Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «Οι Κλητοί Και Οι Εκλεκτοί»

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή η βασιλεία του Θεού περιγράφεται σαν ένα μεγάλο συμπόσιο στο οποίο καλούνται να λάβουν μέρος όλοι οι άνθρωποι. Εν τούτοις οι καλεσμένοι δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, παρμένες από την καθημερινή ζωή. Το χωράφι, τα πέντε ζεύγη βοδιών, ο γάμος, είναι τρεις από τις πολλές πιθανές περιπτώσεις και δικαιολογίες προερχόμενες από την άψυχη φύση, από το ζωϊκό βασίλειο και την ανθρώπινη ζωή, που μπορούν να κρατήσουν τον άνθρωπο μακρυά από το θείο προσκλητήριο, από την συμμετοχή του στο μεγάλο συμπόσιο. Αυτά που έδωσε ο Θεός σαν δώρα στον άνθρωπο εμποδίζουν την ανταπόκρισή του στο θείο προσκλητήριο.
Αυτό συμβαίνει όταν δεν γίνεται σωστή ιεράρχηση στα αγαθά η στις εκδηλώσεις της ζωής. Όλα τα πράγματα έχουν τη θέση τους και όλα τα έδωσε ο Θεός με σκοπό όχι να τα υποτιμούμε, να τα φθείρουμε, να τα εκμηδενίζουμε, ούτε όμως και να τα κάνουμε απολύτους κυριάρχους, σε τρόπο ώστε να γίνουμε δούλοι σ' αυτά, άλλα τα πάντα δόθηκαν για να βρίσκουν τη σωστή τους τοποθέτηση, ιεραρχημένα σε σχέση προς τον Θεό.
 Το χωράφι, τα ζεύγη βοδιών, ο γάμος είναι τρεις από τις πολλές πιθανές περιπτώσεις που μπορούν να κρατήσουν τον άνθρωπο μακρυά από το θείο προσκλητήριο. Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και άλλες παρόμοιες ασχολίες παρμένες από την καθημερινότητα: το εργοστάσιο, τα μηχανήματα, το αυτοκίνητο, τις επαγγελματικές ασχολίες. Όλα αυτά δημιουργούν στον άνθρωπο την εντύπωση ότι είναι αυτάρκης και παντοδύναμος, κι έτσι αρνείται τη συμμετοχή του στο τραπέζι της βασιλείας του Θεού, την αρνείται είτε με την αδιαφορία του είτε με την επιθετική στάση του είτε με την ειρωνική του διάθεση.
Το τραπέζι της θείας αγάπης είναι έτοιμο, ο Θεός στέλνει τους δούλους του, τους εργάτες του ευαγγελίου να καλέσουν τους ανθρώπους για να προσέλθουν και να γευθούν τα αγαθά τα άφθαρτα, να κοινωνήσουν του σώματος και του αίματος του Χριστού.
Η άρνηση των καλεσμένων όμως δεν σημαίνει και την ματαίωση του μεγάλου δείπνου.  Το σχέδιο του Θεού πραγματοποιείται μέσα στον κόσμο, μέσα στην ιστορία, παρά τις αρνήσεις των ανθρώπων.  Όσοι αρνούνται δεν ματαιώνουν το έργο του Θεού, απλώς αποκλείουν τον εαυτό τους από την χαρά της σωτηρίας. 

ΕΚ  ΤΗΣ  ΙΕΡΑΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου