Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

«Το ταξίδι του Φερεϋντούν» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου με τίτλο «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 στη Δημοτική πινακοθήκη, στις 19.00 το απόγευμα .
Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Σταυρούλα Δαλάτση και ο συγγραφέας, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Θα προβληθούν επίσης αποσπάσματα από την ταινία του Δ. Γιατζουζάκη «Φερεϋντούν Φαριάντ – Ουρανός χωρίς διαβατήριο».
«Το ταξίδι του Φερεϋντούν» είναι ένα νέο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου που εξέδωσαν πρόσφατα οι εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο». Στόχος του είναι να απαντήσει με συμβολισμούς, σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην εποχή μας, ιδιαίτερα το ρατσιστικό και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Βασικό συστατικό στοιχείο της διδακτικής του είναι η έννοια της αυτοπεποίθησης και της αυτοβεβαίωσης που επιχειρεί ο συγγραφέας να διοχετεύσει στις νεανικές ψυχές. Εκείνο όμως που καθιστά το βιβλίο ξεχωριστό είναι ότι αναφέρεται στον φιλέλληνα Φερεϋντούν Φαριάντ, ο οποίος έζησε στην Ελλάδα, την αγάπησε και ζήτησε να θαφτεί στη χώρα μας, όπως και έγινε.
Ο Φερεϊντούν Φαριάντ (6 Δεκεμβρίου 1949 - 5 Φεβρουαρίου 2012) ήταν ποιητής, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφραστής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αραβικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά.
Στην Περσία είχε εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές και πολλές μεταφράσεις Ελλήνων και ξένων ποιητών.
Αποσπάσματα ποίησης του Φαριάντ, που είχε μεταφράσει ο ίδιος ο Ρίτσος στα Ελληνικά (κυκλοφόρησε από τον Κέδρο), διδάσκονται σε ανθολογία του Δημοτικού Σχολείου. Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις, έλαβε και το βραβείο Άντερσεν.
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Από μικρός έγραφε ποίηση και κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή σε νεαρή ηλικία. Εξέδωσε διηγήματα, νουβέλες, παραμύθια, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, ενώ έχουν κυκλοφορήσει μελοποιημένοι στίχοι του. Ως αρθρογράφος και δημοσιογράφος, έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ημερήσιες εφημερίδες. Ένα από τα όνειρά του ήταν να γυρίσει τον κόσμο. Όμως η Γη είναι μεγάλη και οι δυνατότητές του μικρές.
Έτσι, βρήκε τη λύση διαβάζοντας βιβλία για χώρες μακρινές, γράφοντας ιστορίες και ταξιδεύοντας με τη φαντασία του τις νύχτες, καθώς κοιτάζει τον έναστρο ουρανό. Κι από ψηλά, όπως υποστηρίζει, διακρίνονται τα πάντα…
Η Εικονογράφος Φιρουζέ Αχλαγί γεννήθηκε στην Περσία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Άρχισε να ζωγραφίζει στα δέκα της χρόνια και από τότε δεν έχει σταματήσει. Θέλοντας να γνωρίσει τους πολιτισμούς του κόσμου, ταξιδεύει σε πολλές χώρες, αλλά ζει μεταξύ Φρανκφούρτης και Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου