Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

«Εκεί που δεν φαίνεται ο Θεός» του Νικολάου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Γράφει ο Ευθύμιος Βασιλειάδης

 
Εκεί που δεν φαίνεται ο Θεός. Εκεί που η εκκωφαντική απουσία Του δεν σε αναγκάζει να κλείσεις μάτια και αυτιά, αλλά να ανοίξεις νου και καρδιά, αναζητώντας έστω και μια σταγόνα ελέους και νοήματος για παρηγοριά. Εκεί που όποιες βεβαιότητες, χωρίς βίωμα φαίνονται τόσο ψεύτικες. Εκεί που η ανοησία, η παράδοση και το χαμόγελο μπορούν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο βάλσαμο. Εκεί που ο άνθρωπος πεθαίνει πριν τον θάνατο και κερδίζει την ζωή. Εκεί που ο νεκρός γίνεται η ανάσταση του νεκροζώντανου! Και διαβάζοντας το βιβλίο αποκαλύπτεται και η καλλιτεχνική επιλογή του εξωφύλλου του δακτυλικού αποτυπώματος του Θεού «Θεόν ουδείς εώρακε πώποτε» συνοδευόμενο από το «Όπου Θεός βούλεται, νικάται φύσεως τάξις».

Οι ιστορίες του βιβλίου καταπληκτικά επιλεγμένες, παρουσιάζουν τις ακρότητες της ζωής, που, κακά τα ψέματα, μπορούν να αποτελέσουν (αν δεν είναι ήδη) μέρος της ζωής του καθενός μας. Παρουσιάζει ανθρώπους απαράμιλλης σιγουριάς, ζεστασιάς, πίστης, αγάπης, υπομονής, κλπ που σε κάνει να απορείς «Άραγε, εγώ ζω;». Ο πόνος να προκαλεί πνευματικές αναπτύξεις μεγαθήρια και σ’ ένα πρόσωπο τραγικό για τον κόσμο να συγκεφαλαιώνεται η Γέννησις, η Σταύρωσις, η Ανάστασις, δηλ. ο Θεάνθρωπος! «Τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα τους σοφούς καταισχύνη, και τα ασθενή και τα εξουθενημένα εξελέξατο ο Θεός, και τα μη όντα, ίνα τα όντα καταργήση» (Α΄ Κορ. α΄ 27, 28).

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πολλά αξιοθαύμαστα αποσπάσματα από το βιβλίο, αλλά είναι όλα τόσο προκλητικά ωραία που σας προσκαλούμε να διαβάσετε όλο το βιβλίο. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Σεβασμιώτατο και συγγραφέα ο οποίος χειρίζεται το όλο θέμα με ατέλειωτη ευαισθησία, δέος και ευθύνη. Ο λόγος του απλός, ζεστός και στοχεύει στην καρδιά. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι δε νοιώθει κανένα πρόβλημα να ομολογήσει πολλές φορές την απιστία που σκέφτηκε ή / και ένοιωσε στην εκάστοτε περίπτωση. Το ερμηνεύουμε ως ότι δεν νοιώθει την ανάγκη να πείσει με ψεύτικη σιγουριά από την στιγμή που αυτά τα τραγικά γεγονότα είναι πνευματικός σεισμός 8.9 ρίχτερ και βάλε!

Τέλος, η τελευταία η ιστορία, «Η κοίμηση ενός άγνωστου αγίου» περιγράφει την πολύ χαριτωμένη, από όλες τις απόψεις, περιπέτεια τεσσάρων ετών (!) ενός αγιορείτη μοναχού στην ευλογημένη προσπάθειά του να εκδημήσει προς Κύριον (!), καθώς και τον πνευματικό πόλεμο που στήνουν οι αδελφοί και συνασκητές του από αγάπη και μόνο! Ίσως ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια! Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Τα έσοδα της εκδόσεως (Ι. Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής) και όλων των ανατυπώσεων θα διατεθούν για τους σκοπούς του προγράμματος περιθάλψεως ασθενών τελικού σταδίου (hospice) της Ιεράς Μητροπόλεως.


1 σχόλιο:

  1. ΑΔΕΛΦΕ ΕΥΘΥΜΙΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!Ο ΕΠΙ-ΣΚΟΠΟΣ ΜΕΣΟΓΓΑΙΑΣ Κος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΡΗΣΙΑ .ΟΡΘΟΤΟΜΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΞΙΩΣΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ.ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ.ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΝΤΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΩΦΕΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΠΛΟΓΚ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΕΙΖΕΣΤΕ ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή