Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα θα καίμε τζάκια και σόμπες...


Ρύθμιση που θα απαγορεύει να καίνε τζάκια και ξυλόσομπες ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα προωθεί το υπουργείο ΠΕΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Η νέα ρύθμιση που προωθείται περιλαμβάνεται σε πακέτο μέτρων που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.
Με βάση πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, για τις εκπομπές από συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου θα ισχύει στάδιο προειδοποίησης.
Για ρύπανση άνω των 150 μg/m3 εξετάζεται η επιβολή απαγόρευσης να καίνε τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, ενώ δεν έχει αποφασιστεί εάν αυτή θα αφορά ενεργειακά τζάκια και συστήματα πέλετ.
Αφού έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέτρο και μόνο για ακραίες περιπτώσεις προορίζεται η ρύθμιση για τον χωροχρονικό περιορισμό της χρήσης τζακιών που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα απαγορεύεται να καίνε τζάκια και ξυλόσομπες, ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα, όπου θα σημειώνονται επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων.
Ακόμη, όπως σημειώνεται, προβλέπεται και θα εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, με εξαίρεση τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών, υπογραμμίζει το ΥΠΕΚΑ και η αποτύπωση του συγκεκριμένου μέτρου έχει προληπτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στην εφαρμογή αστυνομικών μέτρων.
Όπως αναφέρεται, η προωθούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) πηγάζει από την ανάγκη ύπαρξης ενός εργαλείου λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού και αποτελεί τη δεξαμενή των μέτρων, τα οποία επιλεκτικά και όχι απαραίτητα σωρευτικά μπορεί να ληφθούν σε ένα έκτακτο επεισόδιο, ανάλογα με την έντασή του.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, τα επίπεδα για τη λήψη μέτρων σε σχέση με την υγεία των πολιτών βασίζονται σε επιστημονικό πόρισμα της Επιτροπής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου