Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Μητρόπολη Ξάνθης και Σύλλογοι απάντησαν στο Σταύρο Θεοδωράκη

Απάντηση στα όσα λέχθηκαν από τον Πρόεδρο του "Ποταμιού" κ. Σταύρο Θεοδωράκη στην εκπομπή "Ενικός" του Νίκου Χατζηνικολάου περί της περιφοράς του Επιταφίου στον Εχίνο έδωσε η Μητρόπολη Ξάνθης:

"Η λέξη Εκκλησία, σύμφωνα με τον Άγιο Χρυσόστομο, είναι συνώνυμη με τις λέξεις «ενότητα» και «συμφωνία». Έτσι πολιτεύεται και η τοπική μας Εκκλησία, η Ιερά Μητρόπολη  Ξάνθης και Περιθεωρίου. Ο λαός της περιοχής μας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γνωρίζει εμπειρικά πως η Ιερά Μητρόπολη πορεύεται με απόλυτο σεβασμό στην ετερότητα, με αγάπη προς όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και μάλιστα σε όλες τις προνοιακές και κοινωνικές  δομές της: Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο, Γενικό και Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, Ταμείο Υποτροφιών,  Τραπέζι της Αγάπης κλπ. Η δε Θεία Λατρεία, που αποτελεί και το κέντρο της Εκκλησιαστικής ζωής, τελείται ελεύθερα παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, χωρίς τοπικούς αποκλεισμούς, όπως εξάλλου ισχύει και για τις λοιπές θρησκείες της περιοχής, μέσα στα πλαίσια της ισονομίας και ισοπολιτείας που εξασφαλίζει η Ελληνική Δημοκρατία.
Όσοι από την πρωτεύουσα αγωνιούν για τη Θράκη ας μένουν ήσυχοι. Ο λαός της Θράκης και οι επικεφαλής των θρησκευτικών παραδόσεων που τόσους αιώνες αρμονικά συνυπάρχουν σε αυτήν, υπηρετούν από κοινού όχι μόνο τη συνύπαρξη αλλά και τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό. Για τις πρόσφατες ατυχείς παρεμβάσεις ισχύει το αγιογραφικό: «ουδέν ωφελεί, αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται»".

Εμείς στο διαδίκτυο αλιεύσαμε και μια απάντηση που είχαν δώσει σύλλογοι περί του θέματος:
"Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ στο Ν. Ξάνθης, μαζί με τους άλλους επτά (7) "αναδόχους" Συλλόγους των Ιερών Παρεκκλησίων της παραμεθόριας περιοχής, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, που από 4-ετίας και πλέον, σταδιακά ανακαίνισαν και πραγματοποιούν, σποραδικούς εκκλησιασμούς στους Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, θεωρούν απαραίτητο, να :
Α. Πληροφορήσουν το κοινό, για τα όσα αναληθή διατυπώθηκαν, από τον Αξιότιμο κ. Σταύρο Θεοδωράκη, Πρόεδρο του Πολιτικού Κόμματος "Το Ποτάμι", στην εκπομπή του Δημοσιογράφου κ Νικολάου Χατζηνικολάου, με τίτλο "στον ενικό" την 4η Μαϊ.2015, ειδικότερα όταν αναφέρθηκε στην δραστηριότητα "Περιφορά του Επιταφίου στον Εχίνο Ξάνθης", που τελέστηκε την 10η Απρ.2015 ( Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) .
Β. Διαμαρτυρηθούν για τη μη τήρηση της οφειλόμενης δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε, ούτε από τον κ. Πρόεδρο, ούτε από τον παρουσιαστή της εκπομπής, αφού δεν μας δόθηκε ο λόγος, παρά τις πολλαπλές τηλεφωνικές μας συνομιλίες με τον αρμόδιο συνεργάτη σας, στη διάρκεια  της εκπομπής, για την παρουσίαση και της δικής μας άποψης.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε, τα πραγματικά περιστατικά και διευκρινίζουμε, τα παρακάτω:
• «Δεν μαζεύτηκαν κάποιοι απόστρατοι από τις γύρω περιοχές, Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, κλπ », αλλά το εκκλησίασμα ήταν μέλη από τους 8 αναδόχους συλλόγους της Ξάνθης, οι οποίοι μετέβησαν με τις οικογένειές τους, αυτοβούλως και με δικά τους έξοδα.
• Η Περιφορά του Επιταφίου, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ, «ούτε για 1η φορά», ούτε «έγινε παρέλαση των αποστράτων για επίδειξη, στο κέντρο του χωριού, κλπ», απλά έγινε για να συνεκκλησιαστούμε και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούμε σε αυτούς που "Φυλάνε Θερμοπύλες" στην Περιοχή μας.
• Η διαδρομή του Επιταφίου, ΔΕΝ ΗΤΑΝ «στο κέντρο και σε όλους τους δρόμους του αμιγώς Μουσουλμανικού χωριού», αλλά ακολούθησε την πορεία, έξω από τον Ι.Ν, μπροστά από το Αστ. Τμήμα, το Κέντρο Υγείας και τη Στρ. Μονάδα, μέχρι και το Μνημείο Πεσόντων ( 6-10 Απρ.1941), του Οχυρού Εχίνος.
• ΔΕΝ υπήρξε « κανένα ένοπλο Στρ. Τμήμα ούτε Στρ. Μπάντα», απλά όπως συνηθίζεται, κατόπιν αίτησής μας, διατέθηκαν και φέτος από το Δ’ Σ. Στρατού, για τη μεταφορά του Επιταφίου, από την Τοπική Στρ, Μονάδα, τέσσερις (4) Στρατιώτες και 2 εφεδρικοί.
• ΔΕΝ μας «έστειλε κανείς, ούτε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παν. Καμένος », που μνημονεύτηκε πολλάκις, ούτε είναι απερίσκεπτη ενέργεια, κλπ» και προπαντός ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΣΕ, στην «αλλαγή Θρησκευτικών πεποιθήσεων, των συμπατριωτών μας Μουσουλμάνων», όπως αυθαίρετα καταγράφηκε στην εκπομπή.
• Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τον κ. Πρόεδρο στην εκπομπή, αναφορικά με την Περιφορά Επιταφίου στον ΕΧΙΝΟ, δυστυχώς, δεν υπήρξαν προϊόν αντικειμενικής πληροφόρησης. (παραπλήσιες αυθαίρετες και αναληθείς αναφορές, κυκλοφόρησαν σε κατευθυνόμενα ΜΜΕ και sites,που προσπαθούν να δώσουν άλλη διάσταση στο θέμα).
Επισημαίνεται ότι όλες οι δραστηριότητες και των 8 αναδόχων Συλλόγων /Ενώσεων, είναι μακριά από Πολιτικά Κόμματα, ΔΕΝ έχουν καμία πολιτική χροιά, ούτε είναι επικοινωνιακά παιχνίδια για "ψηφαλάκια", ούτε "εθνικιστικές αντιλήψεις", ούτε "δυναμιτίζουν το κλίμα", καθότι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, στην Ελληνική Θράκη διαβιούν αρμονικά, σεβόμενοι τη Θρησκευτική μας διαφορετικότητα και πολύ περισσότερο δεν αποδεχόμαστε τις αυθαίρετες εικασίες-απόψεις και υποδείξεις, που διατυπώθηκαν στην εκπομπή σας.
Ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε την απάντηση "επί της ουσίας"  όπως εκφράστηκε από τον καλεσμένο σας κ. Σταύρο Θεοδωράκη στο Β’ Μέρος της εκπομπής σας.( 44:27).
Όλα τα αναγκαία έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, VIDEO, κλπ, που μας επιβεβαιώνουν, υπάρχουν στην ιστοσελίδα :www.eaasxanthis.gr. ( Επισυνάπτονται για διευκόλυνση σας).
Σας παρακαλούμε, ύστερα από τα παραπάνω, για την αποκατάσταση της αλήθειας και ταυτόχρονα την προβολή από τα δικά σας ΜΜΕ, της συνεχιζόμενης δραστηριότητας μας: «Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν στα Πομακοχώρια της Ξάνθης 2015»
Οι Πρόεδροι των "αναδόχων" Συλλόγων του Ν. Ξάνθης
Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης.
Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, Θεοφάνης Καραμπιπέρης.
Σύλλογος ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. Ξάνθης, Θεόδωρος Ρωμανίδης.
Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, "Αλησμόνητες Πατρίδες", Ανδρέας Εφραιμίδης.
Σύλλογος ΕΒΡΙΤΩΝ, Απόστολος Πολυμένης.
Λύκειο Ελληνίδων . Ευτέρπη Στάντσιου.
Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, Άννα Μπαλτζοπούλου.
Σύλλογος ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ, "ο Άγιος Στυλιανός", Παρασκευή Μαυρίδου.
Άτυπος Σύλλογος ’’Φίλοι Αγ. Γεωργίου ΜΕΔΟΥΣΑΣ.                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου