Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Θρησκευτικά με μουσικές και ταινίεςΤα ταραΝΑΚΟΥνήματα είναι εδώ, έστω και με λίγη καθυστέρηση τα κείμενα του. Δεν μπορώ να είμαι συνεπής πλέον γιατί η καθημερινότητα με ένα παιδί 1 έτους υπερβαίνει την επιθυμία μου να δημοσιεύω σκέψεις μου. Πλέον η επικαιρότητα δεν μπορεί να καταγραφεί στο συγκεκριμένο ιστολόγιο. Άλλωστε από το 1997 μέχρι το 2011 το έκανα αδιάκοπα με λίγα μικρά διαλλείματα μέσα από τα ΜΜΕ που εργαζόμουν.
Βλέπω όμως τους φίλους μου ότι μπαίνουν και με διαβάζουν είτε από την Ελλάδα είτε από άλλες χώρες του κόσμου. Και με χαροποιεί που ψάχνουν να διαβάσουν αυτό εδώ το ιστολόγιο. Να με συγχωρέσουν που δεν μπορώ πλέον να επικοινωνήσω μαζί σας διά μέσω του γραπτού λόγου τόσο συχνά.
Υπάρχουν σίγουρα ειδήσεις που μας συγκλονίζουν και μας γεμίζουν με θλίψη, απορία, απογοήτευση, παρόλα αυτά η ελπίδα παραμένει μέσα στις καρδιές μας, γιατί αλίμονο μας αν δεν έχουμε μέσα μας αυτή τη μικρή φλογίτσα που δόθηκε μαζί με την πνοή κατά την ώρα της δημιουργίας μας από τον Ύψιστο.
Προσωπικά με χαροποιεί το γεγονός ότι απομακρύνθηκε ο κ. Φίλης από το Υπουργείο Παιδείας γιατί ήθελε να κάνει ζημιά τουλάχιστον στο μάθημα των θρησκευτικών. Δεν ξέρω βέβαια τις κινήσεις του νέου Υπουργού. Διάβασα στην εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια που την αγοράζουμε κάθε Τετάρτη και την διαβάζουμε ολόκληρη (χωρίς υπερβολή) που έγραψε ο Διευθυντής κ. Ριζούλης (που τον άκουγα στο ΡΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος) ότι μην απορήσουμε αν είναι χειρότερος ο τωρινός από τον προηγούμενο. Για να το γράφει προφανώς έχει τις πληροφορίες του. Ζήτω που καήκαμε! Ας τον φρενάρει τουλάχιστον ο Ζουράρις…
Πάντως μαθαίνω ότι τα παιδιά στο σχολείο την ώρα των θρησκευτικών βλέπουν ταινίες και ακούνε τραγούδια ακόμη. Άρα όλο το βάρος πέφτει στους κατηχητές στις εκκλησίες. Σας προτείνω να στείλετε τα παιδιά σας στα κατηχητικά εάν και τα ίδια φυσικά επιθυμούν. Αλλά αν εκκλησιάζεστε οικογενειακώς νομίζω πως θα θέλουν και τα παιδιά. Αν μου επιτρέπετε όμως να σας πω ότι προσωπικά όταν ήμουν μικρή ο Θεός με φώτισε και εκδήλωσα την επιθυμία να πάω κατηχητικό και ήρθαν μαζί μου η αδελφή μου και άλλα παιδιά από τη γειτονιά. Ήταν θυμάμαι στην ενορία 12 Αποστόλων και έπειτα του Αγίου Νικολάου γιατί ο αείμνηστος εφημέριος του δεύτερου ναού π. Θεοφάνης και αργότερα πρώτος μου πνευματικός πατέρας ήθελε να πάω στο κατηχητικό τους. Συγκεκριμένα μου έλεγε πως με θέλει να πηγαίνω εκεί. Έτσι και έγινε.
Μάλιστα εξομολογήθηκα πρώτη και έπειτα έγινε συνήθεια για όλη την οικογένεια μου. Γιατί αυτή είναι η Ορθοδοξία. Η αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο. Ο Θεός μας φέρνει κοντά του. Και χαίρομαι που έγινε έτσι χωρίς πίεση. Επειδή είχα όμως πνευματικές αναζητήσεις από μικρή. Ήθελα να γνωρίσω το Θεό.
Και να σας πω και κάτι προσωπικό που αξίζει να το διαβάσετε όσοι δεν έχετε εξομολογηθεί: Μετά το τέλος της πρώτης φοράς που εξομολογήθηκα ως μαθήτρια του Γυμνασίου, ένιωσα ότι πετούσα! Περπατούσα όμως είχα μια τέτοια χαρά που δεν χωρούσε στο σώμα μου. Για αυτό γελούσα και χοροπηδούσα σαν μικρό παιδάκι! Η πρώτη θαυμάσια εμπειρία μου με το μυστήριο της εξομολόγησης!
Τελικά ξεκινάω από ένα θέμα και περνάω από τόσα άλλα που ενδεχομένως να κουράζεστε όσοι με διαβάζετε. Σας ζητώ συγγνώμη όμως πάντοτε αυτό κάνω, ακόμη και στη ζωή μου. Χάνομαι στις σκέψεις μου, στους συνειρμούς και στις «φλασιές» όπως λένε και οι νέοι μας. Γιατί δεν θέλω να καταλήγω πουθενά, μα με την εξιστόρηση μου να μπορώ να σας εκφράζω αυτά που αισθάνομαι. Αν το πετυχαίνω έχει καλώς. Αν δεν τα καταφέρνω δείξτε κατανόηση στη δαιδαλώδη διαδρομή του μυαλού μου.
Όσον αφορά πάντως στις ταινίες και στα τραγούδια η ερμηνεία που καλείται να γίνει από τους θεολόγους είναι ένα τεντωμένο σκοινί. Άλλωστε οι Πατέρες μας είπαν να διαβάζουμε τις Γραφές, όχι να το ρίξουμε στην τέχνη του κινηματογράφου και της μουσικής. Γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι έχουμε αδυναμίες και μπορούμε εύκολα να ολισθήσουμε και να φτάσουμε ακόμη και σε απόψεις που να παρερμηνευτούν εύκολα. Η Παλαιά και Καινή διαθήκη, τα λόγια Πατέρων είναι θεόπνευστα. Αν διαφωνείτε με χαρά μου περιμένω να μου πείτε τη γνώμη σας.  
Όσο για τους ισχυρισμούς του κ. Φίλη ότι τον «έφαγαν» για το θέμα της Εκκλησίας, ας κάνει την αυτοκριτική του και να απαντήσει στο ερώτημα: «Αυτός τα έκανε όλα αυτά για να είναι αρεστός σε κάποιους μέσα στο κόμμα του;» Γνωρίζουμε πως και ο ίδιος είναι ψάλτης και έχει μια ευσέβεια. Ας μην επιβεβαιώνει όμως μια ψυχή που μου είπε κάποτε: «Ξέρεις τον ψαλμό που λέει: «Κύριε σώσον τους ευσεβείς;» κάποιοι λένε: «Κύριε σώσον με από τους ευσεβείς»» Αυτό πάντα το σκέφτομαι γιατί αφορά πρώτα εμένα που θέλω να είμαι ευσεβής τρομάρα μου.
Όσο για τις αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα και την εκλογή του Τράμπ ως πλανητάρχη μήπως τελικά επελέγη από αυτούς που ανακατεύουν την τράπουλα σε όλο τον κόσμο -και είναι όσοι έχουν τεράστια συμφέροντα-,  για να κάνουν μια νέα μεγάλη αναταραχή στον κόσμο μας; Ας βγω απλώς μια φαν της επιστημονικής φαντασίας με αυτό που σκέφτομαι, παρακαλώ!
Αύριο μπαίνουμε στη νηστεία των Χριστουγέννων. Εύχομαι να τα πούμε πιο σύντομα. Καλόν αγώνα σε όλους μας και ο Θεός μαζί μας. Έτσι κανείς δεν θα είναι εναντίον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου