Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Συναυλία «Από το Φανάρι στην αυλή του Αγίου Βλασίου»



19 Αύγουστου 2016 και ώρα 21.00 στην αυλή του Ι. Ναού του Αγίου Βλασίου.

Φωτογραφία Δημήτρη Μαυρίδη
Ο σύλλογος ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης» σε συνεργασία με την ορχήστρα Λόγιας Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ παρουσιάζουν σε μια ξεχωριστή συναυλία, μουσικό υλικό και από τις δυο μουσικές παραδόσεις μέσα στην φιλόξενη και γεμάτη θύμησες αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου (απέναντι από το Σπίτι του Χατζιδάκι, πρώην Φρουραρχείο). 
Το Φανάρι ως λίκνο της ρωμιοσύνης και της εκκλησιαστικής ζωής αποτέλεσε τον κατ’ εξοχήν χώρο στον οποίο αναπτύχθηκε η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική ως κομμάτι της λειτουργικής ζωής του πατριαρχικού ναού. Ονομαστοί είναι οι Πρωτοψάλτες, Λαμπαδάριοι, Δομέστιχοι και Κανονάρχες που πέραν της σημαντικής προσφοράς στην ΒΕΜ ασχολήθηκαν και με την λεγόμενη «Εξωτερική Μουσική» (κοσμική) και διακρίθηκαν είτε ως εκτελεστές: τραγουδιστές (Χανεντέδες, Γκαζέλχαν), οργανοπαίκτες, συνθέτες, είτε συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω.
Ο ναός του Αγίου Βλασίου εγκαινιάσθηκε στις 11 Απριλίου 1838. Από το απλό ξύλινο τέμπλο του ναού ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, έργο του «εκ Τρικάλλων» αγιορείτη αγιογράφου Νικηφόρου, που φέρει χρονολογία 1812.
Στον ίδιο καλλιτέχνη θα πρέπει να αποδοθούν και οι άλλες εικόνες του τέμπλου, δηλαδή του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Βλασίου, της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου. Πέρα από την καλλιτεχνική τους σημασία, οι εικόνες αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για την τοπική ιστορία, αφού στις περιγραφές τους διασώζονται ονόματα Ξανθιωτών χορηγών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο ανάγλυφοι μαρμάρινοι κηροστάτες, ο ένας από τους οποίους φέρει αφιερωματική επιγραφή και χρονολογία 1757.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου