Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Καλοκαίρι όπως το ονειρευόμαστε
Ο Ιούλιος έφτασε στην 20η μέρα του και απορούμε πως έγινε αυτό. Αλλά μετά από έναν πολύ δροσερό Ιούνη με μόνο την αγωνία για την πολιτικοκοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας να αγγίζει κόκκινο και όχι την θερμοκρασία, πέρασε ο καιρός και δεν το καταλάβαμε. Ή τουλάχιστον τη διανύσαμε, ξεχνώντας ότι είχαμε περάσει το κατώφλι του θέρους. Το θερμόμετρο όμως άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα, η ζέστη άρχισε να γίνεται μεγάλη -έως και αφόρητη κάποιες ώρες- και σαφώς δεν έχουμε τόσο άγχος για το αύριο, αφού μάλλον έχουν φανεί κάποια σημάδια που δείχνουν πως ομαλοποιήθηκε προσωρινά η κατάσταση ή έτσι νομίζουμε.
Όπως και να έχει, ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού είναι εδώ και όσοι δεν μπορούμε να πάμε διακοπές κάνουμε όνειρα βλέποντας φωτογραφίες και βίντεο. Έτσι για να ξεγνοιάσουμε προς στιγμήν και να σκεφτούμε πως θα μπορούσαμε να ήμασταν τώρα σε μια αιώρα και να μας χαλαρώνει το θαλασσινό αεράκι. Σε μια αγαπημένη παραλία με λίγο κόσμο, ώστε να αποφύγουμε τη βαβούρα και να χαλαρώσουμε για τα καλά όσο καιρό καθίσουμε να αναπαυτούμε, για να καθαρίσουμε το μυαλό μας από το θόρυβο που μας κατέκλυσε όλες τις προηγούμενες μέρες.
Βέβαια για όσους αγαπούν τα ταξίδια διά της μάθησης, της γνώσης ή των μυθοπλαστικών ιστοριών ένα βιβλίο είναι απαραίτητο. Είναι μια διέξοδος ακόμη στο αδιέξοδο που ενδεχομένως να νιώθουμε πως ζούμε. Το βιβλίο μας απαλλάσσει από τα άγχη μας, αφού καλούμαστε να «βουτήξουμε» στις ζωές άλλων ανθρώπων, στις σκέψεις τους, στις ιδέες τους, στους κόσμους τους και να κληθούμε να φανταστούμε πως θα ήταν ή και να συγκατοικήσουμε μαζί τους όσο περιηγούμαστε στις σελίδες του βιβλίου, διά της αναγνωσιμότητας.
Οι μερακλήδες βέβαια θα μπορούσαν να ψαρέψουν, να κάνουν κατάδυση ή να ριψοκινδυνέψουν στοχεύοντας με ψαροντούφεκο ή κάνοντας μια απλή βαρκάδα με οποιαδήποτε βάρκα. Αρκεί να νιώσουν σαν την Αλίκη Βουγιουκλάκη -που σαν σήμερα γεννήθηκε- και να θέλουν να τραγουδήσουν «μέσα σ’ αυτή τη βάρκα είμαι μοναχή». Σαν την Ελλάδα μας δηλαδή. Έχοντας σαν συνοδοιπόρο την ελπίδα και μόνο. Και όπου μας βγάλει. «Θα πάω και ας μου βγει και σε κακό» που τραγούδησε και ο Νικόλας Παπάζογλου στον "Αύγουστο "του. Άλλωστε τα σίγουρα νερά που πιστεύαμε και αυτά σε βάλτο μας έβγαλαν…
Πάντως όλες αυτές τις καλοκαιρινές μέρες πρέπει να έχουμε λιτή διατροφή, κυρίως με φρούτα και λαχανικά. Αλλά μην κάνουμε και τη δίαιτα «με ένα φρούτο είμαι όλη μέρα: Καρπούζι!!!» Με μέτρο. Ίσα ίσα να πάρουμε τη γλύκα του, την δροσερή του γεύση, στην ακροθαλασσιά, στο μπαλκονάκι μας, στην αυλή μας, όπου είμαστε και δοξάζουμε το Θεό για αυτά που μας δίνει. Ξέρει Αυτός!
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού με καλή διάθεση κυρίως. Χωρίς αυτή και στο ομορφότερο μέρος να είμαστε με την καλύτερη παρέα δεν θα περάσουμε ωραία…
Φωτογραφίες από το www.pinterest.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου