Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

H σωστή επιλογή τροφίμου

Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Το σημερινό άρθρο είναι πολύ σημαντικό και είναι απαραίτητο να έχετε αυτές τις γνώσεις για να μπορέσει η διατροφή να σας βοηθήσει και να σας χαρίσει τα πλούσια δώρα της. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις σωστές επιλογές των τροφίμων για την αντιμετώπιση των διάφορων αυξημένων αναγκών ή ελλείψεων κάποιων θρεπτικών ουσιών τα οποία είναι απαραίτητα για την σωστή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει να λένε "να φας αμύγδαλα, περιέχουν σίδηρο θα σου κάνουν καλό για την αναιμία" ή "πάρε καλύτερα συμπληρώματα διατροφής", "πόσες πιπεριές θα φας για να πάρεις την ποσότητα που θέλεις από μαγνήσιο". Τα παραπάνω παραδείγματα είναι λανθασμένα, γιατί η σωστή επιλογή του τροφίμου θα πρέπει να γίνεται με βάση τις θρεπτικές ουσίες με τις οποίες είναι πλούσιο το συγκεκριμένο τρόφιμο και όχι απλά να τις περιέχει.
Έτσι πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο δεν είναι η πιπεριά αλλά το σουσάμι, η σοκολάτα υγείας, τα αμύγδαλα κ.α 
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η βιταμίνη C η οποία σε μία κούπα κόκκινης πιπεριάς περιέχει 142mg βιταμίνη ενώ το πορτοκάλι που όλοι θεωρούν ως το πιο πλούσιο σε βιταμίνη c περιέχει 70mg βιταμίνη C.
Το τυρί φέτα περιέχει 160mg ασβεστίου ενώ τα 30mg παρμεζάνα περιέχουν 414mg ασβέστιο.
Επίσης πρέπει να προσέχετε ανά πόσα γραμμάρια περιέχει αυτό το τρόφιμο την συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικής ουσίας. Για παράδειγμα όλοι ξέρουμε ότι το ταχίνι περιέχει ασβέστιο, όμως η ποσότητα του ασβεστίου είναι 64 mg ανά κουτάλι της σούπας ενώ σε ένα γιαούρτι 1,5 % είναι 448mg. Οπότε καταλαβαίνετε ότι για να πάρετε την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου από το ταχίνι θα πρέπει να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες και είναι αδύνατο να γίνει αυτό.

Όχι ότι το ταχίνι δεν βοηθά. Ίσα ίσα το ταχίνι είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο αλλά αν  κάποιος δεν τρώει καλά και τρώει ένα κουτάλι ταχίνι, γιατί συνήθως αυτό κάνουν οι πιο πολλοί αφού πιστεύουν ότι το ταχίνι παχαίνει τότε δεν πρόκειται να πάρει την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου .Όμως εάν προσθέτει την κατάλληλη ποσότητα ταχίνι σε μία σωστή  διατροφή , δηλαδή να περιέχει όσπρια , λαχανικά ,φρούτα φρέσκια και αποξηραμένα, δημητριακά ολικής ,ψάρια και με τις απαιτούμενες ποσότητες , τότε επαρκεί και με το παραπάνω. Έτσι μάλιστα έχουμε μία σωστή και πλούσια σε ασβέστιο διατροφή όπως και αυτή με τα γαλακτοκομικά.
Τα τρόφιμα που περιέχουν κάποια μικρή ποσότητα θρεπτικών ουσιών βοηθούν στην συντήρηση τους στον οργανισμό σε καλά επίπεδα και όχι για να καλύψουν κάποιες απώλειες των θρεπτικών αυτών. Για παράδειγμα κάποιος που έχει χαμηλή φεριτίνη χρειάζεται άμεσα μεγάλες ποσότητες σιδήρου το οποίο είναι πιο εύκολο να τις πάρει από το κρέας παρά από τα αμύγδαλα ή από τις φακές. Αν όμως δεν έχει αναιμία και απλά θέλει να προσέχει τα επίπεδα του σιδήρου, τότε μπορεί να καταναλώσει αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι ο συνδυασμός των τροφίμων δηλαδή να φάει για μεσημεριανό το κρέας και για απογευματινό αποξηραμένα φρούτα και έτσι θα πάρετε όσο πιο πολύ σίδηρο μπορείτε.

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου