Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Πώς γίνεται νόστιμη η νηστεία!

Γράφει η Σουζάνα Ριζγκάλα, διαιτολόγος-διατροφολόγος 

Σήμερα θα μιλήσουμε για το πως θα χάσουμε τα κιλά των γιορτών. Μην σας φανεί παράξενο γιατί για να τα χάσετε θα πρέπει να τρώτε καλά τώρα στη νηστεία.
Η νηστεία δίνει στο σώμα μας την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να χαίρεται πραγματικά τις τροφές που μας χαρίζει η φύση. Το ότι δεν τρώμε κρέας και τρόφιμα με γάλα δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα τρόφιμα ή ότι έχουμε λίγες επιλογές για να φτιάξουμε τα καθημερινά μας γεύματα, αντιθέτως η νηστεία μας καθοδηγεί στη κατανάλωση πολύ νόστιμων, υγιεινών και διαφορετικών γεύσεων, τροφών και χρωμάτων όπως:
Οσπρίων: τα οποία βοηθούν πολύ στο αίσθημα του κορεσμού αφού είναι πλούσια πηγή καλής ποιότητας πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
Λαχανικών: είτε σαν γεύματα όπως μπάμιες, φασολάκια είτε σαν σαλάτες, πολύχρωμες και χορταστικές σαλάτες ή ακόμα σαν σούπα με πολλά και διάφορα λαχανικά όπως μανιτάρια κουνουπίδι, πράσινο κρεμμύδι, κολοκύθι και λίγη πατάτα δίνοντας στον οργανισμό μας νερό και πολύτιμες βιταμίνες.
Γάλα αμυγδάλου: περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη Ε, Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β επίσης μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
Γάλα καρύδας: περιέχει βιταμίνη C και Ε, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ω6 λιπαρά
Γάλα σόγιας που περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και άνετα μπορούν να αντικαθιστούν το αγελαδινό γάλα και μετά τη νηστεία.
Ψάρια και θαλασσινά: δεν είναι ανάγκη να πάρετε μεγάλα και ακριβά ψάρια εφόσον τα μικρά ψάρια είναι πιο θρεπτικά και δεν περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου είναι και πολύ πιο οικονομικά όπως η σαρδέλα και γαύρος τα οποία είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά. το καλαμάρι και η σουπιά αλλά και τα μύδια είναι και αυτά πλούσια σε ω3 λιπαρά.
Αβοκάντο! Σας το βάζω σαν ξεχωριστή κατηγορία γιατί είναι ξεχωριστό. Καταρχάς είναι λίπος αλλά καλό, αφού είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως και βιταμίνη Ε , κάλιο και φυτικές ίνες. Τα καλά λιπαρά σας κάνουν να χορτάσετε και μειώνουν την όρεξη για κατανάλωση γλυκού.
Ταχίνι: περιέχει βιταμίνη Ε, σελήνιο, στερόλες, μαγνήσιο, ασβέστιο και πρωτεΐνη. Συνδυάζεται πολύ ωραία με μέλι ή πετιμέζι και ψωμί φτιάχνοντας ένα ωραίο πρωινό.
Και ας μη ξεχάσουμε και τα νηστίσιμα γλυκά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αρτύσιμα και αυτά φυσικά επιτρέπονται με μέτρο στο δεκατιανό ή στο απογευματινό.
Έτσι δε χρειάζεται να τρώτε πολύ ψωμί για να χορτάσετε. Είναι προτιμότερο να φάτε και άλλο πιάτο φαγητό παρά να ξεσπάτε στο ψωμί .Έχετε ακούσει κάποιον να πάχυνε επειδή έφαγε παραπάνω όσπρια ή λαχανικά; Αλλά και ούτε να μην φάτε καθόλου επειδή δε ξέρετε τι να φτιάξετε. Μιλώντας πάντα για μεσογειακή διατροφή σκεφτείτε, ψάξτε συνταγές και συνδυασμοί, παίξτε με τα τρόφιμα και με τα χρώματά τους, βάλτε λίγη τέχνη και θα δείτε τι ωραία νηστήσιμα φαγητά θα φτιάξετε.

Τρώγοντας καλά τώρα θα σας βοηθήσει να μην βάλετε κιλά στις γιορτές, γιατί δεν θα πεινάτε τώρα ούτε θα περιμένετε να έρθουν οι γιορτές για να φάτε νόστιμα φαγητά αφού τα γεύματα σας θα είναι πλήρη σε θρεπτικά συστατικά και σε γεύσεις, αρκεί να έχετε λίγη έμπνευση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου