Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Αργία η εορτή των Τριών Ιεραρχών αλλά χωρίς εκκλησιασμό: Ήρθε η στιγμή διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους

Στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να συνεχίζει να θεωρείται ως μαθητική αργία η ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών αλλά να αποσυνδεθεί από τον εκκλησιασμό, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων. Ο ίδιος στον πύρινο λόγο του στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης τόνισε πως «δίνονται γνώσεις στα παιδιά αλλά όχι παιδεία και ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Και συνέχισε πως όλα τελικά κρίνονται από την οικογένεια, τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους γονείς για να γαλουχήσουν τα παιδιά, καλύπτοντας το τεράστιο κενό.
Συμφωνώ με τα όσα αναφέρει ο Μητροπολίτης και θα πρόσθετα κάποιες δικές μου σκέψεις για το ζήτημα. Είναι τώρα μια τρανή ευκαιρία να αποσυνδεθεί η Εκκλησία από το Κράτος. Να υπάρχει ο διαχωρισμός, ώστε να μπορέσει να κάνει απρόσκοπτα το μεγάλο έργο της. Το ελληνικό κράτος χρειάζεται την Εκκλησία, μόνο όταν είναι να κάνει τη δουλειά του. Όπως το να καλύπτει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας. Πλέον οι Έλληνες για να γίνουμε καλά θα πρέπει να πηγαίνουμε στα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία και για να τρώμε, στα συσσίτια των Μητροπόλεων.
Προφανώς μια τέτοια απόφαση θα έφερνε ένα αρχικό σοκ και ιδιαίτερα στους κληρικούς που θεωρούν το εισόδημα αυτό μια στήριξη, αλλά ο Θεός θα βοηθήσει να τα πηγαίνουν καλύτερα με τα ποίμνια τους, αφού δεν θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που περιμένουν από το κράτος τους μισθούς.
Δυστυχώς δεν μας κυβερνάει ο Άγιος Μέγας Κωνσταντίνος αλλά πολύ μικροί πολιτικοί σε εμβέλεια που δεν ξέρουν να διοικούν μια ποδοσφαιρική ομάδα, πολύ δε περισσότερο να κρατούν το τιμόνι του καρυδότσουφλου «Ελλάδα». 
Οφείλει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος να αρχίσει να σκέπτεται σοβαρά και να συζητάει εκτενώς με τους σεβαστές Ιεράρχες το ζητούμενο να μην υπάρχει αλληλοεξαρτώμενη σχέση της Εκκλησίας- κράτους. Γιατί το ίδιο το κράτος πολεμάει την Εκκλησία. Και όλα αυτά που λέει περί ελευθεριών στο θέμα των θρησκειών και της πίστης είναι προφάσεις εν αμαρτίες: ψεύτικες και αστήριχτες δικαιολογίες που δεν πείθουν.
Μα είναι δυνατόν να δέχεται το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (λέμε τώρα) μια αργία και να μην αναφέρει καθόλου το λόγο; Ότι τιμούμε και εορτάζουμε τη μνήμη και την σημαντική συνεισφορά των Τριών Ιεραρχών και των ευεργετών του έθνου μας στην παιδεία; Ποιος ο λόγος να είναι τότε κλειστά τα σχολεία; Για να κάνουν τζίρο οι καφετέριες; Επειδή οι πολιτικοί μας δεν έχουν πλέον πνεύμα ας τους ταρακουνήσουμε με αποφάσεις που θα τους προκαλέσουν σεισμό στα θεμέλια τους. Ίσως έτσι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε συλλογικά, αλληλέγγυα και να γίνουμε Ρωμιοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου