Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Θερμή η φιλοξενία των Ξανθιωτών στον Οικουμενικό Πατριάρχη (Η ομιλία του στο Αμφιθέατρο)


Μετά από 13 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ξάνθη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Θράκη. Θερμή ήταν η υποδοχή που του επιφύλαξε ο Ξανθιώτικος λαός στην κεντρική πλατεία της πόλης το απόγευμα της 23ης Σεπτέμβρη και έπειτα ακολούθησε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης. Το χριστεπώνυμο πλήθος πλημμύρισε το κέντρο με την παρουσία του και ζήτησε την ευχή και την ευλογία του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.
Λαμπρή ήταν η μουσικοχορευτική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Μικρασιατών, Ποντίων και Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης με θέμα: «Τη Μάνα του τη λένε Θράκη, Πόντο, Μ. Ασία» προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Την ομιλία του την παραθέτουμε εξ ολοκλήρου μέσα από το ιστολόγιο μας και τον ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας για την επίσκεψη του στην πόλη μας και την Θράκη μας. Να μου επιτραπεί το προσωπικό σχόλιο ότι πολύ χάρηκα που τον είδα από κοντά μετά από 13 χρόνια που ήμουν δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Εμπρός» και είχα καλύψει λεπτό προς λεπτό τα μέρη που επισκέφθηκε στην Ξάνθη. Ευχόμαστε να τον δούμε και πάλι σύντομα στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.
Να σημειώσουμε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης πολύ χάρηκε ιδιαίτερα για το γεγονός πως παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ίμβρο η οποία έχει μόνο 300 χριστιανούς τη χειμερινή περίοδο.
Επίσης τόνισε ότι ακόμη κρατά το μπαστούνι που του είχε δωρίσει ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης πριν αρκετά χρόνια και ότι κάθε χρόνο λαμβάνει το ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης. Για τους Πόντιους υπογράμμισε ότι προσεύχεται για τους απανταχού Ποντίους όταν τελεί τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά (για πέμπτη χρονιά φέτος) και προανήγγειλε το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη στον Πόντο με τη συνοδεία των Μητροπολιτών Δράμας και Νεαπόλεως και του Ηγουμένου της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους.

Παναγιώτατε σας ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου