Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Μητροπολίτης Ξάνθης: "Θέλημα Θεού να προστατεύουμε το περιβάλλον"

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ  169η

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό
Της καθ  ημάς Ιεράς Μητροπόλεως


Αδελφοί μου αγαπητοί,
Έχουμε εισέλθει ήδη στην θερινή περίοδο, την ωραιότερη περίοδο του χρόνου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο ιερό Ψαλτήριο ο Δαβίδ: «Σύ ποίησας πάντα τά ὡραῖα τῆς γῆς, θέρος καί ἔαρ σύ πλασας ατά». (Ψάλ. 73,17). Η πατρίδα μας και ειδικότερα ο τόπος μας, η Ξάνθη, έχει ευλογηθεί με μια ποικιλία τοπίων, με μαγευτικές παραλίες και καταπράσινα βουνά, με τον ποταμό Νέστο και το απαράμιλλο οικοσύστημά του, με το περιαστικό άλσος που είναι ένας πνεύμονας πρασίνου για την πόλη της Ξάνθης, καθώς και με την λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδος που φιλοξενεί σπάνια είδη πτηνών και έχει τη δική της ιδιαίτερη ομορφιά.

Όλες αυτές οι φυσικές καλλονές του τόπου μας προσφέρουν ευκαιρίες για αναψυχή τόσο στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής όσο και σ’ όσους θα την επισκεφθούν κατά την θερινή περίοδο.
Είναι καθήκον μας να αγαπούμε τον τόπο μας και να τον προφυλάσσουμε. Όμως το καθήκον αυτό για εμάς τους χριστιανούς δεν είναι μία απλή ηθική επιταγή, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: είναι θέλημα Θεού! Είναι ο Θεός εκείνος που έδωσε στους πρωτόπλαστους την εντολή να εργάζονται και να φυλάσσουν την κτίση και τα δημιουργήματα του Θεού,  ώστε αυτή να φανερώνει διαρκώς την ομορφιά και τη σοφία του Δημιουργού, και να καθίσταται παράδεισος για τον άνθρωπο.
Η διασάλευση της οικολογικής ισορροπίας εμφανίστηκε στον πλανήτη ως οικολογική κρίση ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και έχει ήδη σήμερα προσλάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε πλέον να μην μιλάμε για οικολογική κρίση, αλλά για οικολογική καταστροφή.
Όπως έχουμε ευθύνη για την κοινή μας ζωή μέσα στο σπίτι μας, αντίστοιχη ευθύνη μας αναλογεί και για το μεγάλο κοινό μας σπίτι, το φυσικό περιβάλλον.
Καλούμαστε λοιπόν τόσο ως χριστιανοί όσο και ως πολίτες να επιδείξουμε και στη νέα αντιπυρική περίοδο αίσθημα ευθύνης και εγρήγορση, αποφεύγοντας ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά (π.χ. απόθεση σκουπιδιών, γυάλινα μπουκάλια σε μη ελεγχόμενους χώρους) και να ειδοποιούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) σε περίπτωση που υποπτευθούμε κινήσεις τυχόν εμπρηστών η έλθουμε αντιμέτωποι με εκδήλωση πυρκαγιάς.
Η τοπική μας Εκκλησία έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια των Ιερών μας Μονών και της Εκκλησιαστικής μας Σχολής που βρίσκονται εντός του περιαστικού άλσους της Ξάνθης.
Ευχόμαστε όλοι να επιδείξουμε σύνεση και υπευθυνότητα προκειμένου να χαρούμε τις πλούσιες ομορφιές του τόπου μας και αυτό το καλοκαίρι.
Διάπυρος πρός Κύριον εὐχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου