Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ για τις Γιορτές Παλιά πόλης 2015



Ξάνθη, παλιά πόλη. Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
καθημερινά  έως 6 Σεπτεμβρίου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης
Γνωριμία με την τοπική ιστορία. Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης  - Η παλιά πόλη της Ξάνθης αφηγείται ιστορίες. Με προβολές ταινιών – εκθέσεις -συναυλίες – παρουσιάσεις…
Η ΦΕΞ συνεχίζει να σκηνοθετεί μια πραγματικότητα όπου το παρόν της πόλης συνομιλεί με το παρελθόν της. Οι λευκοί τοίχοι των κτηρίων γίνονται καμβάς όπου προβάλλονται ιστορίες ανθρώπων, ιδέες, αναμνήσεις, απόψεις και οράματα.
Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια με τα αρχοντικά, τους λαϊκούς μαχαλάδες, ξεδιπλώνεται μπρος στον επισκέπτη - θεατή - μια πόλη που διαρκώς μεταβάλλεται, με στοιχεία από την ελληνική παράδοση αλλά και τις ευρωπαϊκές επιρροές.
Σε τούτο τον εικαστικό, αλλά και ιστορικό περίπατο, οι εικόνες μπερδεύονται με τις μυρωδιές, οι ήχοι της πόλης εμπλέκονται στη βοή του σύγχρονου γλεντιού, που από την «παραλία» ανηφορίζει για μια βδομάδα και συγκατοικεί στην ποικιλότροπη πραγματικότητα της πόλης. Μιας πόλης που δεν έπαψε ν’ αλλάζει, που δεν έπαψε να ζει.  

Θεματικές ενότητες: 
·         Ξάνθη - Ο χώρος της μνήμης & της σκέψης & της δημιουργίας
·         Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου
·         Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι
·         Η Ξάνθη των γεύσεων & των απολαύσεων  … ( γλυκιά Ξάνθη – η Ξάνθη του κρασιού …)
·         Η Ξάνθη του παραμυθιού…  (παιδική σκηνή ΦΕΞ)

Οργάνωση ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

------------------ ο -----------------
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 & ώρα 20.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Ο καραγκιόζης & ο Μινώταυρος. στην αυλή  με τα χαμάμ…  
Το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη καλεί του μικρούς και μεγάλους φίλους του στην αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης σε μια παράσταση όπου ο καραγκιόζης αντιμετωπίζει το Μινώταυρο..
Η  παράσταση  είναι  με  ζωντανή  μουσική  και  απευθύνεται  ισότιμα  σε  μικρούς  και  μεγάλους.
Φιγούρες  σκηνικά  Γεωργία  Γιαννοπούλου. Και  στα  δύο  έργα  ζωντανή  μουσική   
ΤΡΕΞΑΤΕ….!!!!!!!
Γενική είσοδος 5€ – οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Οργάνωση ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 & ώρα 11.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης
«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη»
καθημερινά   25 έως 6  Σεπτεμβρίου καθημερινά, στην παλιά πόλη της Ξάνθης
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό.
Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.   Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

Οργάνωση ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

------------------ ο -----------------

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 & ώρα 20.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Ο καραγκιόζης  Φιλόσοφος στην αυλή  με τα χαμάμ  
 Το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη καλεί του μικρούς και μεγάλους φίλους του στην αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης στην δεύτερη του παράσταση με τίτλο «ο καραγκιόζης Φιλόσοφος»
Στο  δεύτερο  έργο  της βραδιάς ο θίασος μας παρουσιάζει ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο ««η ελαία και ο άμπελος» .
Φιγούρες  σκηνικά  Γεωργία  Γιαννοπούλου. Και  στα  δύο  έργα  ζωντανή  μουσική   
ΤΡΕΞΑΤΕ….!!!!!!!
Γενική είσοδος 5€ – οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.
Οργάνωση ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης


Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015 & ώρα 19.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Τα παιδιά ζωγραφίζουν στην παλιά πόλη.
Στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης  τα χρώματα και τα πινέλα της Μαρκέτας  σας περιμένουν για να χρωματίσετε και  να παιχνιδίσετε  με την ίριδα του ουράνιου τόξου γιατί όλοι μέσα μας κρύβουμε έναν μικρό ή έναν μεγάλο ζωγράφο .
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να ζωγραφίσουν στην αυλή με τα χαμάμ. Φοράμε πρόχειρα ρούχα και ζωγραφίζουμε επιφάνειες – τα σκιάδια της αυλής με τα χαμάμ.
Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού  – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015 & ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Κονσέρτο «Από την Αδριανούπολη στην Ξάνθη»
με το κουιντέτο του Trakya University Ensemble

Το σύνολο, ιδρύθηκε το 2007 κι αποτελείται από καθηγητές του Πανεπιστημίου της Ανδριανούπολης. Έχει δώσει πολλά κονσέρτα τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Το τελευταίο κονσέρτο στην Ελλάδα ήταν τον προηγούμενο χρόνο στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και είχε πολύ μεγάλη απήχηση. Με δύο βιολιά, μία βιόλα, ένα τσέλο και ένα κοντραμπάσο, αυτό το έγχορδο κουιντέτο έχει ένα μεγάλο εύρος ρεπερτορίου από την κλασική έως την μοντέρνα μουσική.

Violin:  Assoc. Prof. Ahmet Hamdi ZAFER 
Violin: Res. Assist. Bahar HOŞCAN 
Viola: Assist. Prof. Şükrü Öner DİNÇ
Cello: Assist. Prof. Tanju ARABOĞLU 
Contrabass: Lecturer Sela Can DÖKMECİ 
 Οργάνωση ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Πέμπτη 27 Αυγούστου & ώρα 22.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
«TEVANIK» του Αρμένιου σκηνοθέτη Τζιβάν Αβεντισιάν.
Πρόκειται για μια αντιπολεμική ταινία που εξελίσσεται την δεκαετία του 80 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ήρωες τρία  παιδιά που βιώνουν την φρίκη του πολέμου την ίδια μέρα με διαφορετικό τρόπο. Είναι τρεις ξεχωριστές ιστορίες, αλλά συχνά συνδυάζονται η μία με την άλλη. Δια μέσου των δραματικών βιωμάτων τους, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας και μόνο, παρουσιάζεται η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, των ανθρώπων και της αυτοθυσίας τους.
Κάθε ιστορία είναι μια πραγματική περίπτωση, θα μπορούσαν όμως να συμβούν σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία.
TEVANIK Official Trailer 2014: https://www.youtube.com/watch?v=J830Ne5lwsY  

Οργάνωση:  Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης
 Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ 


Παρασκευή 28 Αυγούστου & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης
«Μικρές ιστορίες της Ξάνθης»  Ο χώρος της μνήμης  - Μνήμες Δεγκτζήδων. Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου» & άλλες ιστορίες από την κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ
Το ντοκιμαντέρ «Μνήμες Δεγκτζήδων» της Μαρίας Πετρά, επιχειρεί να αποτυπώσει τη χρονική  «διαδρομή» ενός βιομηχανικού συγκροτήματος καπναποθηκών στη Ξάνθη,  δίνοντας παράλληλα την σκιαγράφηση  των σημαντικότερων χρονικών στιγμών στην πορεία της πόλης από τα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.  Πέρα από την περιγραφή των γεγονότων του παρελθόντος, στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να θέσει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η «μνήμη» ενός βιομηχανικού συγκροτήματος εντάσσεται και φιλτράρεται στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας, που το περιβάλλει, καθώς επίσης και τους τρόπους και το βαθμό, που αυτή η κοινωνία επιλέγει να επέμβει και να διαχειριστεί τα βιομηχανικά μνημεία, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τη σχέση της με αυτά. Μεγάλο τμήμα του σεναρίου της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Στέφανου Ιωαννίδη «Οι Δεγκτζήδες και άλλα διηγήματα». 
Είσοδος ελεύθερη
Οργάνωση:  Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ 
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
------------------ ο -----------------

Παρασκευή 28 έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Capoeira - Σεμινάριο Ι
To Εργαστήριο Capoeira της ΦΕΞ οργανώνει σεμινάριο Capoeira με τον Formado Malandro από το  Group Jacobina Arte της  Θεσ/νικης, από την Παρασκευή 28 έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου. Πληροφορίες εγγραφές στο  2541025421 & 6938886605.
Το εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, είναι κομμάτι του Groupo International Jacobina Arte με ιδρυτή το Mestre Pitbull από την Bahia, Βραζιλία και έχει παρουσία σε 6 χώρες.
Η Capoeira είναι μια μοναδική τέχνη του Βραζιλιάνικου πολιτισμού που συνδυάζει μουσική, χορό, μάχη, ακροβατικά, φιλοσοφία, κουλτούρα και αυτοάμυνα. Είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες εκφράσεις που συναντώνται στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Δημιουργήθηκε πριν 400 χρόνια στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους, και έκτοτε έχει ακολουθήσει τη φυσική πορεία της εξέλιξης ανάλογα με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις που αντιμετώπισε σ τη διαδρομή της.
Οργάνωση: ΦΕΞ
 Εργαστήριο Capoeira

Σάββατο 29 Αυγούστου & ώρα 12.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Ολάνθιστο και παραμυθένιο πρωινό στην αυλή με τα χαμάμ
Μια φορά κι’ έναν καιρό ήταν ένα γιασεμί που έμεινε στην αυλή ενός μουσείου  για χρόνια πολλά . Τέντωνε τα κλαδιά του πολλές φορές για να ξεμακρύνει μα δεν τα κατάφερνε. Μέχρι που συνάντησε μια παραμυθού.   Τι έγινε μετά;  Θα το μάθετε  αν αποφασίσετε να κάνετε το πρωινό του Σαββάτου σας  ολάνθιστο και παραμυθένιο . Η Δήμητρα Πυργελή θα σας αφηγηθεί ιστορίες των λουλουδιών και των φυτών και υστέρα μέσα από δράσεις και παιχνίδια θα γνωρίσουμε  τα μυστικά της φύσης με το ΑGRΟΛΟΓΙΟ και τον γεωπόνο κο Ανέστη.Αποκατανίδη.

Οργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή
------------- ο -----------------




Σάββατο 29 Αυγούστου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Ζήσε μαζί μου αλλιώς … Με 24 γράμματα & όχι μόνο…
Στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης  ανταμώνει η Δύση με την Ανατολή, ο άνθρωπος με τις αναζητήσεις του, η μουσική του Libre Tango  με τον παλμό της ζωής  και το κλειδί θα  γυρίσει δυο φορές . Η συγγραφέας  κ. Δαλάτση Σταυρούλα  θα μας αφήσει να εισέλθουμε  στο βιβλίο της προσκαλώντας μας, σε μια βραδιά μυθιστορηματική και όχι μόνο..
Συμμετοχή η ομάδα Tango Aires της ΦΕΞ
Στο Εργαστήρι Tango γίνονται μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους. Το εργαστήριο οργανώνει ακόμη χορούς - milonga  - ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα. Υπεύθυνος  Επικοινωνίας :  Γιάννης Δάφνης τηλ. 6948878929

Οργάνωση: Λέσχη ανάγνωσης της ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή

------------- ο -----------------

Σάββατο 29 Αυγούστου & ώρα 18.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
CapoeiraΣεμινάριο ΙΙ & party με τον Big Shine
Συνεχίζονται τα  σεμινάρια Capoeira  έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου.
Η Capoeira είναι μια μοναδική τέχνη του Βραζιλιάνικου πολιτισμού που συνδυάζει μουσική, χορό, μάχη, ακροβατικά, φιλοσοφία, κουλτούρα και αυτοάμυνα. Είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες εκφράσεις που συναντώνται στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Δημιουργήθηκε πριν 400 χρόνια στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους, και έκτοτε έχει ακολουθήσει τη φυσική πορεία της εξέλιξης ανάλογα με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις που αντιμετώπισε σ τη διαδρομή της.
Πληροφορίες εγγραφές στο  2541025421 & 6938886605.

Οργάνωση: ΦΕΞ
 Εργαστήριο Capoeira

Κυριακή 30 Αυγούστου & ώρα 11.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Κόκκινη κλωστή δεμένη στο βελόνι  περασμένη  παραμύθια θα κεντήσει …
Κόκκινη κλωστή δεμένη στο βελόνι  περασμένη  παραμύθια θα κεντήσει και βιβλία θα στολίσει. Η αφηγήτρια Δήμητρα Πυργελή  με το βελόνι της φαντασίας της θα «τρυπώσει» το πρωινό της Κυριακής με ιστορίες και με παραμύθια. Παρέα θα δημιουργήσουμε σελιδοδείκτες, τσάντες κ.ά από υφάσματα που θα φέρετε  από το σπίτι  σας.
Συμμετοχή του Εργαστηρίου κοπτικής-ραπτικής της ΦΕΞ
Στο εργαστήρι  μάθετε πως  να διορθώνετε,  να διαφοροποιείτε,  να στολίζετε,  και  να  ομορφαίνετε  τα  παλιά σας  ρούχα,  αλλά  και  πως  να  δημιουργείτε  το δικό σας  πατρόν  για  να  ράβετε  τα  ρούχα  που  θέλετε.  
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Χρυσούλα  Γρηγορίου , τηλ: 6945 783888

Οργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή

------------- ο -----------------
Κυριακή 30 Αυγούστου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Τα βιβλία μιλούν για την Ξάνθη… με 24 γράμματα & όχι μόνο
Η λέσχη ανάγνωσης της ΦΕΞ προτείνει & παρουσιάζει συγγραφείς που πέρασαν από την πόλη και έγραψαν γι’  αυτήν. Λογοτεχνικές φυσιογνωμίες που σημαδεύτηκαν από τα  παραδοσιακά καλντερίμια και τα πλακόστρωτα και παρακινήθηκαν από τα σημάδια της ιστορίας. Αεράκια που έμπλεξαν το χθες και το σήμερα και  αποτυπώθηκαν με λέξεις  χαράζοντας νέα μονοπάτια ανάγνωσης σε όλους μας. Γνωρίζουμε τα βιβλία και τους συγγραφείς, τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη, την Κωνστάνς Δημά, τη Λίλα Κονομάρα, τη Φωτεινή Ξανθοπούλου… ενώ οι μουσικοί παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 μας οδηγούν μουσικά, στα στενά της παλιάς πόλης της Ξάνθης και την ιστορίας της …

Οργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή

------------- ο -----------------
Κυριακή 30 Αυγούστου & ώρα 18.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
 CapoeiraΣεμινάριο ΙΙΙ
To Εργαστήριο Capoeira της ΦΕΞ οργανώνει σεμινάριο Capoeira από την Παρασκευή 29 έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου. Πληροφορίες εγγραφές στο  2541025421 & 6938886605. Δάσκαλος στην Ξάνθη είναι ο Δημήτρης Χιονίδης (Contra Mestre Ligeirinho) Με τη λήξη του σεμιναρίου (21.00)  θα ακολουθήσει παρουσίαση.

Οργάνωση: ΦΕΞ
 Εργαστήριο Capoeira

------------- ο ---------------

Κυριακή 30 Αυγούστου & ώρα 19.00 στον πολυχώρο του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου
Εγκαίνια έκθεσης «Δημιουργίες … από χέρι»
Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  ΙΙ
Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από τις Γκουντή Αγγελική, Λίτσου Δέσποινα, Μαγνήσαλη Μαίρη, Παπαδημητρίου Σοφία, Παρασκελίδου Αθηνά,  Σπύρου Παρασκευή.
Διάρκεια έκθεσης από  30 Αυγούστου έως  6 Σεπτεμβρίου 2015.
  
Οργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης


Δευτέρα 31 Αυγούστου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ 
Μια βόλτα στο χώρο του μυστηρίου … Με 24 γράμματα & όχι μόνο…
Η λέσχη ανάγνωσης της ΦΕΞ προτείνει & παρουσιάζει το έργο του Κωνσταντίνου Κέλλη και μπαίνει στο χώρο του μυστηρίου …
Φωνές, φόβοι και μετά σιωπή για ν’ ακούσουμε αυτά που  θα μας πει ο συγγραφέας  του οποίου η πέννα υπόσχεται πολλά στο παρόν και στο μέλλον…
Οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 μας συστήνουν μουσικούς, νέες παραγωγές τους, και θα μας ταξιδέψουν μουσικά στο χώρο του μυστηρίου …
Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε το 1985 στην Ξάνθη και ζει πάνω από το πληκτρολόγιό του. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή σε δυο πόλεις γεμάτες φαντάσματα, τη Θεσσαλονίκη και το Εδιμβούργο. Η αγάπη του για τη λογοτεχνία του φανταστικού και τις πιο σκοτεινές αποχρώσεις της τον ώθησε να ασχοληθεί με τη συγγραφή ιστοριών τρόμου και μυστηρίου. Διάφορα διηγήματά του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ενώ έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες τρόμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή

------------- ο ---------------

Δευτέρα 31 Αυγούστου & ώρα 22.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Lindy Hop (Swing)
Η ομάδα χορού Lindy Hop (Swing) της ΦΕΞ συνεχίζει να μοιράζει χαρά και χαμόγελα στην πόλη για τέταρτη συνεχομένη χρονιά! Ξεκινάμε με το πρώτο πάρτυ της φετινής σαιζόν στα πλαίσια των γιορτών παλιάς πόλης της Ξάνθης 2015!
Εργαστήρι Lindy Hop [Swing]
To Lindy Hop είναι ο χορός στη swing μουσική. Είναι το πρώτο από όλα τα είδη Swing χορού που γνωρίζουμε σήμερα και συνδέεται στενά με την Big Band Swing Music των δεκαετιών 1920 έως 1940…  
Υπεύθυνη εργαστηρίου:  Γεωργία Βασιλειάδου 6981223204

Οργάνωση: ΦΕΞ
Εργαστήρι Lindy Hop [Swing]




Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Με ελενίτ, με χαρτόκουτο, με φεγγάρια… Με 24 γράμματα & όχι μόνο…
Η λέσχη ανάγνωσης της ΦΕΞ προτείνει & παρουσιάζει το λογοτεχνικό έργο του Κώστα Καβανόζη και της Βίκυς Τσελεπίδου.
 Δυο πέννες  που συναναστρέφονται στο χώρο της μυθοπλασίας και της φαντασίας  αλλά απεικονίζουν τις λαμβάνουσές τους  από διαφορετικές  οπτικές.  Η  συζήτηση μαζί τους θα είναι μεγάλη και το εργαστήριο μαγειρικής ζαχαροπλαστικής τέχνης της ΦΕΞ θα φροντίσει να μας χαλαρώσει με τα υπέροχα κοκτέιλ και συνοδευτικά που θα ετοιμάσει, ενώ οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 θα μας ταξιδέψουν μουσικά δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα στην αυλή με τα χαμάμ …

Οργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή

------------- ο ---------------
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου & ώρα 22.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Βallroom Class με διάθεση ρετρό στη ΦΕΞ
Οι χορευτές του Ballroom Class είναι εδώ με διάθεση ρετρό και στυλ μοναδικό. Το Τμήμα Ballroom της ΦΕΞ καλλιεργεί το Cha Cha, τη Rumba, τη Samba αλλά επίσης το βαλς, το ευρωπαϊκό tango, το Paso Doble και άλλους χορούς. Στο πάρτυ τους ανοίγουν τη χρονιά και γνωρίζουν στο κοινό τους χορούς με τις ομαδικές τους χορογραφίες. Οι εκπλήξεις δεν λείπουν ποτέ με το ντουέτο Κ. Καπλανίδη και Α. Χαϊραμπετιάν ενώ ο χορός για τους χορευτές αλλά και τους λάτρεις του χορού που κάνουν τα πρώτα τους «βήματα», κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι βραδιές του Ballroom είναι πάντα μοναδικές !
Εργαστήρι Ballroom για παιδιά & ενήλικες. Ballroom χορούς του American Style, συμπεριλαμβάνονται δύο είδη χορών, οι Ευρωπαϊκοί ή Smooth και οι Latin. Οι Ευρωπαϊκοί χοροί που διδάσκονται συμπεριλαμβάνουν το Βιεννέζικο Waltz & το Foxtrot . Ενώ στους Latin, η Rumba, το Cha Cha & η Samba. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Στρογγύλη Γεωργία τηλ. 6948303022

Οργάνωση: ΦΕΞ
Εργαστήρι Ballroom της ΦΕΞ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Μικρές ιστορίες, εξαιρετικά κρασιά,  για το μεγάλο μας κόσμο
Όσο η γη θα κινείται πάντοτε θα πλέκονται ιστορίες  είτε  για να τις αφηγηθούμε  είτε για να τις αφουγκραστούμε, άλλωστε  τα στόματα ανοίγουν δρόμους και τα  αυτιά γίνονται οι πυξίδες στα ταξίδια μας. Η Δήμητρα Πυργελή μας παρουσιάζει τις «Μικρές ιστορίες  για το μεγάλο μας κόσμο».  Ιστορίες  για μεγάλα παιδιά  και για παιδιά που φώλιασαν σε σώματα ενηλίκων.  Τα ταξίδια είναι όμορφα και γίνονται ωραιότερα όταν τα μοιραζόμαστε  με καλή παρέα και με καλό κρασί …
Η βραδιά θα συνεχιστεί με την οινογνωσία 
Παρουσίασης Εκλεκτών Κρασιών Ξάνθης από παραγωγούς της περιοχή μας, στην αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης
Στην βραδιά Οινογνωσίας θα παρουσιαστούν και θα δοκιμάσουμε όλοι επιλεγμένα κρασιά Βουρβουκέλη και Σγουρίδη και οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 θα μας ταξιδέψουν μουσικά.

Οργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή
------------- ο ---------------

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ
Βραδιά παρουσίασης των Εργαστηρίων Tai Chi Chuan της ΦΕΞ
Το Εργαστήρι Tai Chi Chuan του Αυθεντικού Yang στιλ και  το Παιδικό εργαστήρι Tai Chi Chuan
της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης σας προσκαλούν σε μια βραδιά παρουσίασης της δράσης και της δομής των τμημάτων μας.  Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους ενώ μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχή σας και στα τμήματα που θα λειτουργήσουν με το νέο εξάμηνο.
Οι εγγραφές άρχισαν /   ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ : Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015
 
Οργάνωση: ΦΕΞ
Εργαστήρι Tai Chi Chuan της ΦΕΞ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου &  & ώρα 19.30 στο υπαίθριο θέατρο της Κεντρικής Πλατείας της Ξάνθης
«ΗΜΕΡΑ TAI CHI – ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ»
Το Εργαστήρι Tai Chi Chuan και   το Παιδικό εργαστήρι Tai Chi Chuanτης Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης σας προσκαλούν στην Εκδήλωση - Παρουσίαση «ΗΜΕΡΑ TAI CHI – ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ»
Για άλλη μία χρονιά σας προσκαλεί το Εργαστήρι μας σε αυτή εκδήλωση με σκοπό την διάδοση του Tai Chi, την γνωριμία και ευαισθητοποίηση του κόσμου της Ξάνθης για τα οφέλη αυτής της άσκησης στην υγεία του σύγχρονου ανθρώπου και τη θεραπευτική της αξία.
Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των ενήλικων τμημάτων του Εργαστηρίου Tai Chi Chuan της Φ.Ε.Ξ στις διάφορες φόρμες του ‘Αυθεντικού’ Yang Στυλ.  Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό της Ξάνθης

Οργάνωση: ΦΕΞ
 Εργαστήρι Tai Chi Chuan και το Παιδικό εργαστήρι Tai Chi Chuan της ΦΕΞ

------------- ο ---------------

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου & ώρα 22.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
Ένα βλέμμα, ένα χαστούκι & jazz μουσική… με 24 γράμματα & όχι μόνο…
Η λέσχη ανάγνωσης της ΦΕΞ προτείνει & παρουσιάζει τον συγγραφέα Δημήτρη Βλάχο. Για το έργο του και την παρουσία του στα εδάφη των γραμμάτων  και των τεχνών  θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός κ. Αντώνης  Παπακωνσταντινίδης και ο συγγραφέας.
Η βραδιά ακολουθεί  πάντοτε τον ρυθμό των λέξεων αλλά μπορεί  και  να λικνιστεί  και  στο ρυθμό που θα μας χαρίσουν  οι μουσικές της jazz..  Ο  Χρήστος Χατζίδης,  παραγωγός του ράδιο Ξάνθη 93,5 «Jazz hour» παρουσιάζει ζωντανά από την αυλή με τα χαμάμ μουσικές και προτείνει μουσικά σχήματα που αξίζει ν’ ακούσετε…     

Οργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή
------------- ο ---------------
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου & ώρα 21.30 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Παραδοσιακή βραδιά με το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ
Μουσική Σκηνή ΦΕΞ – «Εβρίτικη Ζυγιά» Θρακιώτικη βραδιά
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της θράκης με το μουσικό σχήμα Εβρίτικη Ζυγιά που θα μας θα ταξιδέψουν σε όλες τις γωνιές του Θρακικού χώρου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Στράτος Σπύρος,  γκάιντα, καβάλι - Πασόπουλος Στρατής, καβάλι, φωνή - Παρτινούδης Αλέξιος, λύρα θράκης - Στράτος Άγγελος, νταούλι, τουπερλέκι.
"Από δε του μέλους και του ρυθμού και η μουσική πάσα θρακία νενόμισται..."  Στράβων

Οργάνωση: ΦΕΞ
χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ 
«Μνημεία και πολιτισμός …» Με 24 γράμματα & όχι μόνο…
22.00  Συναυλία με τους UNDERHILL WEST
Η λέσχη ανάγνωσης της ΦΕΞ προτείνει & παρουσιάζει την Αικατερίνη Σ. Μάρκου.  Την επιστήμονα που προσωπογραφεί και αποτυπώνει την ιστορία μέσα από το πέρασμα των ανθρώπων.  Αποτυπώνει τις λέξεις, τις συνήθειες , τις αλήθειες χωρίς να προσθέτει ή να αφαιρεί κάτι, χαρίζοντας σε όλους μας την γνώση μέσα από την ανάγνωση. Οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 μας συστήνουν μουσικούς, παραγωγές τους, και θα μας ταξιδέψουν μουσικά στο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολής.
Η Αικατερίνη Σ. Μάρκου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιστορίας και εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Τα διδακτικά και επιστημονικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται στο πλαίσιο της ιστορικής-κοινωνικής ανθρωπολογίας και της εθνολογίας του βαλκανικού χώρου και πιο συγκεκριμένα αφορούν τα ζητήματα ταυτότητας, θρησκείας, μνήμης, χώρου, καθώς και σε θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ως τουριστικού προϊόντος …

UNDERHILL WEST
Oι γνωστοί για την μουσική τους δραστηριότητα και τα πρωτοποριακά τους δρώμενα στην πόλη μας Underhill West,  πιο δυναμικοί και ανανεωμένοι από ποτέ, έρχονται για μία μαγευτικά χορευτική βραδιά στην Αυλή με τα Χαμαμ στα πλαίσια εκδηλώσεων της ΦΕΞ για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Μετά το πλήθος των καλοκαιρινών τους εμφανίσεων, οι ξανθιώτες "κατωλοφίτες" επιλέγουν μουσικές από τις δημιουργίες τους των τελευταίων δέκα χρόνων, γνωστή ξένη rock 'n' roll / dance / blues & soul σε ένα event που μόνο αυτοί ξερουν να συνθέτουν και να προβάλουν με την ξεχωριστή τους πινελιά!...
Μή το χάσετε!..

Οργάνωση: ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή
------------- ο ---------------

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου & ώρα 21.30 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Θρακιώτικη παραδοσιακή βραδιά
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού, παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της Θράκης.  Φαγητό, ποτό, μουσική και πολύ χορός στο σπίτι πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.
"Από δε του μέλους και του ρυθμού και η μουσική πάσα θρακία νενόμισται..."  Στράβων
Στ' αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελε να φιλοξενήσει, στους όμορφους τόπους της, τους πρώτους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και υμνωδούς.
Οργάνωση: ΦΕΞ
Χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ
Ψωμιά γεμιστά με παραμύθια… & «σαν θερινό σινεμά»
Δυο αδέρφια παίζουν και ονειρεύονται. Ένα άλογο τρέχει σαν τον άνεμο. Μια κουζίνα  όπου ψήνονται  θαύματα. Γλυκά ψωμιά γεμιστά με παραμύθια.
Κι από το παιχνίδι στο όνειρο, βήμα το βήμα τα δυο αδέρφια  και όλοι εσείς συνταξιδιώτες σ’ ένα όνειρο μαζί με την συγγραφέα Δήμητρα Πυργελή..
Παιδιά βάλτε πρόχειρα κι ελάτε να ζυμώσουμε ψωμά με παραμύθια… με τον σεφ Γρηγόρη Καργάκο και την παρέα του εργαστηρίου μαγειρικής της Φ.Ε.Ξ.
Στη συνέχεια η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ μας προτείνει ταινίες «σαν θερινό σινεμά» στην αυλή με τα χαμάμ..

Οργάνωση: ΦΕΞ & εργαστηρίου μαγειρικής της ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – βιβλιοπωλείο Πυργελή

------------- ο ---------------
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου & ώρα 22.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ (1ος όροφος)
Tango Seminarios y Milonga “El Barrio Antiguo” con exhibición
Η ομάδα Tango Aires της ΦΕΞ, στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης, διοργανώνει την πρώτη Milonga “El Barrio Antiguo” (22:00) της νέας χορευτικής χρονιάς, με επίδειξη από τους Ivon Carolina & Αλέξανδρο Παλαιολόγο. Θα προηγηθούν από τους ίδιους, σεμινάρια Tango για επίπεδο αρχαρίων (17:15 – 18:45) και για επίπεδο μεσαίων-προχωρημένων (19:15 – 20:45) στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ, στον 1ο όροφο.
Φορέστε το χαμόγελό σας και ελάτε να "βαδίσετε" στα μουσικοχορευτικά μονοπάτια του Αργεντίνικου Tango, Μνημείoυ Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας απο την Unesco.
Εργαστήρι Tango - "TangoAires": Μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους. Το εργαστήριο οργανώνει ακόμη milongas, festivals, ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.
Υπεύθυνος  επικοινωνίας :  Γιάννης Δάφνης τηλ. 6948878929

Οργάνωση: ΦΕΞ
ομάδα Tango Aires της ΦΕΞ
------------- ο ---------------

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου & ώρα 21.30 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Salsa Latin Night
Δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της νέας χορευτικής περιόδου και  με αφορμή τις γιορτές της Παλιάς Πόλης, σας προσκαλούμε να περάσετε μαζί μας ένα υπέροχο χορευτικό βράδυ…  
Στο Σπίτι του Πολιτισμού της ΦΕΞ, οι στίχοι θα εναλλάσσονται σε ρυθμούς Salsa, Bachata, Kizomba, υπενθυμίζοντας ότι για το Εργαστήρι Salsa Latin της ΦΕΞ, η απλότητα αποτελεί το μεγαλείο του!
Φορέστε την καλύτερή σας διάθεση, κι ελάτε να χορέψετε μαζί με την ομάδα του Εργαστηρίου και τον δάσκαλό μας Βασίλη Ιωαννίδη!
Μη θεωρείστε τίποτα σίγουρο και τίποτα δεδομένο, γιατί και αυτή η βραδιά, θα καίει!!! 
Εργαστήρι Latin Salsa - Μαθήματα εκμάθησης Λατινοαμερικάνικων χορών για αρχάριους και προχωρημένους. Διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Merengue-bachata  Υπεύθυνος: Ιωαννίδης Βασίλης τηλ.  6948538539

Οργάνωση: ΦΕΞ
Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ

Κυριακή 6  Σεπτεμβρίου & ώρα 12.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ
Ντεκουπάζ, στην αυλή με τα χαμάμ
Η αυλή Μουσείου  σήμερα ανοίγει τις πόρτες της για να σας γνωρίσει την τεχνική του Decoupage.
Παιδιά βάλτε πρόχειρα κι ελάτε να στο εργαστήρι decoupage της ΦΕΞ όπου καλεί του μικρούς μας καλλιτέχνες, παρέα να δημιουργήσουν μεγάλα έργα τέχνης.
Γιατί με την τεχνική του decoupage όλα μπορούν να μεταμορφωθούν.


Οργάνωση: ΦΕΞ & εργαστήρι decoupage της ΦΕΞ
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
------------- ο ---------------

Κυριακή 6  Σεπτεμβρίου & ώρα 18.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Εργαστήριο ΜΑΥΡΟΥ 
Αντικείμενο – Κουκλο – ΘΕΑΤΡΟΥ
ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ οι όροι αντιστρέφονται.
Το φως είναι ΜΑΥΡΟ και οι σκιές ΛΕΥΚΕΣ.
Σ’ ένα φόντο μαγικό, παραμυθένιο, όπου τα χρώματα, τα αντικείμενα και τα σώματα παίζουν ανάμεσα στο ορατό και στο αόρατο και ο θεατής συμμετέχει ως μέρος του φωτός και της σκιάς.
Στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης θα έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε το εργαστήριο και τα χαρακτηριστικά του από την υπεύθυνη του τμήματος.
Για παιδιά και ενήλικες (εκπαιδευτικούς και νέους γονείς) από την Φιλιώ Δαργενίδου, υπεύθυνη του τμήματος.
Περισσότερες πληροφορίες εγγραφές : στα τηλ. 6985076171 – 2541025421

Οργάνωση: ΦΕΞ  
 Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι  «κουκλόκοσμος», για παιδιά & ενήλικες.

------------- ο ---------------

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ
Μάνος Χατζιδάκις «Λαχειοπώλης τ’ Ουρανού»
Η αποχαιρετιστήρια βραδιά των γιορτών παλιάς πόλης  ανήκει εξολοκλήρου στον Μάνο Χατζιδάκι που τόσο αγαπήσαμε. Μια βραδιά πλημμυρισμένη με  μουσική,  συνεντεύξεις,  προβολές και παρτιτούρες, μια βραδιά σαν εκείνες που έστεκε ο μικρός  Μάνος στις μύτες των ποδιών για να μάθει να αποτυπώνει τους ήχους στο σκοτάδι και στο χαρτί…

«Ας τον φανταστούμε στη γενέθλια πόλη του την Ξάνθη , ως Λαχειοπώλη τ’ Ουρανού, «να μοιράζει αριθμούς σε ξωτικά κι αγγέλους» κι ας αφεθούμε στον κόσμο του.
«Μα καλά, θα παίζεις μόνο Χατζιδάκι;» αντέδρασαν πολλοί φίλοι .
Κι αυτό μοιάζει να είναι το στοίχημα της εκπομπής: Nα μεταδώσω στους φίλους και ακροατές , ειδήμονες και μη, την αγάπη μου για το μεγάλο δημιουργό και άνθρωπο, «την ευγενέστερη ψυχή που παρήγαγε ποτέ η Ελλάδα» (Λ. Κύρκος), ώστε να πειστούν ότι ο Μάνος Χατζιδάκις φέρει στις αποσκευές του έργου του ένα ολόκληρο ποιητικό σύμπαν, πλήρες και ανεξάντλητο, που μπορεί να πλουτίσει την ευαισθησία μας και να μας κάνει ομορφότερους και πιο συνειδητοποιημένους».  Επιμέλεια Αντώνης Παπακωνσταντινίδης, παραγωγός του ράδιο Ξάνθη 93,5

    Οργάνωση: ΦΕΞ - ράδιο Ξάνθη 93,5
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Λαογραφικό &  Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης
Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.
Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.
Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.
Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα - Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».
Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :  Τρίτη έως και Κυριακή  9.30 - 14.30  
Γενική είσοδο 2€   Τηλ .25410/25421 - 6937120986  e-mail: fexanthis@gmail.com     http//www.fex.org.gr 
Εκθέσεις

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  Ι

Έκθεση έργων των εργαστηρίων της ΦΕΞ

Στην έκθεση παρουσιάζεται η δράση των εργαστηρίων.
Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας.
Λειτουργούν τα εργαστήρια:  Χορευτικό - Μουσικό – LatinΧοροθεάτρου - Κουκλοθεατρικό - Θεατρικό – Κινηματογράφου –  Video – Φωτογραφίας - Ζωγραφικής -  Comics -  Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου -  Χειροτεχνίας.
Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 900 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τα μέλη μας με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου.
Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΦΕΞ είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή στη γνώση. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας. 
Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ  - Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου 2015.  
Οργάνωση  ΦΕΞ    Πληροφορίες: 25410-25421 –– Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης


------------- ο ---------------


Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  ΙΙ
Δημιουργίες … από χέρι
Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από τις Γκουντή Αγγελική, Λίτσου Δέσποινα, Μαγνήσαλη Μαίρη, Παπαδημητρίου Σοφία, Παρασκελίδου Αθηνά,  Σπύρου Παρασκευή.
Στον πολυχώρο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης
Διάρκεια έκθεσης από  30 Αυγούστου έως  6 Σεπτεμβρίου 2015.
Οργάνωση  ΦΕΞ    Πληροφορίες: 25410-25421 –– Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

------------- ο ---------------


Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  ΙII
Έκθεση Αγιογραφίας  Ηλία Σκροντάνη
Ο Ηλίας Σκροντάνης γεννήθηκε στη Κορυτσά και τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών της Κορυτσάς καθώς και την παιδαγωγική Ακαδημία. Από το 1991 ασχολείται αποκλειστικά με την ξυλόγλυπτη αγιογραφία.
Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές.
Στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ (1ος όροφος)
Διάρκεια έκθεσης από  30 Αυγούστου έως  6 Σεπτεμβρίου 2015.
Οργάνωση  ΦΕΞ    Πληροφορίες: 25410-25421 –– Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

------------- ο ---------------


Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης  ΙV
Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ
Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος από τη συλλογή της «Μικρής πινακοθήκης της ΦΕΞ» Τα έργα έχουν δωριστεί στη ΦΕΞ από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Δημήτρη Σταθόπουλου, Αναίδα Χουρσουντιαν, Άννα Τενέζη, Γιάννη  Μενεσσίδη, Γ. Χωριατέλλης, Ιωάννη Μητράκα, Κώστας Λαχά, Στάθης Κατσαρέλη, Σκοντράνη Ηλία, Σταύρος Παναγιωτάκης κ.ά.
Σχετικά με τα εικαστικά στη ΦΕΞ
Από την ίδρυσή της η ΦΕΞ (1952) φιλοξενεί ανθρώπους των εικαστικών στην πόλη και οργανώνει εκθέσεις και διαλέξεις. Από το 2005 πιο συστηματικά και σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, οργανώνει και παρουσιάζει, τον εικαστικό περίπατο στην παλιά πόλη της Ξάνθης.  Περισσότερες από 70 εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας. Αποτέλεσμα αυτών των δράσεων ένα πολύ πλούσιο εικαστικό αρχείο (κατάλογοι – αφίσες – προσκλήσεις – κείμενα)  και μια συλλογή εξαιρετικών έργων, που παρουσιάζεται στη Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ.

Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.   Στο Λαογραφικό Μουσείο & στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Οργάνωση  ΦΕΞ    Πληροφορίες: 25410-25421 –– Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου