Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Θέμα ασυμβίβαστου με Ειδικό Συνεργάτη του Σωκράτη Ξυνίδη;


Ειδικός Συνεργάτης στο Πολιτικό Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σωκράτη Ξυνίδη διορίστηκε στις 8 Απριλίου ο δικηγόρος κ. Καπζά Μουζαφέρ. Επειδή έφτασαν πληροφορίες από δικηγόρους στα γραφεία μας σχετικά με το θέμα ασυμβίβαστου και ότι θα πρέπει να σταματήσει να ασκεί την δικηγορία, ψάξαμε καλύτερα την υπόθεση για να σας παρουσιάσουμε ένα έγκυρο ρεπορτάζ.
Ο κ. Καπζά Μουζαφέρ, ο άμεσα θιγόμενος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο με το δικηγορικό επάγγελμα, καθώς όπως εξήγησε δεν είναι μετακλητός υπάλληλος. Κάτι που αναφέρεται στο ΦΕΚ του διορισμού του. «Δεν απαγορεύεται από τον κώδικα περί δικηγόρων. Δεν είμαι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Είμαι 100% σίγουρος. Δεν υπήρχε περίπτωση να μπλέξω σε μια τέτοια διαδικασία. Κακοπροαίρετες οι πληροφορίες που έχετε πάρει. Δεν θα πέφταμε σε μια τέτοια γκάφα. Δεν είμαστε πρωτάρηδες να δώσουμε το παραμικρό δικαίωμα. Τόσα χρόνια είμαι ξεκάθαρος. Αφού μπήκαν στη διαδικασία να ασχοληθούν μαζί μου αυτό είναι θετικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σαν Ειδικός Συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού ότι λέει έχουν βαρύνουσα σημασία. Γι αυτό και εμείς θεωρούμε είδηση το γεγονός ότι άφησε να εννοηθεί ότι θα πάμε σε εκλογές μέσα στον Ιούνιο, λόγω των απαιτήσεων της τρόικας περί συναίνεσης για την εφαρμογή του νέου μνημονίου, που σημαίνει ότι θα λήξει και η θητεία του. Μόνο το βάπτισμα του πυρός πήρε λοιπόν ο κ. Καπζά Μουζαφέρ.
Πάντως ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν παραδείγματα σαν το δικό του σε όλο τον δικηγορικό κόσμο. Ανέφερε τα ονόματα δύο συναδέλφων του που είναι ειδικοί σύμβουλοι συνεργάτες στο Δήμαρχο Ξάνθης και στο Δήμαρχο Τοπείρου, αλλά όπως πληροφορηθήκαμε με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα τους.
ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ Π.Δ.
Επειδή όμως το ρεπορτάζ μας για να είναι πλήρες έπρεπε να έχει και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία σας παραθέτουμε τι γράφει το ΠΔ 63/2005: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ (Κωδικοποίηση) ΒΛ.& ΠΔ 189/2009 (366615)
Άρθρο :57
Παράγραφος 8 ΚΥΑ οικ. 2/8098/0022/2004
8. Η κατοχή της θέσης μετακλητού υπαλλήλου ή ειδικού συμβούλου ή συνεργάτη σε πολιτικά γραφεία μελών της Κυβέρνησης ή υφυπουργών δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δικηγόρου ή άλλη ελεύθερου επαγγελματία. Ο διορισμός σε θέση διευθυντή πολιτικού γραφείου μέλους της Κυβέρνησης ή υφυπουργού, όπως επίσης σε θέση ειδικού συμβούλου ή συνεργάτη, αναστέλλει την άσκηση του λειτουργήματος ή επαγγέλματός τους. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού μπορεί να εισαχθούν εξαιρέσεις στην εφαρμογή αυτής της παραγράφου, όταν πρόκειται για διορισμό ειδικού συνεργάτη.
Άρθρον 63.
1. Είναι ασυμβίβαστος προς το λειτούργημα του Δικηγόρου η άσκησις ετέρας επιστήμης, τέχνης ή εμπορίας και ιδία μεσιτείας ως και πάσα  εν  γένει  εργασία, υπηρεσία ή απασχόλησις απάδουσα εις την αξιοπρέπειαν ή ανεξαρτησίαν αυτού.
3. Είναι ασυμβίβαστος προς το Δικηγορικόν Λειτούργημα  πάσα έμμισθος υπηρεσία παρά φυσικώ ή νομικώ προσώπω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου