Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Κάτι σου δείχνει το σώμα σου, μάθε...!

Γράφει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Σουζάνα Ριζγκάλα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΒΜΙ
Αν θέλετε να μάθετε αν το βάρος σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα σχετικά με το ύψος σας ,θα πρέπει να υπολογίσετε το δείκτη μάζα σώματος. Ο δείκτη μάζα σώματος (BMI) είναι το πηλίκο βάρος/ύψος 2 (σε kg/m2), δηλαδή αν έχετε βάρος 60 κιλά και ύψος 1.65 τότε ο BMI= 60/1.652=22 .
Ο δείκτης μάζα είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν μας δίνει ακριβή αποτελέσματα  για τους αθλητές, οι οποίοι μπορεί να έχουν πολύ μειωμένο λίπος στο σώμα και αυξημένη μυϊκή μάζα, αυτό έχει ως συνέπεια αυξημένου BMI, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος νοσηρότητας.Ο δείκτης μάζα σώματος χρησιμοποιείται μόνο για ενήλικες.
Όταν το BMI είναι  < 18,5 τότε το ενήλικο άτομο είναι ελλιποβαρής. Αν ανήκετε σε αυτήν την ομάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε γιατρό.
Όταν το BMI είναι από  18,5 έως 24,9 τότε το ενήλικο άτομο έχει φυσιολογικά βάρος. Σε αυτή την ομάδα τα άτομα έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν (καρδιάς και αγγεία)
Όταν το BMI είναι από  25 έως 29,9 τότε το ενήλικο άτομο είναι υπέρβαρο. Αν βρίσκεστε σε αυτήν την ομάδα τότε  έχετε  τον κίνδυνο για νοσήματα υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου ή και διαβήτη τύπου Β.
Όταν το BMI είναι 30< τότε το ενήλικο άτομο είναι παχύσαρκο. Αν ανήκετε σε αυτήν την ομάδα τότε έχετε σοβαρό κίνδυνο να νοσήσετε από υπέρταση, στεφανιαίας νόσου ή και διαβήτη τύπου Β. σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεστε ιατρική παρακολούθηση.

ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΜΕΣΗΣ
Η Περίμετρος Μέσης  WC-Waist Circumference σε συνδυασμό με το BMI, μας δίνουν χρήσιμες και άμεσες  πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο υγείας που ίσως να εμφανίσει  το άτομο εξαιτίας της παχυσαρκίας.
Η Περίμετρος Μέσης  είναι ένας δείκτης του λίπους ο οποίος είναι συγκεντρωμένος στην κοιλιακή χώρα. Έτσι αυξημένο λίπος από τη μέση και άνω (σχήμα «μήλου») σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα από ότι όταν το άτομο έχει το λίπος  τοποθετημένο στη περιφέρεια και στο κάτω μέρος του σώματος (σχήμα «αχλαδιού»).
Οπότε όταν η Περίμετρος Μέσης  ξεπερνά το 102 εκ. στους άνδρες και το 88 εκ. στις γυναίκες τότε υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος για επιπλοκές στην υγεία του ατόμου. Γενικά, ο κίνδυνος για προβλήματα υγείας είναι αυξημένος εφόσον η Περίμετρος Μέσης  ξεπερνά τις αναφερόμενες τιμές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου