Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

«Τα παιχνίδια της αλάνας στην Κεντρική Πλατεία»


Μια εκδήλωση του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης και της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών & Φίλων της πόλης μας που έγινε το πρωί του Σαββάτου στις 18/5/2013, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας .
Η εκδήλωση περιελάμβανε :
1.Έκθεση παιχνιδιών, αποτελούμενη από 30 πινακίδες με παραδοσιακά παιχνίδια από την αρχαία Ελλάδα. Όπου παρουσιάζονταν το πως παίζονταν αλλά και το πώς βαφτίζονταν από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα στην Κύπρο τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.  Κάποια από τα παιχνίδια αυτά τα έπαιξαν τα παιδιά με την βοήθεια των φοιτητών μας και των παιδιών του συλλόγου μας.
2. Τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν με κηρομπογιές και με θέματα δικής τους επιλογής που είχαν όμως σαν γενικότερη πρόταση τα διάφορα παιχνίδια και την Κύπρο. Οι ζωγραφιές των παιδιών αναρτήθηκαν στα ειδικές πινακίδες που μας προμήθευσε η Υπηρεσία Πολιτισμού του δήμου μας και ευχαριστούμε θερμά τόσο για τις πινακίδες, όσο και για τους πάγκους ζωγραφικής τόσο το Πρόεδρο κ. Μανώλη Φανουράκη όσο και την κα Αριστέα Αλατά.
3. Τα παιδιά ακόμη έπαιξαν παιχνίδια αναζήτησης λέξεων- κρυπτόλεξα με λέξεις  που είχαν να κάνουν με τις επαρχίες της Κύπρου, με παραδοσιακά φαγητά, αλλά και με τις πόλεις της Κύπρου.
4. Όλα τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια, το μαντηλάκι, κουτσό, σχοινάκι, εφυλκιστίνδα, και τζαμί (σκατούλιακα όπως λέμε στην Κύπρο).
Σε όλα τα παιδιά δόθηκαν αναμνηστικά καπελάκια που δημιουργήθηκαν από τον σύλλογο μας. Επίσης όλα τα παιδιά είτε ήταν νικητές σε παιχνίδια ή σε λέξεις ή σε ζωγραφιές έφυγαν από την εκδήλωση μ’ ένα βιβλίο στο χέρι. Τα βιβλία ήταν κυπριακά, λογοτεχνικά κλπ που μας παραχώρησαν γι’ αυτό τον σκοπό, κατόπιν αιτήματος μας το Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Κυπριακό Προξενείο Βόρειας Ελλάδας. Τα βιβλία που δόθηκαν στα πολύ μικρά παιδιά τα παραμυθάκια είναι δωρεά του Συλλόγου Κυπρίων.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας καθώς και οι μαθητές του συλλόγου μας, ακούραστοι έδιναν κατευθύνσεις στα παιδιά πως θα παίξουν το κάθε παιχνίδι παίζοντας μαζί τους με τις ώρες, βοηθούσαν ακόμη τα παιδιά που ζωγράφιζαν μοιράζοντας υλικά για να ζωγραφίσουν και γενικά σε ότι χρειαζόντουσαν οι μικροί μας φίλοι.
Η εκδήλωση ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους και φεύγοντας όλοι ρωτούσαν πότε θα ξανακάνουμε πάλι τέτοια εκδήλωση. Είχαμε την χαρά να βρεθεί κοντά μας και ο Δήμαρχος μας κ. Μιχάλης Στυλιανίδης και ο κ. Μανώλης Φανουράκης με τον γιόκα του.  Τους ευχαριστούμε και τους δύο θερμά, αλλά και τους αρμόδιους φορείς του δήμου μας, για την όλη βοήθεια τους  στην διοργάνωση της εκδήλωσης. Αλλά και το κυπριακό κράτος για την δωρεά των κυπριακών βιβλίων.
Ευχαριστούμε θερμά ακόμη τα παιδιά, μικρά και μεγάλα που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση αυτή και εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στις προσδοκίες τους για επανάληψη εκδηλώσεων για τα παιδιά. Δυστυχώς αυτό που διαπίστωσα και πάλι και λυπάμαι που το λέω, είναι η μεγάλη ευθύνη που έχουμε εμείς σαν τεχνικοί, σαν μηχανικοί και οι πολικοί αυτού του τόπου που κάναμε τις πόλεις μας τσιμεντουπόλεις και μάλιστα με ψηλά κουτιά χωρίς περιθώρια μεταξύ τους, στερώντας έτσι για πάντα από τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται τις αλάνες με τα παιχνίδια τους.
Κλείσαμε τα παιδιά μας στα τσιμεντέκια κουτάκια μας, τους δώσαμε κι από ένα ηλεκτρονικό στο χέρι και ξεχάσαμε την ρήση των αρχαίων Ελλήνων «νους υγιής εν σώματι υγιές ». Οι πρόγονοι μας,  από το 3500π.Χ αντιλήφθηκαν την μεγάλη σημασία που παίζει το παιχνίδι στην διαμόρφωση, την διαπαιδαγώγηση αλλά και την σωστή προετοιμασία του παιδιού για την μελλοντική ένταξη του στην κοινωνία και δημιούργησαν παιχνίδια για τα παιδιά. Έτσι δημιούργησαν την πάλη κι άλλα που προετοίμαζαν κυρίως τα αγόρια για τον πόλεμο και τις πλαγγόνες – τις κούκλες δηλαδή με τις οποίες ουσιαστικά τα κορίτσια προετοιμαζόντουσαν για τον μελλοντικό τους ρόλο που ήταν η ανατροφή των παιδιών.
Ξεχάσαμε αυτά που εμείς ζήσαμε ότι μάθαμε την ομαδικότητα, την φιλία, τον αλτρουϊσμό, την προστασία των μικρότερων και πιο αδύνατων παιδιών, το να μοιραζόμαστε ότι έχουμε με τους φίλους μας και προπαντός ότι όλα αυτά τα μάθαμε στην αλάνα, στην γειτονιά που τρέχαμε ξυπόλυτοι πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν ήμασταν μόνοι, είχαμε τους φίλους, ολόκληρο τσούρμο μαζί μας. Το πιο ωραίο αυτές οι φιλίες της γειτονιάς, της αλάνας κρατούν μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Ας προσπαθήσουμε όλοι να αποτραβήξουμε τα παιδιά μας από την οθόνη του υπολογιστή και του ηλεκτρονικού και να το φέρουμε σε επαφή με το ομαδικό παιχνίδι, με τα παιδιά της ηλικίας τους. Εμείς σαν σύλλογοι θα προσπαθήσουμε να ξανακάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις για τα παιδιά της πόλης μας.
Ελένη Χατζηγεωργίου
Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου