Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ο Γαλλικός κινηματογράφος στην Ξάνθη

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης  διοργανώνουν από την Τρίτη 13 έως και την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, το 8ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στην Ξάνθη.
Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων, του Πολιτιστικού Πολυχώρου, της Καπναποθήκης «Π», στις 19.00 για τις παιδικές ταινίες και στις 21.00 για τις ταινίες που απευθύνονται σε ενήλικες, στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη. Ειδικά για τους μικρούς φίλους του Ι.Θ.Τ.Π. θα οργανωθούν πρωινές προβολές στις 10.00 και στις 12.00 και τις τρεις ημέρες του Φεστιβάλ.

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν:

LE TABLEAU-TΡΙΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ, 19.00
ΓΑΛΛΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ / FRANCE-BELGIQUE, 2011
Σκηνοθεσία / Réalisation : Jean-François Laguionie, 76’

Ένας πύργος, ανθισμένοι κήποι, ένα απειλητικό δάσος, είναι αυτά που άφησε ημιτελή ένας ζωγράφος, για άγνωστους λόγους. Σε αυτόν τον πίνακα, ζουν τριών ειδών πλάσματα..
.



LE JOUR DES CORNEILLES-ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΙΟΥ, 19.00
ΓΑΛΛΙΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΒΕΛΓΙΟ / FRANCE, LUXEMBOURG, CANADA, BELGIQUE, 2012
Σκηνοθεσία / Réalisation : Jean-Christophe Dessaint, 96’

Ο Courge ζει με τον πατέρα του, ένα τυραννικό γίγαντα που του απαγορεύει να βγει από το δάσος στο οποίο ζουν. Έχοντας πλήρη άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, το αγόρι μεγαλώνει με μοναδική παρέα του ήρεμα φαντάσματα που στοιχειώνουν το δάσος…


COULEUR DE PEAU : MIEL-ΠΕΜΠΤΗ 15 ΜΑΙΟΥ, 19.00
ΓΑΛΛΙΑΒΕΛΓΙΟ / FRANCE – BELGIQUE, 2012
Σκηνοθεσία / Réalisation : Jung, Laurent Boileau, 75’
Μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας, 200 000 παιδιά διασκορπίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Γεννημένος στη Σεούλ και υιοθετημένος από μια βελγική οικογένεια, ο Jung είναι ένα από αυτά. Βασισμένη στο κόμικ Couleur de peau : miel, η ταινία επιστρέφει στους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Jung: το ορφανοτροφείο, της άφιξή του στο Βέλγιο, την οικογενειακή ζωή, τη δύσκολη εφηβεία ...


MICHEL PETRUCCIANI- TΡΙΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ, 21.00

ΓΑΛΛΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑ / FRANCE – ALLEMAGNE – ITALIE, 2011
Σκηνοθεσία / Réalisation : Michael Radford, 102

Παθιασμένος, ιδιοφυής, πλήρης, ερωτευμένος με τη ζωή και τις γυναίκες, ο Michel Petrucciani ήταν όλα αυτά ταυτόχρονα. Κυρίως όμως απέδειξε ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει το αναπόφευκτο. Υποφέροντας από την ασθένια των εύθραυστων οστών, η οποία περιόρισε την ανάπτυξή του, ο Petrucciani αρνήθηκε να βυθιστεί στον πόνο και έζησε με κίνητρο μια ακόρεστη όρεξη για τη ζωή και τη τζαζ που τον κατέκλυζε.

LA VIERGE, LES COPTES ET MOI- ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΙΟΥ, 21.00

ΓΑΛΛΙΑΚΑΤΑΡΑΙΓΥΠΤΟΣ / FRANCE – QUATAR – EGYPTE, 2012
Σκηνοθεσία / Réalisation : Namir Abdel Messeeh, 85’

Ο Namir φεύγει για την πατρίδα του την Αίγυπτο, με σκοπό να γυρίσει μια ταινίαγια τα θαυματουργά οράματα της Παναγίας στους κόπλους της κοπτικής χριστιανικής κοινότητας. Όπως λέει η μητέρα του, «Άλλοι τη βλέπουν και άλλοι δεν την βλέπουν.
Ίσως υπάρχει ένα μήνυμα σε όλο αυτό». Μεταξύ ντοκιμαντέρ, αυτοβιογραφίας και φαντασίας, μια εξαιρετική κωμωδία για τις ρίζες, τα πιστεύω ... και το σινεμά.

DE BON MATIN- ΠΕΜΠΤΗ 15 ΜΑΙΟΥ, 21.00

ΓΑΛΛΙΑΒΕΛΓΙΟ / FRANCE – BELGIQUE, 2012
Σκηνοθεσία / Réalisation : Jean-Marc Moutout, 91


Είναι Δευτέρα πρωί και ο Paul Wertret πηγαίνει στη δουλειά του. Είναι υπεύθυνος διαχείρισης λογαριασμών σε μια τράπεζα. Φτάνει, όπως το συνηθίζει, ακριβώς στις 8 η ώρα, βγάζει ένα πιστόλι και σκοτώνει δύο από τους προϊσταμένους του. Έπειτα κλείνεται στο γραφείο του. Όση ώρα περιμένει να έρθει η αστυνομία, ο Paul ξαναβλέπει κάποια κομμάτια της ζωής του καθώς και τα γεγονότα που τον οδήγησαν να διαπράξει το διπλό έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου