Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η Θράκη των Οδρυσών στους Εβρίτες


Το μουσικό παραδοσιακό σχήμα «Οι Οδρύσες»  δημιουργήθηκε το 2004 από Δραμινούς Θρακιώτες οργανοπαίχτες, που βρίσκονται χρόνια στο χώρο της παράδοσης.  Κοντά τους έφερε η αγάπη και το μεράκι τους για τη Θρακιώτικη μουσική και οι κοινές αντιλήψεις τους γι’ αυτήν. Η επωνυμία τους επιλέχθηκε από το ισχυρό θρακικό φύλο των Οδρυσών, που κατάφερε και συνένωσε όλους τους Θράκες, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταθέσουν την πρότασή τους για ενότητα και ομοψυχία του Θρακικού στοιχείου.
Τα μέλη της, μυημένα στον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης, όλοι τους δάσκαλοι παραδοσιακών οργάνων, μοναδικοί γνώστες των Θρακιώτικων ρυθμών και κυρίως των προσφυγικών ακουσμάτων, έχουν ένα μοναδικό τρόπο να αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και να ξεσηκώνουν ακόμη και τους πλέον απαιτητικούς χορευτές. Έχοντας σαν βάση τα αρχέγονα παραδοσιακά θρακιώτικα μουσικά όργανα, ανασύρουν από τις μνήμες του κοινού τους  ξεχασμένους ήχους, του αναζωπυρώνουν την αγάπη του για την παράδοση και το κάνουν να νιώθει  σκιρτήματα νοσταλγίας για τις ρίζες του.
Το ρεπερτόριό τους αυστηρά αυθεντικό, χωρίς όμως τον ισχνό ήχο των παλιών  εμπειρικών μουσικών,  εναλλάσσεται συνεχώς παρουσιάζοντας κάθε πτυχή της παραδοσιακής μουσικής της άλλοτε ενιαίας Θράκης.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Νίκος Παπαδημητρίου - γκάιντα, καβάλι, τραγούδι,  Γιάννης Κουφού – κλαρίνο, Θοδωρής Κιουπλιώτης – λαούτο, Κώστας Γεωργιάδης – νταούλι, Κώστας Δεμερτζής – πλήκτρα, ακορντεόν

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου