Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ»

Ο πόθος απόκτησης θησαυρών συνδέεται με κάτι βαθύτερο, με το αίσθημα της ασφάλειας, της άνεσης, της αξιοπρέπειας. Το Ευαγγέλιο όμως μας διδάσκει ότι αυτά δεν τα προσφέρουν οι θησαυροί αυτού του κόσμου.  Εδώ στη γη «ο σκόρος και η σήψη τους καταστρέφουν και οι διαρρήκτες τους κλέβουν». 
Βέβαια από την εποχή του Χριστού τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Οι άνθρωποι βρήκαν καλύτερους τρόπους εξασφάλισης των αγαθών τους. Σήμερα υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες, καταθέσεις σε Τράπεζες, «επενδύσεις» σε επιχειρήσεις. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν ο σκόρος και η σήψη, άλλης μορφής. Ποτέ τελικά δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτα ασφαλής.
Ένας πόλεμος, μια πολιτική αναστάτωση και τα πάντα ανατρέπονται. Ακολουθεί μία οικονομική κρίση και περιουσίες μεγάλες εξανεμίζονται.  Μεταβάλλονται τα οικονομικά δεδομένα και το εμπόριο οδηγεί σε χρεοκοπία. Αλλά κι όταν δεν συμβούν αυτά, συχνά αυτού του είδους ο θησαυρισμός συνδέεται με τόση αγωνία και υπερένταση, ώστε εκμηδενίζονται η αξία και η άνεση που δήθεν προσφέρει. Δεν είναι λίγο το άγχος στην εποχή μας που σχετίζεται με το κυνήγι των θησαυρών.
Ο Κύριος επισημαίνει: «Όπου είναι ο θησαυρός σου, εκεί θα είναι και η καρδιά σου». 
Συγκεντρώστε, προτρέπει, θησαυρούς πνευματικούς, αυξήστε την περιουσία της πίστεως, πολλαπλασιάστε τα έργα της αγάπης, φροντίστε να αυξάνει συνεχώς η καθαρότητα της ψυχής σας, η αγνότητα, η ταπεινοφροσύνη, η ειλικρίνεια και η τιμιότητα.  Δώστε τροφή στον πεινασμένο, στέγη στον ξένο, στοργή στον άρρωστο, συμπαράσταση στον αβοήθητο. Όλα αυτά όμως όχι «προς το θεαθήναι τοις ανθρώποις». 
Γιατί τότε στην ουσία δεν θησαυρίζουμε εν ουρανώ αλλά επί της γης. Στο βάθος ποθούμε να κερδίσουμε τον έπαινο σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο.  Συγκεντρώνουμε με επιμέλεια, με απλότητα, χωρίς επίδειξη, πνευματικούς θησαυρούς και τους καταθέτουμε στην Τράπεζα του ουρανού, στα χέρια του Θεού.
  Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που αρχίζει από αύριο σκοπό έχει να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε σοβαρά την πορεία της ζωής μας. Που έχουμε στραμμένη την προσοχή μας; Σ’ αυτά που γίνονται αυτές τις ημέρες και ευτελίζουν τον άνθρωπο η στα σεμνά, τα δίκαια, τα υγιή, τα αγνά που διδάσκει η Εκκλησία μας;  Θησαυρίζουμε «θησαυρούς επί της γης» η «εν τω ουρανώ»;                                       
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου