χαλκό όπου μαζί με τις βιταμίνες Β συμβάλλουν στην  υγεία και ομορφιά του δέρματος.
Τα μανιτάρια περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Περιέχουν επίσης υδατάνθρακες και πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας. Η ποιότητα της πρωτεΐνης των μανιταριών  πλησιάζει πολύ την ζωική οπότε είναι ιδανικό τρόφιμο και για όσους νηστεύουν. Επίσης περιέχει καλές ποσότητες από το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο συμβάλλει στην καλή διάθεση μας. Τα αγαπημένα μας μανιτάρια μας δίνουν μόλις 23 θερμίδες /100γρ.! και αυτό τους κάνει ιδανική τροφή για όσους προσέχουν την διατροφή τους.

Μπορείτε να φτιάξετε σούπα από μανιτάρια ή να φτιάξετε ρύζι ή μακαρόνια με μανιτάρια, μειώνοντας την ποσότητα του ρυζιού ή από τα μακαρόνια  και αυξάνοντας την ποσότητα των μανιταριών. Μπορείτε να τα προσθέσετε άφοβα στη σαλάτα, στα δημητριακά ή σε οποιοδήποτε γεύμα σας φαίνεται ελαφρύ και μη χορταστικό. Έτσι θα ελέγξετε την αύξηση του βάρους από τις παραπάνω θερμίδες.

6 σχόλια: