Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Κρύο: Καιρός για σούπες!

Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα, διαιτολόγος-διατροφολόγος


















Μαζί με το κρύο έρχεται και η επιθυμία για κατανάλωση μιας ζεστής σούπας. Η επιλογή μιας ελαφριάς σούπας ως πρώτο πιάτο είναι πολύ σωστή, ειδικά αν κάποιος έχει παραλείψει κάποια γεύματα, π.χ λόγω δουλειάς είναι σίγουρο πως γυρίζοντας στο σπίτι θα θελήσει να φάει μεγάλη ποσότητα φαγητού. Έτσι τρώγοντας πρώτα μια ελαφριά σούπα μειώνετε την ποσότητα του φαγητού που θα τρώγατε και κατά συνέπεια τις θερμίδες που θα καταναλώνατε, γιατί οι σούπες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον αν είστε άτομα που δεν τρώτε σαλάτες και σας αρέσουν οι σούπες λαχανικών, δεν έχετε παρά να προσθέσετε στο καθημερινό σας μενού σας μία ζεστή απολαυστική σούπα.
Μια σούπα μπορεί να είναι ένα πλήρες γεύμα, δηλαδή να αποτελείται: 1) από πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο ή ψάρι ή αυγό ή όσπρια 2)από υδατάνθρακες όπως λίγο ρύζι, λίγο κριθαράκι ή από υδατάνθρακες που προέρχονται από τα λαχανικά και τα όσπρια 3) από λίπος όπως το ελαιόλαδο ή το λίπος που περιέχεται στο κρέας.
Επίσης η σούπα ανάλογα με τα τρόφιμα με τα οποία έχει φτιαχτεί μπορεί να περιέχει μερικά ή όλα τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά όπως:
Βιταμίνη C, βιταμίνη E και βιταμίνες Β, ω3, ω6, ω9, λυκοπένιο ,σελήνιο, φυλλικό οξύ, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και νάτριο και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην απώλεια και στην διατήρηση του βάρους. Φυσικά είναι πολύ σημαντική συμβολή τους στην ενυδάτωση του σώματος.
Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε ότι δεν είναι όλες οι σούπες διαίτης και για να μειώσετε τις θερμίδες είναι καλό να μην προσθέτετε μεγάλη ποσότητα ρύζι ή πατάτα, διάφορες κρέμες, βούτυρο ή πολύ λάδι, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε πολύ τις θερμίδες χωρίς να σας προσφέρουν κάτι πραγματικά ωφέλιμο. Αν είναι να φτιάξετε μία σούπα με κρέας τότε δεν χρειάζεται καθόλου να προσθέσετε λάδι, γιατί κατά το βράσιμο το κρέας βγάζει κάποιο λίπος και είναι αρκετό για να φτιαχτεί μια νοστιμότατη σούπα.

Μπορείτε να παίξετε με τις γεύσεις και να φτιάξετε δικές σας συνταγές μιας και η μεσογειακή διατροφή με την μεγάλη ποικιλία τροφίμων προσφέρεται ακριβώς για αυτό. Ας μην ξεχάσουμε και τα πολύτιμα μυρωδικά και βότανα όπως το πιπέρι, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το βασιλικό, τον άνηθο, την πάπρικα, το θυμάρι, το μάραθο και το τζίντζερ, τα οποία θα αφήσουν και αυτά τη χάρη τους στο πιάτο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου