Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Οι Άγιοι που κυκλοφορούν ανάμεσα μας

«Ο άνθρωπος δεν θέλει πολλά για να ’ναι ευτυχισμένος. Φτάνει να ’χει δυο-τρεις φίλους να τον αγαπούνε πραγματικά, και χρήματα τόσα για να μπορεί να τους κερνά». Αυτά τα λόγια του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη είναι μια «γροθιά στο στομάχι» για όσους ψάχνουν τη ζωή στα πολλά και τα μεγάλα. Και όμως εμένα με βρίσκουν τόσο σύμφωνη!!! Να αγιάσουν τα κόκκαλα του αξέχαστου Κρητικού καλλιτέχνη.
Πραγματικά θα μου πεις υπάρχουν τέτοιοι φίλοι; Προσωπικά ξέρω ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα και πάντα είναι τόσο γενναιόδωροι που σε συγκινούν με την προσφορά τους. Οι ίδιοι γυρνούν στο δρόμο, ψάχνουν δουλειά, ζούνε με λίγα ευρώ και όμως όταν θα σε δούνε θα σε κεράσουν, θα σου δώσουν από αυτό που έχουν για να φας εσύ και να ευχαριστηθούν αυτοί.
Είναι το γνωστό δίλεπτο της χήρας που επιβράβευσε ο Χριστός και το βλέπεις σε ανθρώπους που δεν τους εντοπίζει η ματιά σου, γιατί συνήθισες να ξεχωρίζεις εκείνους που κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή. Αυτοί δεν κάνουν θόρυβο. Η πατημασιά τους είναι όμως σιγανή και ταπεινή στη γη. Η θωριά τους όμως αναγνωρίζεται από τον ουρανό, από Εκείνον που είναι η Αλήθεια και βλέπει στις καρδιές των ανθρώπων κατευθείαν.
Άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, σου δίνουν να φας εσύ, άνθρωποι που δεν έχουν αυτοκίνητο σου δίνουν χρήματα για να βάλεις βενζίνη, άνθρωποι που τρώνε δύο φορές την εβδομάδα σαλάτα αντί για φαγητό, σε κερνάνε καφέ. Αυτοί είναι οι πραγματικοί πλούσιοι. Γιατί σου δίνουν από το περίσσευμα της καρδιάς τους και όχι από το περίσσευμα των υλικών. Πόσο με σκλαβώνει αυτή η αγάπη! Με κάνει να αναρωτιέμαι και να σκέφτομαι πως ο Παράδεισος ήδη τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες και εγώ ούτε το πόμολο του δεν θα μπορώ να αγγίξω.
Για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας Αγίους… Είθε να τους μοιάσουμε έστω και λίγο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου