Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Σημεία από τις θέσεις του νέου Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη για την προγραμματική περίοδο και το ΠΕΠ-ΑΜΘ 2014-2020

Κατά τη χθεσινή(25/6/2014) ενημερωτική συνάντηση που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, με παρουσία των νυν αλλά και των νεοεκλεγέντων Δημάρχων της Περιφέρειας για την πορεία κατάρτισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος (ΠΕΠ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜ-Θ)2014-2020, ο νέος Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης ενδεικτικά τοποθετήθηκε  στα εξής σημεία:
1)      Το πρόγραμμα ΠΕΠ-ΑΜΘ τα προηγούμενα χρόνια παρουσίασε κοινότυπο συντηρητισμό, με αποτέλεσμα τη διαπιστωμένη πλέον αναδιαρθρωτική-αναπτυξιακή αδράνεια στην Περιφέρεια και τη διαρκή πτώση του εγχώριου ΑΕΠ.
2)      Κατέθεσε, προ 15νθημέρου ολοκληρωμένη πρόταση στη Διαχ/κή Αρχή και στην Ομάδα Εργασίας για να περιληφθεί στον πυρήνα της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής του ΠΕΠ-ΑΜΘ ως νέος πυλώνας ο τουρισμός, σε όλες του τις μορφές. Στόχος να καταστεί η  Περιφέρεια τουριστικός προορισμός αριστείας (ως δέσμη επιμέρους διακριτών προορισμών), με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και στοιχεία έδρασης το άθικτο περιβάλλον και τον πολιτισμό και με ενεργοποίηση πολυεπίπεδης, πολυτομεακής και πολλών κατηγοριών χρηματοδότηση.
3)      Ανέφερε ότι σταθερή θέση και γνώμονας των εντάξεων νέων έργων προσδιορίζεται η καθαρή συνεισφορά στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, η καταπολέμηση της ανεργίας και η αναπτυξιακή-κοινωνική αναγκαιότητά τους.
Δήλωσε ότι «Δεν μπορούμε να εντάσσουμε έργα σ’ αυτήν, την κρίσιμη οικονομικά περίοδο, που θα κάνουν απόσβεση μετά από 100-200 χρόνια, αλλά επιβάλλεται να στοχεύουμε σε έργα άμεσης απόδοσης και ωφέλειας για την κοινωνία. Οι πόροι είναι πεπερασμένοι και το κάθε ευρώ πρέπει να είναι αποδοτικό άμεσα».
Επεσήμανε ότι  πολυδάπανες μελέτες που εξελίσσονται ειδικά στην προσπελασιμότητα (οδοποιία, σιδ. συνδέσεις κλπ) εντάχθηκαν χωρίς συγκροτημένη πρόβλεψη πόρων, τα δε μεγέθη των αντίστοιχων διατεθειμένων  πόρων των προγραμμάτων (ΠΕΠ- τομεακών κλπ.)είναι πολύ μικρότερα, υποπολλαπλάσια των εκτιμώμενων προϋπολογισμών των μελετών.
4)      Επίσης, ότι αποτελεί σταθερή επιδίωξη η αξιοποίηση και η αναπτυξιακή συνέργεια του ΠΕΠ με κάθε τομεακό διασυνοριακό ή άλλο πρόγραμμα, στη λογική της μεγιστοποίησης των πόρων και της συμπληρωματικότητας των προγραμμάτων.
5)      Ζήτησε τέλος, τεχνοκρατικές πρόνοιες από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της καθημερινότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης και με πόρους του νέου ΠΕΠ.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου