Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Πώς να φάω στο γιορτινό τραπέζι;

Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Να και έφτασαν οι γιορτές και το πρώτο πράμα που σκέφτεστε κυρίως και ιδιαίτερα όσοι έχουν νηστέψει είναι πότε θα φάτε τη γαλοπούλα μαζί με την ρώσικη σαλάτα , την τυρόπιτα της μαμάς ,την κρεατόπιτα της γιαγιάς, το μπόλικο κρασί και τα γλυκά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Η αλήθεια είναι κάποιος που ακολουθούσε μία σωστή μεσογειακή διατροφή δηλαδή έτρωγε κατά την διάρκεια της νηστείας τα όσπρια και το ψάρι του, τις διάφορες πίτες όπως μανιταρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα και έπαιζε με τις γεύσεις και χρώματα που μας χαρίζει αυτή η υπέροχη μεσογειακή διατροφή είναι πιο συγκρατημένος στην "λαιμαργία" των γιορτών.
Έτσι στο εορταστικό τραπέζι για να μπορέσετε να φάτε αυτά που θέλετε χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με παραπάνω θερμίδες είναι καλό να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
Αν είναι να πάτε σε άλλο σπίτι τότε πριν βγείτε από το σπίτι φάτε ένα μικρό μπόλ σαλάτα ή ένα μήλο
πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από το φαγητό
γεμίζετε το μισό πιάτο με σαλάτα
διαλέγετε ένα κανονικό  κομμάτι κρέας
προσθέτετε στο πιάτο σας 2-3 κουτάλια ρύζι ή πατάτες
παίρνετε ένα κομμάτι ή μπουκιά από κάθε τρόφιμο που τρώτε μόνο στις γιορτές
για επιδόρπιο ένα φρούτο ή ένα μικρό γλυκό ή το μισό εάν είναι μεγάλο όπως μία πάστα

Θυμηθείτε ότι δεν είναι η τελευταία μέρα που θα φάτε, μπορείτε να φάτε την πίτα της μαμάς την άλλη μέρα στο πρωινό με ένα ποτήρι γάλα και το γλυκό μπορείτε να το φάτε για απογευματινό αντί κατευθείαν μετά το μεσημεριανό. Σας εύχομαι καλές γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου