Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ανθρωπογεωγραφίες – Γνωριμία με την τοπική ιστορία

Παρασκευή 06/02 09:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης συμμετέχει στο πλαίσιο των εορτών με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στόχος η προσέγγιση της παράδοσης και της ιστορίας μας, με διαφορετική ματιά μέσα σ’ ένα γιορτινό κλίμα. Η αντιμετώπιση της ίδιας ιδέας, με τόσο διαφορετικούς τρόπους και μέσα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.  Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. 
Στο μουσείο μνημονεύουμε ιστορίες του Αίσωπο (του μαυρομάτη της αρχαιότητας) αλλά και του καραγκιόζη (του μαυρομάτη του νεότερου) του  Καΐπς, του Αντουνούδ’ και  του Σουκράτς   ή   καρκάμπιλλους που καθημερινά «έθυε» στο Διόνυσο κι έπαιρνε τους δρόμους του «Ουζούν—σουκακιού»   σκουντουφλώντας.
«Ο Καΐπς λίγο πριν απ' τον πόλεμο του 40 έμεινε, με τους παληούς του γνώριμους, εκεί κάτω, ανάμεσα στα λουλούδια, και τους σταυρούς και τα κάγκελλα, για πάντα. Και πια δεν μπορεί νάρχεται..., για να τους κάμει τα «θελήματα», πού... τον προστάζουν».

Οργάνωση ΦΕΞ  - Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου