Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Εσπερινός της Αγίας Όλγας στο Καλό Νερό Ξάνθης

Στις 10 Ιουλίου 2014 (παραμονή της εορτής της Αγίας Όλγας) πραγματοποιήθηκε στο χωριό Καλό Νερό Ξάνθης πανηγυρικός Εσπερινός. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων. Παραβρέθηκαν πολλοί προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή (ανάμεσά τους πολλές εορτάζουσες Όλγες). Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με μουσική και τραγούδια.
Πού βρίσκεται το Καλό Νερό
Το χωριό Καλό Νερό βρίσκεται κοντά στο χωριό Καρυόφυτο Ξάνθης. Για να φτάσουμε εκεί από τη Σταυρούπολη, παίρνουμε το δρόμο που οδηγεί από το Δαφνώνα προς το Λειβαδίτη. Μόλις μπούμε στο Άνω Καρυόφυτο στρίβουμε δεξιά, ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί προς τα χωριά Καστανίτης και Μαργαρίτης.  Σε δύο περίπου χιλιόμετρα συναντάμε στο δεξί μας χέρι ένα χωματόδρομο, ο οποίος οδηγεί στο εγκαταλελειμμένο χωριό Καλό Νερό. Το παρεκκλήσιο της Αγίας Όλγας προβάλλει επιβλητικό στην κορυφή ενός λόφου, σε ένα σημείο με καταπληκτική θέα.
Το ιστορικό της ανέγερσης του παρεκκλησίου της Αγίας Όλγας
Το παρεκκλήσιο της Αγίας Όλγας κτίστηκε πριν από είκοσι χρόνια το 1994 με πρωτοβουλία του κυρίου Θεόδωρου Ξαντινίδη. Ο κύριος Ξαντινίδης (έτος γέννησης 1934) ήθελε να πραγματοποιήσει παλαιό όνειρο του πατέρα του Στυλιανού Ξνατινίδη κτίζοντας ένα ξωκκλήσι σε κάποια βουνοκορφή.  Το 1994 κατόρθωσε να ολοκληρώσει το παρεκκλήσιο αυτό προς τιμήν της Αγίας Όλγας, τιμώντας παράλληλα τη μητέρα του και την κόρη του που έχουν το όνομα της αγίας και ισαποστόλου Όλγας.
Στο ναό υπάρχει εικόνα της Αγίας Όλγας αγιογραφημένη από την αγιογράφο Ειρήνη Τρίκη. Οι εικόνες του τέμπλου αγιογραφήθηκαν από το Ζαφείρη Καλλίδη.

Κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής της Αγίας Όλγας πραγματοποιείται εδώ πανηγυρικός εσπερινός ενώ στις 11 Ιουλίου τελείται η Θεία Λειτουργία.

Κείμενο του Νίκου Κόκκα από το ιστολόγιο http://agiaolga.blogspot.gr/2014/07/blog-post_10.html
Φωτογραφίες της Νάντιας Νάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου